למי מתאימים לימודי תואר שני בפסיכולוגיה?
לימודי תואר שני בפסיכולוגיה מתאימים למי שסיים תואר ראשון בפסיכולוגיה או במדעי ההתנהגות, ושואף להמשיך בקריירה בתחום הפסיכולוגיה- לרוב כפסיכולוג קליני הרשום בפנקס הפסיכולוגים של מדינת ישראל ומאושר להעניק טיפול. התואר הראשון בפסיכולוגיה הוא כללי למדי, ובלימודי התואר השני בפסיכולוגיה יכול הסטודנט להתמקצע בשדה ההתמחות בו הוא בוחר. חלק מהסטודנטים בוחרים להישאר באקדמיה ולהמשיך לקריירה מחקרית.
עבודתו בפועל של בוגר תואר שני בפסיכולוגיה
עבודתו בפועל של בוגר לימודי תואר שני בפסיכולוגיה משתנה בהתאם לתחום הההתמחות בו הוא התמקצע. לדוגמא, בוגרי תואר שני בפסיכולוגיה ארגונית יכולים להשתלב בחברות ציבוריות ופרטיות- כאשר תפקידם הוא להוביל אסטרטגיות שישפרו את רווחת העובדים, הפרודוקטיביות והאפקטיביות בארגון.
בוגרי תואר שני בפסיכולוגיה חינוכית יכולים להשתלב במערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית, כאשר בעבודתם הם מיישמים עקרונות ומחקר פסיכולוגיים כדי לשפר את ההוראה והלמידה תוך פיתוח אסטרטגיות ותוכניות לימודיות.
כמה מרוויח פסיכולוג?
השכר של בוגרי לימודי תואר שני בפסיכולוגיה תלוי בהרבה פרמטרים, כמו סוג והיקף משרה, ותק, אזור בארץ, תחום ההתמחות ומקום העבודה. פסיכולוגים קליניים עם מעט שנות ניסיון ישתכרו כ-8 אלף ש"ח בממוצע ואילו כאלה עם ותק רב יותר ישתכרו כ-12 אלף ש"ח בממוצע. פסיכולוגים ארגוניים בחברות יכולים להגיע ל-15 אלף ש"ח בחודש ואף יותר, בעוד שפסיכולוגים עצמאיים המקבלים מטופלים בקליניקה שלהם נוהגים לגבות בין 300-1000 ש"ח לשעת טיפול (50 דקות).
מסלולים ונושאי לימוד בתואר שני בפסיכולוגיה
לימודי תואר שני בפסיכולוגיה נחשבים למגוונים, כאשר ניתן לבחור בין מסלולים שונים המקנים בסופו של יום התמחויות מקצועיות שונות. בין המסלולים אפשר להצביע על:
פסיכולוגיה קלינית |
פסיכולוגיה ארגונית |
פסיכולוגיה חברתית |
פסיכולוגיה התפתחותית |
פסיכולוגיה רפואית |
פסיכולוגיה חינוכית |
הלימודים נמשכים שנתיים ועמידה בכל המטלות תאפשר קבלת תואר שני (MA) בפסיכולוגיה. הסטודנטים לתואר שני בפסיכולוגיה יכולים, בהמשך לכך, לבחור בין מסלול עם תזה לבין מסלול שאינו כולל תזה.
ברוב המסלולים יש צורך להתמחות במשך כשנתיים לפני שאפשר להירשם כפסיכולוגים מן המניין בפנקס הפסיכולוגים של מדינת ישראל ולהציע שירותים מקצועיים בתחום. ישנם מוסדות שמאפשרים לתלמידים שממוצע הציונים שלהם גבוה במיוחד להמשיך ישירות מלימודי תואר שני בפסיכולוגיה לדוקטורט בפסיכולוגיה.
פסיכולוגיה קלינית
תחום זה הינו אחד הוותיקים והעיקריים ברפואת הנפש, הביטוי "פסיכולוגיה קלינית" בא מהמילה היוונית "קליין" שפירושה מיטה, מהסיבה שעבר הטיפול ניתן לצד מיטתו הפרטית של המטופל. כיום כנראה שאת המיטה הפרטית תחליף מיטה/ספה בקלינקיה פרטית, אבל אופי ודרכי הטיפול נשארו דומים.
פסיכולוגיה התפתחותית
תחום זה מתמחה באבחון וטיפול בתינוקות וילדים עד גילאי 6-7, ובייעוץ להוריהם. הפסיכולוג ההתפתחותי עוזר עם לקויות בתחומי ההתפתחות הפיזית, הקוגניטיבית, החברתית, ההתנהגותית ובמצוקות הרגשיות הנלוות לילדים שחווים קשיים בתחומים אלו.
פסיכולוגיה חברתית
התואר השני בפסיכולוגיה חברתית מתמקד באופן בו המחשבות, הרגשות וההתנהגות של האדם מושפעים מהסביבה ומההקשר החברתי. בין הנושאים הנידונים בתכנית: תהליכים קבוצתיים, אבחון וייעוץ ברמת הפרט הארגון והחברה, קוגניציה חברתית, הבדלים בין-אישיים, שיטות מחקר מתקדמות ניתוח נתוני עתק ועוד.
עם סיום הלימודים תוכלו להמשיך ללימודי דוקטורט בתחום או להירשם בפנקס הפסיכולוגים ולהשתלב במגוון עיסוקים כמו מיון ואבחון תעסוקתי, ייעוץ ארגוני, מחקר וייעוץ חברתי יישומי, מדידה והערכה, ניהול משאבי אנוש ועוד. מידע נוסף ניתן למצוא כאן.
- פסיכולוגיה ארגונית
- סוציולוגיה
- אנתרופולוגיה
- מדעי ההתנהגות
- סטטיסטיקה
- לחץ ושחיקה
- פסיכולוגיה חברתית
- תורת הראיון ועוד
ייעוץ פסיכולוגי
בין ייעוץ פסיכולוגי לפסיכולוגיה קלינית ישנה חפיפה בהרבה תחומים אך ההבדל הראשון הוא בעבודה שהם עושים. ייעוץ פסיכולוגי מתמקד בעיקר בעבודה עם אנשים ללא מחלות נפשיות 'קשות' והם בעיקר עובדים במערכות כמו מרכזי ייעוץ באוניברסיטה, מערכות חינוך וכדומה. הבדל נוסף היא ההמתקדות בגישות המחקר והתיאוריה, לימודים בהתמחות בייעוץ פסיכולוגי יתמקדו יותר במחקר ההתנהגותי קוגניטיבי ובגישה הומניסטית.פסיכולוגיה חינוכית
התמחות בעבודה במערכת החינוך הכולל עבודה מול התלמידים, הורים, מורים, גננות, מנהלים וכל הצוותים הפדגוגיים. הפסיכולוג החינוכי עוסק באבחון, הדרכה וליווי לצוותים פדגוגיים, על מנת לקדם תהליכים רגשיים וחינוכיים במערכות החינוך השונות בשיתוף פעולה עם משרד החינוך.
פסיכולוגיה רפואית
תחומי התמחות בפסיכולוגיה קלינית:
תנאי הקבלה לתואר שני בפסיכולוגיה
הקבלה ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה, כאמור, אינה פשוטה עקב הביקוש העצום המאפיין את המקצוע. ברוב המקרים, תואר ראשון בפסיכולוגיה הוא בגדר חובה, גם אם יש מסלולים אליהם ניתן להתקבל עם תואר ראשון במקצוע אחר, בכפוף ללימודי השלמה. בכל מקרה, צריך לקחת בחשבון שיש צורך בציונים גבוהים בתואר הראשון. דרישות חשובות אחרות הן ציון מינימלי העומד ברף הקבלה של בחינת מתא''ם (90 ומעלה לרוב), המלצות אישיות של מרצים בתואר הראשון, מעבר של מרכזי הערכה או לחלופין ראיון קבלה אישי. התחרות קשה, ולכן חייבים להצטיין, ולא רק לעמוד בכל הדרישות כדי לשפר את נקודת הפתיחה. עקב מורכבות הקבלה לתואר שני בפסיכולוגיה, ניתן להירשם לקורסי הכנה לקראת הלימודים בתחום, שעשויים להגדיל את סיכויי הקבלה וגם לאפשר לצלוח את החודשים הראשונים של הלימודים, שאינם פשוטים כלל.
היכן לומדים תואר שני בפסיכולוגיה?
אלו חלק מהמוסדות האקדמיים הבולטים בארץ שמציעים לימודי תואר שני בפסיכולוגיה: אוניברסיטת אריאל בשומרון, האוניברסיטה הפתוחה, אוניברסיטת רייכמן, המכללה האקדמית עמק יזרעאל, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים רמת גן, המרכז האקדמי פרס, המכללה האקדמית תל חי, המסלול האקדמי המכללה למנהל, אוניברסיטת חיפה, המכללה האקדמית אחוה, המרכז האקדמי רופין, המכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן, האוניברסיטה העברית בירושלים ואוניברסיטת בן גוריון בנגב.
משך לימודי תואר שני בפסיכולוגיה, מלגות ושכר לימוד
לימודי תואר שני בפסיכולוגיה אורכים כשנתיים, בסופם מקבלים הבוגרים M.A- בפסיכולוגיה. ברוב מוסדות הלימוד תשלמו שכר לימוד אוניברסיטאי, הנקבע מדי שנה על ידי המועצה להשכלה גבוהה. נכון לשנת תשפ"ג, שכר הלימוד לתכנית לימודים מלאה לתואר שני הוא 14,774 ש"ח לשנה אקדמית. במכללות הפרטיות שכר הלימוד יהיה בדרך כלל גבוה יותר. חשוב לקחת בחשבון שאוניברסיטאות ומכללות רבות גובות לעיתים קרובות סכומים נלווים על שירותי אבטחה ושירותים נוספים. סטודנטים שזקוקים לסיוע כלכלי יכולים לבדוק את המלגות השונות המוצעות על סמך רקע סוציו-אקונומי, מוצא, מעורבות חברתית והצטיינות.
הנה כמה דוגמאות למלגות שפועלות במוסדות הלימודים השונים:
באוניברסיטת אריאל פועלת מלגת שמשון – מלגת הצטיינות לתואר שני על בסיס ממוצע ציונים של תואר ראשון. סטודנטים שסיימו תואר ראשון בממוצע 92+ זכאים למלגה על סך 40%-80% עד לגובה שכ"ל לשנת לימודים אחת.
התכנית לתואר שני בפסיכולוגיה חברתית באוניברסיטה הפתוחה מציעה מספר מלגות לסטודנטים ולסטודנטיות: מלגות הצטיינות ומלגות תזה לבוחרים במסלול מחקרי.
אפשרויות תעסוקה לבוגרי תואר שני בפסיכולוגיה
התקבלתם בהצלחה ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה, עברתם את תקופת ההתמחות ונרשמתם בפנקס? מרגע זה – אינספור אופציות פתוחות עבורכם, הכל בהתאם כמובן לתת ההתמחות בה בחרתם בלימודי התואר. פסיכולוג יכול להציע את שירותיו באופן עצמאי, כפי שעושים רבים, אך גם להשתלב בשלל ארגונים חינוכיים, חברתיים או אפילו עסקיים. החדשות הטובות הן שמדובר בתחום מאתגר שמאפשר תחושת סיפוק גדולה עקב העזרה לזולת העומדת במרכזו ועקב אפשרויות הפיתוח המקצועיות – כולל מבחינה כלכלית.