חוק הרשויות המקומיות ה-תשע"א (2011) מגדיר את החינוך הבלתי פורמלי כחינוך לילדים ולנערים ברשות חינוך מקומית, מחוץ לשעות הפעילות של מוסד חינוך, הכולל חינוך ערכי, חברתי וקהילתי אשר מיועד להשגת המטרות האמורות בסעיף 2 לחוק החינוך הממלכתי ה'תשי"ג (1953). בחוק זה, נקבע כי מנהל המחלקה לנוער הוא האחראי לחינוך הבלתי פורמלי ברשויות החינוך המקומיות ולקידומו.
בשנים האחרונות אנו עדים לביקוש ההולך וגדל למחנכים במוסדות החינוך הבלתי פורמלי. לימודי חינוך בלתי פורמלי מפתחים אצל הסטודנטים את המחויבות הנמצאת בהם, כל זאת על מנת שיוכלו לבטא את כישורי המנהיגות שלהם ולהוביל לשינוי חברתי. תכנית הלימודים נחשבת למרתקת ביותר ומושכת אליה צעירים רבים. במידה ואתם מתעניינים בעבודה חינוכית הכוללת הדרכת צעירים ובני נוער, עבודה במסגרות רבות בקהילה אשר כל מטרתם היא לקדם ולתרום לילדים - לימודי החינוך הבלתי פורמלי יוכלו להתאים עבורכם.
משך הלימודים, תעודות והכשרות
כמו לימודי חינוך רגילים, לימודי חינוך בלתי פורמלי לתואר ראשון נמשכים ארבע שנים. למסיימים בהצלחה תינתן תעודת תואר B.Ed ותעודת "עובד חינוך בקהילה" מטעם משרד החינוך. התעודה תאפשר לבוגרים לעסוק כמדריכי חינוך בלתי פורמלי במוסדות וארגונים רבים. שנה אפשרות לשלב את הלימודים עם תעודת הוראה מה שיאריך את הלימודים לחמש שנים או להמשיך ללימודי תואר שני בחינוך והוראה לנוער בסיכון.
מכללות רבות מציעות מסלולי ערב בתחום על מנת לאפשר לאנשים עובדים לשלב בין עבודה ללימודים.
תנאי קבלה ללימודי חינוך בלתי פורמלי
1. תעודת בגרות מלאה
2. פסיכומטרי - בכל מוסד מדובר ברף שונה אך לרוב הדרישה תעמוד על ציון שנע בין 520-580
3. ראיון קבלה
מה לומדים בלימודי חינוך בלתי פורמלי
תכנית הלימודים בתחום כוללת לימוד עיוני בשילוב עם עבודה מעשית. ההתנסות המתחילה כבר במהלך הלימודים מוגדרת כחובה ומדובר בחלק מתכנית הלימודים. במהלך הלימודים הסטודנטים ילמדו לא מעט כלים אשר יוכלו לשמש אותם בעבודה במסגרות בלתי פורמליות. בקורסים העיוניים הסטודנטים ירכשו ידע אקדמי נרחב. המטרה המרכזית של הלימודים היא להכשיר מחנכים מקצועיים אשר יוכלו להקנות ערכים לדור העתיד שלנו. בין נושאי הלימוד:
- הגירה ופשיעה
- סוציולוגיה ופסיכולוגיה
- התמודדות עם התמכרויות לסמים ואלכוהול
- חינוך לערכים
- נוער בסיכון
- שיטות התערבות בעבודה עם נוער
- הכרת החברה בישראל
- נערות במצוקה
- בעיות התנהגות בקרב בני נוער
- פילוסופיה ועוד.
ישנם מוסדות לימוד רבים אשר מציעים כחלק מהלימדודים התמחויות שונות. למשל התמחות בקידום נוער, חינוך אנתרופוסופי, חינוך חברתי ועוד.
אפשרויות תעסוקה לבוגרי לימודי מחינוך בלתי פורמלי
בוגרי תואר ראשון בחינוך בלתי פורמלי יוכלו להשתלב במגוון רחב של משרות. ביניהם: עמותות, תנועות נוער, ארגוני מתנדבים, הדרכה וניהול במרכזים קהילתיים, הוראה בבתי ספר אנתרופוסופיים ודמוקרטיים, מוזיאונים חינוכיים, משרד החינוך, מועצות מקומיות ועוד.
למידע על לימודי חינוך מיוחד - היכנסו
למידע על לימודי חינוך מיוחד - היכנסו