מדעי המחשב הוא אולי תחום הלימודים הכי הייטקיסטי שיש, ובמדינה שמכונה "אומת הסטארט אפ" מדובר בתחום הן מבוקש והן מתגמל. התחום עוסק בחקר ובפיתוח תוכנה וחומרה. עם התפתחות המהירה של הטכנולוגיה ומרחב האינטרנט המתרחב, כל מה שקשור בתוכנה – פיתוח תוכנה, מערכות מחשוב, אפליקציות, אתרים - חודר ליותר ויותר מתחומי חיינו, דבר שמציב את המפתחים והמתכנתים לא רק בחזית ההתפתחות הטכנולוגית והכלכלית אלא גם כמי שמשפיעים על החברה בה אנחנו חיים.
למי מתאימים לימודי מדעי המחשב?
לימודי מדעי המחשב הם לימודים מאתגרים הדורשים ראש ריאלי ויכולת חשיבה אנליטית, ותנאי הקבלה של מוסדות הלימוד מוודאים, באמצעות בדיקת החלק הכמותי בפסיכומטרי והבגרות המתמטיקה, שלמועמד יש את היכולות האלה. כמו כן, הלימודים מתאימים למועמדים שיכולים ללמוד, לתרגל באופן עצמאי ולהשלים פערים בתחום המתפתח כל העת. העבודה כמפתח תוכנה היא עבודה המצריכה שעות ישיבה רבות מול המחשב ויכולת ריכוז גבוהה, אז כדאי לקחת את זה בחשבון.
מה הם תנאי הקבלה ללימודי מדעי המחשב?
תנאי הקבלה משתנים בין מוסדות הלימוד.
לימודי מדעי המחשב באוניברסיטאות:
ציון של 630 ומעלה בבחינה הפסיכומטרית
ציון של 80 ומעלה בבגרות במתמטיקה ברמה של 5 יחידות או 90 ומעלה ברמה של 4 יחידות לימוד.
רוב האוניברסיטאות מקבלות מועמדים על פי ציון משוכלל (סכם, התאמה) של בחינות הבגרות והפסיכומטרי כניתן משקל רב יותר למקצועות המתמטיקה, פיזיקה, אנגלית, מחשבים.
לימודי מדעי המחשב במכללות:
גם המכללות דורשות ציונים גבוהים יחסית לתחומי לימוד אחרים, אך יחסית לאוניברסיטאות תנאי הקבלה מקלים יותר.
ציון פסיכומטרי של 560 ומעלה.
ממוצע בגרויות של 85: ציון 70 ומעלה בבגרות מתמטיקה ברמה של 5 יח"ל או 80 ב-4 יח"ל.
מוסדות רבים מציעים מכינות ייעודיות לתחומי לימוד ריאליים כמו מדמ"ח.
מה משך הלימודים?
לימודי מדעי המחשב לתואר ראשון BA אורכים 3 שנים, אך רבים מאריכים את התואר בעוד שנה על מנת לרווח את הלימודים התובעניים. חלק מהמוסדות מציעים מסלולים ייחודיים במסגרת לימודי מדעי המחשב, כמו הנדסת מחשבים, ואלה נמשכים כ-4 שנים ומזכים את הבוגר בתואר ב- B.Sc.
מה הם נושאי הלימוד במדעי המחשב?
לימודי מדעי המחשב משלבים בין לימודים עיוניים, תיאורטיים ומעשיים, כמו גם תרגולים ועבודה על פרויקטים. לימודי התואר הראשון כוללים קורסים בנושא מתמטיקה, סטטיסטיקה, הצפנה, לוגיקה ושפות תכנות, הידור, תורת הגרפים, רשתות מחשבים, הנדסת תוכנה, מסדי נתונים, מערכות הפעלה, רשתות תקשורת, מסדי נתונים, אלגוריתמים, בינה מלאכותית ועוד.
ניתן ללמוד את התואר במתכונת חד חוגית או לשלב חוג נוסף. כמו כן, מוסדות מסוימים מציעים מסלולי התמחות כמו מדעי הנתונים או סייבר.
הנה כמה קורסים לדוגמא בלימודי מדעי המחשב:
מבוא למדעי המחשב
|
מגמות עכשוויות ביזמות טכנולוגית
|
מבוא לבינה מלאכותית
|
בניית תוכנית עסקית
|
מבוא להנדסת תוכנה
|
ניתוח ביג דאטה
|
יצירתיות וחדשנות ופיתוח מוצרים חדשים
|
מבוא ללוגיקה ותורת הקבוצות
|
מבוא להסתברות וסטטיסטיקה
|
אבטחת מידע
|
תכנות מערכות
|
בסיסי נתונים
|
מה הם אפשרויות התעסוקה והשכר של בוגר לימודי מדעי המחשב?
עשרות אלפי אנשים עובדים בתחום ההיי-טק בישראל, על פי הערכות ישנם כ-60 אלף מתכנתים וכ-40 אלף מהנדסי חומרה, אך מכיוון שמדובר בתחום המתפתח במהירות המספרים עולים כל הזמן.
התואר מכשיר את הבוגרים למשרות פיתוח, הנחשבות יוקרתיות ורווחיות יותר מתפקידים אחרים בענף ההייטק.
הלימודים הם קרקע פורייה לשיתופי פעולה בין הסטודנטים ורעיונות לסטארט-אפים שמתחילים כבר עם סיום השנה הראשונה ונמשכים כפרויקט גמר. קרו מקרים בהם הרעיון שהתחיל במהלך לימודי מדמ''ח המשיך לאקזיט מטורף או הקמה של חברה מצליחה.
לפי הנתונים של משרד העבודה והרווחה, בוגרי לימודי מדעי המחשב עם ניסיון של שנתיים מרוויחים בממוצע 21,700 ש"ח, כאשר עם הניסיון השכר עולה משמעותית: כאלו עם ניסיון של 5-6 שנים מגיעים למשכורות ממוצעות של 31,500 ש"ח ומתכנתים בעלי ניסיון של עשור משתכרים כ-35,800 ש''ח בממוצע.
מכללה או אוניברסיטה?
בחודש יולי האחרון פורסמו תוצאות סקר למ"ס על אודות לימודי ההייטק באוניברסיטאות ובמכללות. הסקר בחן את מידת ההשתלבות בתעשייה ואת רמת השכר בקרב אותם אלה משתלבים בתעשייה. הסקר מצא כי "אין הבדל מובהק באחוז המועסקים בהיי-טק בין אלה שלמדו מדעי המחשב במכללות האקדמיות (84.0%) לאלה שלמדו מקצוע זה באוניברסיטאות“ (82.8%). עוד קובע הסקר כי אחוז המקבלים הכנסה גבוהה (יותר מ-13,000 ש"ח) מאלה שלמדו מדעי המחשב במכללות האקדמיות ועוסקים במשלח יד היי-טק (61.7%) אינו שונה באופן מובהק מאלה שלמדו באוניברסיטאות (62.4%)
האם נדרש רקע קודם במתמטיקה או בתכנות?
זה מורכב. יש שיטענו שהסיכויים לעבור את קורסי המתמטיקה של השנה הראשונה במדעי המחשב ללא רקע מתמטי הוא נמוך עד אפסי. ויש שטוענים שעם השקעה זה אפשרי. בכל מקרה, לא סתם תנאי הקבלה כוללים 4 או 5 יחידות לימוד בבגרות במתמטיקה. חשיפה קודמת למתמטיקה בתיכון מקנה לסטודנט חשיבה אנליטית וידע ראוי בחדו"א ואלגברה ליניארית ובעוד תחומי מתמטיקה, ותקל על הסטודנט לצלוח את התואר. קיימות אפשרויות למכינות קדם אקדמיות וקורסים משלימים בקיץ שלפני הלימודים שאולי שווה לנצל.
לגבי תכנות, רצוי להכיר את השפות הפופולריות ואת התחביר.
מה ההבדל בין בוגר תואר מדעי המחשב לבוגר הנדסת תוכנה?
תחום הנדסת התוכנה הגיע מתוך צורך להתאים את מדעי המחשב לתעשיות ולארגונים הזקוקים לאנשי מקצוע שידעו לתפעל ולתחזק מערכות מחשוב מורכבות בכלים הנדסיים ותוך מציאת פתרונות הנדסיים לבעיות. מדעי המחשב עוסקים יותר בתוכנה עצמה, זאת אומרת בפיתוח תוכנות ואפליקציות.
לימודי הנדסת התוכנה שונים מלימודי מדעי המחשב בכך שבהנדסת תוכנה נלמדים קורסים מעולם ההנדסה: קורסים בפיזיקה וחשמל. המשותף הוא קורסי המבוא במתמטיקה ופיזיקה.
מה ההבדל בין לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה לבין מדעי המחשב?
כמו ההבדל בין לימודי מדעי המחשב ולימודי הנדסת התוכנה, גם כאן קיים ההיבט ההנדסי טכנולוגי שהופך את מדעי המחשב ללימודים שמכשירים סטודנטים לעבודה על פיתוח תוכנה, לימודים יותר "הייטקיסטיים", לעומת לימודי ההנדסה שמכשירים סטודנטים לעבודה פרקטית בתעשייה תוך התחשבות במכלול טכנולוגי שעבודה בתעשייה ובארגונים שונים כוללת. ההבדל הבולט יותר הוא כמובן העיסוק של לימודי הנדסת חשמל במערכות חשמל, אלקטרוניקה ותקשורת לעומת תכנות ופיתוח תוכנה בתחום המחשבים.
היכן לומדים מדעי המחשב?
קיבלתם החלטה: אתם הולכים על תואר במדעי המחשב. עכשיו, הגיע השלב לבדוק מוסדות אקדמיים שמציעים את מסלול ההכשרה. הנה כמה אוניברסיטאות ומכללות בהם תוכלו ללמוד מדעי המחשב: הקריה האקדמית אונו, אוניברסיטת אריאל בשומרון, האוניברסיטה הפתוחה, המכללה האקדמית הדסה ירושלים, האקדמית תל אביב-יפו, אוניברסיטת רייכמן, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן, המכללה למנהל, אפקה המכללה האקדמית להנדסה ומוסדות נוספים אותם תוכלו לראות בתחתית הכתבה.
משך הלימודים, מלגות ושכר לימוד
לימודי מדעי המחשב לתואר ראשון BA אורכים 3 שנים, אך רבים מאריכים את התואר בעוד שנה על מנת לרווח את הלימודים התובעניים. חלק מהמוסדות מציעים מסלולים ייחודיים במסגרת לימודי מדעי המחשב, כמו הנדסת מחשבים, ואלה נמשכים כ-4 שנים ומזכים את הבוגר בתואר B.Sc. ברוב מוסדות הלימוד תשלמו שכר לימוד אוניברסיטאי, הנקבע מדי שנה על ידי המועצה להשכלה גבוהה. נכון לשנת תשפ"ג, שכר הלימוד לתכנית לימודים מאה לתואר ראשון הוא 10,932 ש"ח. מלגות רבות מוצעות עבור אלו שזקוקים או מעוניינים בעזרה עם שכר הלימוד, כמו מלגות לחיילים משוחררים, מלגות לסטודנטים עולים, מלגות מפעל הפיס, מלגות לפי מגזרים ומצב סוציו-אקונומי, מלגות עידוד מעורבות סטודנטים ועוד. מלגת מנהיגי שוליך, למשל, הניתנת לסטודנטים הלומדים מקצוע מדעי, מציעה לזוכים בה 40,000 ש"ח לשנת לימודים. האוניברסיטאות המשתתפות בפרויקט זה הן: אוניברסיטת בן גוריון בנגב, אוניברסיטת בר-אילן, אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית בירושלים והטכניון.