הנדסת תוכנה היא תחום העוסק בתכנון, פיתוח ותחזוקה של מערכות מורכבות בפרויקטים מבוססי תוכנה.
לימודי הנדסת תוכנה הם לימודים מעניינים מאוד שנוגעים בכל תחומי החיים, החל מרפואה דרך תעופה וכלה בבנקאות וביטחון, ובקיצור, בכל תעשייה המושתתת על מערכות טכנולוגיות מתקדמות, בדגש על ממוחשבות.
מהנדסי תוכנה הם קודם כל מתכנתים שיודעים לפתח, להגדיר פעולות אוטומטיות לתפעל ולבדוק תוכנות. בנוסף לזה, הם יודעים להתאים את התוכנות לתעשייה מבחינת יעילות ועלויות נמוכות. הם מלווים את המוצר/יישום מבוסס התוכנה משלב הגדרת הצרכים ועד להפיכתו למוצר בשוק, כולל התחזוק שלו.
ההתפתחות הטכנולוגית המהירה, הן מבחינת מחשוב והן מבחינות אחרות, הפכה את מקצוע מהנדס התוכנה למבוקש מאוד. יותר מזה, המהנדס וגם לימודים הנדסת התוכנה צריכים להסתגל לשוק שמתקדם כל הזמן ודורש פתרונות הנדסיים למוצרים ומערכות מורכבות מבוססות תוכנה.
בוגרי תואר ראשון בהנדסת תוכנה יוכלו להמשיך ללימודי תואר שני בהנדסת תוכנה, שם יוכלו להרחיב את הידע וילמדו נושאי לימוד חדשים כמו: מודלים מתקדמים בתורת הסיבוכיות, כריית נתונים, לוחות זמנים בפרויקטים של תוכנה, מתודולוגיות לפיתוח תוכנה, ניהול משאבים, ביולוגיה חישובית, אנליזה נומרית ועוד.
למי מתאימים לימודי הנדסת תוכנה?
לימודי הנדסת תוכנה מיועדים לאנשים עם זיקה לתחומים הריאליים, על מנת שיוכלו להתמודד עם קורסי לימודי הכוללים מתמטיקה, פיזיקה וסטטיסטיקה. כמו כן, התואר הראשון מתאים למי שרוצה להשתלב בעולם המחשבים והתוכנה
מהנדס התוכנה חייב להיות בעל יכולות אנליטיות ופתרון בעיות. מהנדס התוכנה אחראי על פיתוח יישומים בכל השלבים, ולכן חייב לדעת לנהל אנשים, או לכל הפחות לשתף עמם פעולה, להיות שקול ומתוכנן, להיות בעל ראייה מערכתית ויצירתיות.
חשוב לדעת שלימודי הנדסה, בדגש על הנדסת תוכנה, הם לימודים מאתגרים ותובעניים, מה שמצריך הקדשת זמן והשקעה רבים. ההצלחה בלימודים תלויה בהרבה פרמטרים, ביניהם: מעבר מבחנים, הגשת עבודות, השתתפות בפרוייקטים ועוד.
תנאי הקבלה ללימודי הנדסת תוכנה
תנאי הקבלה משתנים מדי שנה במוסדות הלימוד השונים בהתאם להיצע ולביקוש מטעם המועמדים.
ככלל, רובם המוחלט של מוסדות הלימוד – אם המכללות האזוריות, מוסדות הלימוד הפרטיים או האוניברסיטאות – דורשים זכאות לתעודת בגרות ישראלית או חלופה מוכרת, וציון בחינה פסיכומטרית תקף. חלק מהמוסדות קובעות את הרף על פי ציון סכם/התאמה.
אוניברסיטאות -
ציון מינימלי של 650 בפסיכומטרי
ציון מינימלי של 90 בבגרות במתמטיקה ברמה של 4 יח"ל, 80 בבגרות ברמה של 5 יח"ל
מכללות -
פסיכומטרי בציון 560 מינימום
ציון מינימלי של 75 בבגרות במתמצטיקה ברמה של 5 יח"ל, 80 ב-4 יח"ל
ציון מינימלי של 75 בבגרויות בפיזיקה או מדעי המחשב ברמה של 5 יח"ל
ועדת קבלה
מהו משך הלימודים?
הלימודים נמשכים כ-4 שנים בכל מוסדות הלימוד, מכללות ואוניברסיטאות, ובסופן מקבל הבוגר תואר ראשון במדעים B.Sc.
מה הם נושאי הלימוד בתואר ראשון בהנדסת תוכנה?
המטרה המרכזית של לימודים אלה היא למצוא פתרונות תוכנה פשוטים ויעילים לצרכים הטכנולוגיים המורכבים שגודשים אותנו בעולם הדיגיטלי בו אנו מצויים. במסגרת לימודי הנדסת התוכנה, הסטודנט ילמד קורסים מתחומי הנדסה אחרים כמו הנדסת חשמל, הנדסת איכות ואמינות, הנדסת מערכות.
הלימודים כוללים קורסים הנלמדים בכל תחומי ההנדסה: מתמטיקה (חדוא, אלגברה, הסתברות וכו'), פיזיקה ועוד; לימודים במדעי המחשב כמו אלגוריתמים, מערכות הפעלה, שפות תכנות, לוגיקה וכו'; לימודי חובה בהנדסת תוכנה: מערכות בסיסי נתונים, קומפילציה, תכנות מונחה עצמים, מבוא לרשתות תקשורת וכו'; לימודי בחירה כמו: מערכות מידע, תכנות מתקדם, רובוטיקה, בדיקת תוכנה, סייבר. בסוף הלימודים יגישו הסטודנטים סמינר ופרויקט סיום.
התמחויות בתואר ראשון הנדסת תוכנה
מוסדות הלימוד התמחויות/מסלולי לימוד בתחום הנדסת התוכנה: מערכות תקשורת ואבטחת מידע; מדעי הנתונים, למידת מכונה, בינה מלאכותית וניתוח מידע; טכנולוגיות תוכנה ומידע; תוכנה למערכות ניידות; פיתוח משחקים;
אפשרויות התעסוקה לבוגרי מהנדס תוכנה - והשכר?
השכר הממוצע לתפקיד מהנדס תוכנה עומד על כ-19,000 ש''ח בחודש. בתחום זה אזור העבודה משפיע על השכר, זאת אומרת שבפריפריה תרוויחו פחות מאשר באזור המרכז באותו התפקיד בדיוק. בתחום הנדסת התוכנה השכר יעלה ככל שתצברו ותק. בשנה הראשונה תרוויחו בממוצע 15,200 ש''ח, לאחר 2-4 שנות ותק השכר יעלה ל-18,700 ש''ח בחודש ולאחר 5-8 שנות ניסיון השכר יעלה ל-23,000 ש''ח. בוגרי תואר ראשון בהנדסת תוכנה יוכלו להשתלב במגוון משרות ניהוליות בתפקידי מהנדסי פיתוח, מנהלי צוותים ועוד. ניתן לראות שבשנים האחרונות עלה משמעותית הביקוש למהנדסי תוכנה כמו גם לבוגרי מדעי המחשב.
תואר מקביל: תואר ראשון במדעי המחשב
תואר ראשון במדעי המחשב מהווה תואר כמעט מקביל להנדסת התוכנה, שכן גם הוא עוסק בהעמקת הידע והמיומנויות הן בקוד והן בהיבטי המחשב האחרים. לימודים אלו כוללים התמחות בתכנות, מתמטיקה, אלגוריתמיקה, לימודי רשתות מחשבים ועוד. ההבדל בין הלומדים הנדסת תוכנה ללומדים מדעי המחשב הוא שמהנדס מחשבים מתמחה גם במבנה הפיזי של המחשב (חומרה) והציוד הנלווה לו. בין הקורסים הנלמדים: מדעי המחשב, מחקר, ניהול, הנדסה, תקשורת מחשבים, העברת מידע, מעגלים משולבים, מבנה נתונים ועוד.