תקשורת היא דרך להעביר מסרים מאחד לשני בכל מיני אמצעים: באופן בין אישי, בתפוצה ועוד. לימודי תקשורת הם מתחומי הלימוד המבוקשים ביותר ללמידה על ידי סטודנטים בישראל. תחום זה עוסק בכל מה הקשור לערוצי התקשורת השונים ומעניק ידע וכלים לכל מי שרוצה להיכנס אל עולם התקשורת, התקשורת הדיגיטלית או פרסום. הלימודים הינם מגוונים ביותר הכוללים לימודים תיאורטיים וסדנאות מקצועיות. תואר ראשון בתקשורת כולל למעשה לימודי פרסום, עיתונאות, לימודי רדיו, תקשורת דיגיטלית, טלוויזיה, תקשורת שיווקית ועוד.
למי מתאימים לימודי תקשורת?
הלימודים מתאימים לכל מי שמעוניין להשתלב באחד מערוצי התקשורת במגוון תפקידים. הלימודים מתאימים למי שמעוניין להיות מגיש חדשות, במאי או כל איש צוות באחת המדיות, בעלי כושר ביטוי בכתב או בעל פה. הלימודים יכולים גם להתאים גם למי שרוצה להשתלב בתחומי העיצוב במדיות השונות. אין ספק שדרושה מוטיבציה ומידת יצירתיות כדי להשתלב בתחום המתפתח הזה.
מה הם תנאי הקבלה ללימודי תקשורת?
אוניברסיטאות:
תנאי קבלה משתנים ממוסד אחד למוסד אחר, כאשר רוב המוסדות דורשות ממוצע בגרות בציון 85 עם שילוב ציון פסיכומטרי העומד על 550.
מכללות:
- בגרות מלאה (כל מכללה והציון המינימלי שהיא דורשת)
- מטלות כתיבה
- ראיון אישי
- אנגלית ברמה טובה. לעתים דורשים מבחן אמיר או 4 יחידות לימוד אנגלית בבגרות.
מה משך הלימודים?
הלימודים נמשכים כשלוש שנים כאשר ניתן ללמוד את התואר הן במכללות והן באוניברסיטאות, ישנם מוסדות לימוד שהלימודים הינם תיאורטיים ואילו ישנם מוסדות המשלבים סדנאות מקצועיות. הלימודים מתחילים בסדרת טעימות של התחומים השונים כאשר ברוב המוסדות בשנה השנייה מתחילים כבר בהתמחות הנבחרת.
מה הם נושאי הלימוד בתקשורת?
תואר בתקשורת מכיל בתוכו מגוון רחב של תכני לימוד מעניינים ומסקרנים, בין תכני הלימוד נוכל למצוא:
- תקשורת המונים
- סטטיסטיקה
- פסיכולוגיה
- תקשורת בין אישית
- עיתונאות
- שיווק
- מדיה
ועוד מגוון של נושאי הלימוד. חוץ מקורסים תיאורטיים קיימים גם התמחויות מעשיות וסדנאות שונות אשר נלמדות במסגרת לימודי תקשורת. משך הלימודים הוא 3 שנים כאשר בסיומם מקבלים תואר BA בתקשורת.
אפשרויות התעסוקה לבוגרי לימודי תקשורת - והשכר
בשל העובדה שתחום התקשורת בארץ הינו תחום עיסוק פופולרי ביותר, לא תמיד הבוגרים אכן מוצאים עבודה בתחום הנלמד ולעיתים יש צורך בהתמחות בתחומים קשורים לפרסום באינטרנט, ניהול מדיה דיגיטלית, יחסי ציבור, הוראה וכדומה. שכר העבודה משתנה בהתאם לעבודה, תחקירנים משתכרים שונה מתאורנים ועוד. בתחום זה ניתן למצוא הרבה פרילנסרים. כמו כן, ניתן להמשיך את לימודי תקשורת לתואר שני.
מי שמתמיד ויש לו את הסבלנות, יוכל להגיע למשכורות מאוד יפות ולתפקידים בכירים ביותר. בדרך כלל המשכורת הממוצעת של מי שסיים תואר בתקשורת נעה בין 6,000 ל-7,000 שקלים כאשר אחרי שנה ישנה העלאה של השכר. לאחר שצוברים יותר ניסיון ומעמד, וגם תחום האחריות גדל, גדלה גם המשכורת ויכולה להגיע ל-12,000 ואף 20,000 ש"ח למי שעובד בתור ראש מחלקה, עורך עיתון, מנהלי שיווק ועוד. אך הדרך אינה פשוטה ויש צורך להשקיע לא מעט כדי להגיע למדרגה זו.
יתרונות וחסרונות בלימודי תקשורת
ללימודים אלה יש יתרונות רבים ומגוונים, העיקרי שבהם הוא העובדה שהענף הוא מאוד רחב ודינמי. כמעט כל אחד יכול למצוא בענף זה תחום אליו הוא יותר מתחבר ושיותר מדבר אליו. יתרון נוסף הוא העובדה שלא חסרה עבודה בתחום. כמות החברות שעסוקות בענף היא עצומה ותמיד יש צורך בכוח אדם של בוגרי לימודים רלוונטיים. עוד יתרון הוא הלימודים עצמם - מדובר בלימודים מאוד מעניינים אשר רלוונטיים לחיים של כולנו ומשלבים לימודים עיוניים לצד לימודי מעשיים.
החיסרון העיקרי והבולט ביותר הוא השכר. בוגרי לימודי תקשורת לא מרוויחים שכר גבוה בהתחלה וכדי להגיע למדרגות שכר מכובדות צריך לעבוד קשה במשך כמה וכמה שנים. לרוב הבוגרים ירוויחו משכורת שנעה בין 6 ל-7 אלף ₪ בתפקיד התחלתי. חיסרון נוסף הוא שהבוגרים לא יוצאים עם מקצוע בסוף התואר, מדובר בתואר כללי שלא מכוון למשהו ספציפי והרבה אנשים שלמדו תקשורת מוצאים עצמם עובדים בעבודות שלא קשורות כלל לתואר אותו למדו.