בעולם של ימינו, המשתנה בקצב כה מהיר, ארגונים מתמודדים עם אתגרים מורכבים ורב תחומיים הדורשים פתרונות חדשניים. אי אפשר להתעלם מההשפעה הבלתי מעורערת של שינויים טכנולוגיים, כלכליים, תרבותיים וחברתיים, והארגונים שרוצים לעמוד בקצב צריכים להסתגל לשינויים אלו במהירות.
השינויים הללו הפכו את הייעוץ והפיתוח הארגוני למקצוע חשוב והכרחי מתמיד. שכן, המומחים בתחום יכולים לספק לארגונים את הכלים והאסטרטגיות הדרושים כדי לנווט במורכבות הסביבה העסקית המודרנית. תואר שני בייעוץ ארגוני הוא דרך מצוינת לצבור את הכישורים והידע הדרושים כדי להפוך ליועץ מצליח, ולעזור לארגונים לשגשג בתוך האתגרים של העולם של היום.
למי מתאימים לימודי תואר שני בייעוץ ארגוני?
לימודי תואר שני בייעוץ ארגוני מתאימים לאלו שלמדו תואר ראשון במנהל עסקים, ניהול, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, משאבי אנוש או תחום קרוב. אם יש לכם חשיבה ביקורתית, מיומנויות אנליטיות ופתרון בעיות, כמו גם יכולות בינאישיות מעולות ואתם חולמים "לקחת את המושכות" ולהוביל את הארגון איתו תעבדו להצלחה ולהתייעלות מקסימלית תוך השגת מטרותיו – תואר שני בייעוץ ארגוני מתאים לכם במדויק.
עבודתו בפועל של יועץ ארגוני
סיימתם תואר שני בייעוץ ארגוני. מה תעשו בפועל? עבודתו של יועץ ארגוני כרוכה בהערכת נקודות החוזק והחולשה של הארגון, והמלצת פתרונות לשיפור האפקטיביות והיעילות שלו. זה יכול לכלול ניתוח של מבנה הארגון ואופיו, ערוצי התקשורת, ההנהגה, משאבי האנוש והיבטים אחרים המשפיעים על ביצועיו. יועץ ארגוני עובד בדרך כלל בשיתוף פעולה הדוק עם צוות ההנהגה של הארגון כדי לזהות אזורים שדורשים שיפור, לפתח אסטרטגיות לשינוי ויישומן. במסגרת עבודתו, הוא יבצע ראיונות וסקרים עם עובדים, סקירת נתונים ודוחות, הנחיית פגישות וסדנאות קבוצתיות ומתן הדרכה לעובדים.
כמה מרוויח יועץ ארגוני?
בעלי תואר שני בייעוץ ארגוני ירוויחו בשנים הראשונות שכר שיעמוד על כ-8,500 ש"ח ולאחר כמה שנות נסיון ועם צבירת רקורד ונסיון מעשי בתחום צפוי השכר לעלות אחרי שלוש שנים לסכומים משמעותיים יותר. יועץ ארגוני למשל ירוויח אחרי שלוש שנות נסיון (כמובן שזה תלוי במקום העבודה ובהיקפה וכו') שכר שיעמוד על 9,000 - 17,000 ש"ח חודשי וצפונה. כמובן, שהשכר תלוי פרמטרים רבים – כמו ניסיון, התעשייה בה הוא עובד, אם מדובר בחברה פרטית\ציבורית, היות היועץ שכיר\עצמאי ועוד.
תחומים ונושאי לימוד במסלול לתואר שני בייעוץ ארגוני
לימודי התואר השני בייעוץ ארגוני נחשבים למרתקים וכוללים שילוב של מספר דיסציפלינות, בין היתר יילמדו הנושאים הבאים: פסיכולוגיה, כלכלה, אנתרופולוגיה, משאבי אנוש, סוציולוגיה ועוד. המטרה היא לספק לאלה שמעוניינים לשמש יועצים ארגוניים את כל הכלים הרלוונטיים למקצוע, הן מבחינה תיאורטית והן מבחינה מעשית ובכך לבצע זאת בהצלחה לא רק מבחינת תיאורטית אלא בפועל. הראיה לכך היא שלצד קורסי חובה שהם בעיקרם תיאורטיים, יש סדנאות מעשיות (המבוססות על התנסויות ועל סימולציות), קורסי בחירה ועבודות בעלות מימד פרקטי בלתי מבוטל.
תואר שני בייעוץ ארגוני מציע מספר התמחויות בהם ניתן לבחור. לדוגמא: ייעוץ פנים ארגוני, אימון ניהולי, פיתוח אסטרטגי ארגוני, פיתוח משאבי אנוש, התנהגות ארגונית ועוד. הלימודים נמשכים כשנתיים ובסוף מילוי הדרישות בהצלחה, ניתנת זכאות לתואר השני.
הנה טעימה מהקורסים הנלמדים בתואר שני בייעוץ ארגוני:
לימודי ליבה |
לימודים מתקדמים |
לימודי העשרה והרחבה |
מנהיגות בארגונים |
התערבויות אסטרטגיות |
סמינר לדוגמא: ניהול והערכת ביצוע בארגונים |
היחיד והקבוצה בארגון |
ייעוץ ארגוני בארגונים גלובליים |
סדנה לדוגמא: השקעה ניכרת בעבודה |
מבוא לאסטרטגיה |
אתיקה וערכים בייעוץ ארגוני |
|
מבוא לכלכלה |
הדרכה לפרקטיקום + פרקטיקום |
|
תנאי קבלה לתואר שני בייעוץ ארגוני
כל מוסד המציע תוכניות ללימודי תואר שני בייעוץ ארגוני קובע את דרישות הסף למעוניינים להתקבל אליו. תנאי הקבלה ברמה הכללית נוטים להיות גבוהים, כאשר יש לרוב צורך בתואר ראשון באחד מתחומי מדעי ההתנהגות/החברה/מנהל עסקים עם ממוצע ציונים של 80 ומעלה. מועמדים שסיימו תואר ראשון אך בתחום שונה יידרשו ללימודי השלמה כתנאי לקבלה שלהם לתואר. מוסדות שונים מעמידים תנאים נוספים לקבלה ללימודים, דוגמת מעבר ועדת קבלה או הצגת מכתבי המלצה ממרצים בתואר הראשון. מוסדות רבים יבקשו להוכיח ידע קודם או לעמוד בבחינת פטור בסטטיסטיקה ושיטות מחקר לתואר ראשון במדעי החברה.
חשוב לשים לב שלצד המסלולים האקדמיים לתואר שני בייעוץ ארגוני, ניתן למצוא תארים שניים במקצועות אחרים תוך שילוב קורסים בייעוץ ארגוני לצורך קבלת תעודה, או לחלופין לבחור במסלולים של לימודי תעודה.
היכן לומדים תואר שני בייעוץ ארגוני?
אלו כמה מהמוסדות האקדמיים הבולטים בארץ שמציעים לימודי תואר שני בייעוץ ארגוני: הקריה האקדמית אונו, המכללה האקדמית הדסה ירושלים, האקדמית תל אביב – יפו, אוניברסיטת רייכמן, המכללה האקדמית עמק יזרעאל, המרכז האקדמי פרס, המכללה האקדמית תל חי, המכללה האקדמית ספיר, המסלול האקדמי המכללה למנהל, המכללה האקדמית רמת גן, המכללה האקדמית נתניה ואוניברסיטת תל אביב.
משך הלימודים, מלגות ושכר לימוד
לימודי תואר שני בייעוץ ארגוני אורכים בדרך כלל כ-4 סמסטרים המתפרשים על פני שנתיים. בסופם, זכאים הבוגרים לתואר M.A בייעוץ ארגוני. ברוב מוסדות הלימוד תשלמו שכר לימוד אוניברסיטאי, הנקבע מדי שנה על ידי המועצה להשכלה גבוהה. נכון לשנת תשפ"ג, שכר הלימוד לתכנית לימודים מלאה לתואר שני הוא 14,774 ש"ח לשנה אקדמית. במכללות הפרטיות שכר הלימוד יהיה בדרך כלל גבוה יותר. חשוב לקחת בחשבון שאוניברסיטאות ומכללות רבות גובות לעיתים קרובות סכומים נלווים על שירותי אבטחה ושירותים נוספים. סטודנטים שזקוקים לסיוע כלכלי יכולים לבדוק את המלגות השונות המוצעות על סמך רקע סוציו-אקונומי, מוצא, מעורבות חברתית והצטיינות.
אפשרויות תעסוקה לבוגרי תואר שני בייעוץ ארגוני
כיום השימוש בייעוץ ארגוני מקצועי הולך וגדל, ולא רק בחברות גדולות. חברות קטנות ובינוניות מבינות את הצורך בייעוץ שיכול לייעל ולשפר את תפוקת העסק, לכן עם סיום לימודי תואר שני בייעוץ ארגוני, נפתחות בפני הבוגרים דלתות רבות במישור התעסוקתי. הבוגרים הטריים יכולים להציע את שירותיהם כיועצים ארגוניים בהתאם להתמחות אותה עברו, בתחומים דוגמת גיוס כוח אדם, הכשרת עובדים, ניהול משאבי האנוש של הארגונים ועוד. הם יכולים להעניק ייעוץ פרטני עבור חברות או עבור ארגונים כמו: משרדי ממשלה, עיריות, חברות הייטק, מוסדות להשכלה גבוהה, בנקים ועוד. כמו כן ניתן למצוא עבודה באופן קבוע בתוך מחלקה פנימית של הארגון.
אפשרויות התעסוקה לבוגרי תואר שני בייעוץ ארגוני רבות ומגוונות, ממש כמו הגופים שמשתמשים בשירותי ייעוץ ופיתוח ארגוני: שירותי הביטחון, משרדי ממשלה, קופות החולים, בנקים, הייטק וחברות פרטיות, עיריות ועוד.