ביוטכנולוגיה משלבת בתוכה ביולוגיה וטכנולוגיות הנדסיות מתקדמות. תחום הביוטכנולוגיה זהו תחום חדש יחסית בעולם המחקר ומדובר בתחום עתיר ידע שרק הולך ומפתח. לימודי הנדסאי ביוטכנולוגיה כוללים בתוכם הכשרה מדעית בתחומי מדעי החיים בשילוב עם הנדסה וטכנולוגיה. הלימודים נועדו להכשיר את הלומדים לנצל את הידע הביולוגי שרכשו במהלך הלימודים בתחומי החקלאות, מזון, איכות הסביבה, הנדסה ועוד.
תחומי לימוד הנדסאי ביוטכנולוגיה
הנדסאי ביוטכנולוגיה, כולל בתוכו מגוון רחב של תחומים משיקים כגון מדעי הטבע והחיים, וכן המדעים המדויקים וההנדסה. שלא כמו הנדסאי תעשייה וניהול אשר הינו תחום כללי התואם לגזרות מגוונות במשק הישראלי, מקצוע הביוטכנולוגיה הינו ספציפי ומדוייק למספר מצומצם של אפשרויות תעסוקה. שוק הביוטכנולוגיה וכן הנדסאי ביוטכנולוגיה בפרט אחראים לכמה מהמצאות החשובות בתחום פיתוח התרופות בעולם הרפואה, פיתוח של זנים חדשים של עצים וצמחים בעולם החקלאות, וכן פיתוח מוצרי ותחליפי מזון. עם תחום פעילות רחב, כך גם הלימודים: בין מגוון הקורסים במהלך לימודי הנדסאי ביוטכנולוגיה ניתן למנות תחומים כמו כימיה אורגנית, מתמטיקה, ביוכימיה, דיאגנוסטיקה, מיקרוביולוגיה, אבטחת איכות, הנדסה גנטית, שימושי מחשב בביוטכנולוגיה, פיזיולוגיה של הצמח ועוד.
מכללות רבות בהן ניתן ללמוד כיום לתואר הנדסאי ביוטכנולוגיה מציעות לסטודנטים תוכניות לימודים איכותיות ורב תחומיות אשר מאגדות בין לימודי תיאוריה והתנסות מעשית.
מכללות רבות בהן ניתן ללמוד כיום לתואר הנדסאי ביוטכנולוגיה מציעות לסטודנטים תוכניות לימודים איכותיות ורב תחומיות אשר מאגדות בין לימודי תיאוריה והתנסות מעשית.
תעסוקה בסיום הלימודים
בדומה להנדסאי חשמל הנדסאי ביוטכנולוגיה רוכשים ידע בין-תחומי רב ומיומנות טכנולוגית גבוהה מה שמכשיר אותם לעסוק במגוון גדול של תחומים ולהשתלב בקלות בתהליכי יצור בתעשיית התרופות, התעשייה הכימית, תעשיית המזון ועוד. בנוסף הבוגרים יכולים להשתלב בתחומי המחקר והפיתוח של מוצרים חדשים, בפיתוח וייצור של צמחים, בבקרות איכות במעבדות רבות. חשוב לזכור שבעידן של היום תעשיות רבות נשענות על הידע הביוטכנולוגי בזמן תהליכי הייצור שלהן ולכן הצורך באנשי מקצוע בתחום רק הולך וגובר.
תנאי קבלה להנדסאי ביוטכנולוגיה
תנאי הקבלה נוחים בהרבה מלימודי תואר ראשון דבר המאפשר לאנשים שאינם יכולים להתקבל לעסוק בתחום.
על מנת להתקבל ללימודים על המועמד לעמוד באחד מהתנאים הבאים בנוסף לראיון אישי ומבחן התאמה (ברוב מוסדות הלימוד):
1. בגרות מלאה או בגרות חלקית הכוללת: 3 יחידות מתמטיקה ואנגלית ו-2 יחידות בלשון והבעה בציונים עוברים.
2. בוגרי מכינה אקדמית או בוגרי מכינה קדם הנדסאית.
3. מועמדים בני 35 ומעלה אשר סיימו 12 שנות לימוד זכאים לפטור מתנאי קבלה.
משך לימודי הנדסאי ביוטכנולוגיה הוא שנתיים. ישנם אנשים אשר מעדיפים לפרוש את הלימודים לתקופה ארוכה יותר, ללמוד במסלול ערב ולשלב לימודים ועבודה. הדסר אפשרי ומשך המסלול במקרה הזה יעמוד על 3 שנים.
למי הלימודים מתאימים?
הלימודים מתאימים לאנשים ריאלים אשר נמשכים לתחומי הביולוגיה, הטבע והמדעים. הלימודים יכולים להתאים גם למי שאוהב את עולם המחקר ובמקביל לעבוד במעבדות. חשוב לזכור שהלימודים משלבים תחומים כמו מתמטיקה ופיזיקה ולא רק ביולוגיה.
שכר בתחום
בשנים האחרונות מספר ההנדסאים הולך וגודל בעקבות הביקוש הרב להנדסאים בכל התחומים. הנדסאי ביוטכנולוגיה בתחילת דרכו ירוויח 7000-12,000 ש"ח בחודש. לאחר 5 שנות נסיון בתחום המשכורת יכולה לעלות ולהגיע ללמעלה מ-15,000 ש"ח.