אם יש בכם קריאה עזה לעזור לאנשים ותמיד חלמתם להיות רופאים, ייתכן שאתם מתאימים ללימודי רפואה. אך זה לא הכל. עליכם להיות בעלי אוריינטציה מדעית טובה, חרוצים, סקרנים ובעלי מוסר עבודה מברזל. הלימודים הם קשים וארוכים, ובהחלט לא מתאימים למי שנמצא "על הגדר" ולא רואה את הרפואה כמשימת חייו. אמפתיה גבוהה, יכולת עמידה בלחצים ותנאי עומס ומחויבות בלתי מעורערת למצוינות גם הם תכונות מפתח עבור כל מי ששוקל לימודי רפואה.
איפה לומדים רפואה
בישראל פועלות מספר תוכניות של לימודי רפואה. המסלול הרגיל שמתפרש על פני שש שנות לימודים (ושנת סטאז') מוצע באוניברסיטת תל אביב, באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת בן-גוריון ובטכניון. אלו שיש להם תואר ראשון במקצוע מדעי (כמו ביולוגיה, ביוכימיה, רוקחות או מדעי המוח) ורוצים להמשיך ללימודי רפואה, יכולים לעשות זאת במסגרת תוכנית מקוצרת שאורכה ארבע שנים (ושנת סטאז') המוצעת באוניברסיטת תל אביב, בפקולטה לרפואה בצפת, ובפקולטה לרפואה של אוניברסיטת אריאל בשומרון. אלו שצריכים להשלים קורסים של קורסי ליבה על מנת שיוכלו להגיש מועמדות ללימודי רפואה בפקולטות של אוניברסיטת בר-אילן ואוניברסיטת תל אביב, יוכלו לעשות זאת באוניברסיטה הפתוחה.
לימודי רפואה נמשכים כשבע שנים, בסופן מקבל הסטודנט תואר דוקטור לרפואה (M.D). אלו הם שלבי הלימוד:
1. טרום רפואיים - נמשכים כשנה וכוללים:
- ביולוגיה
- פיסיקה
- כימיה
- אנטומיה
- ביוכימיה
- מיקרוביולוגיה
- פיסיולוגיה ועוד.
2. פרה קליניים - נמשכים כשנתיים וכוללים:
- אנטומיה
- ביוכימיה
- מיקרוביולוגיה
- פיסיולוגיה ועוד.
בסוף שלוש השנים יקבל הסטודנט תואר בוגר ברפואה ויהיה זכאי להמשיך את הלימודים הקליניים (מציון 75 ומעלה).
3. קליניים - עבודה מעשית במחלקות הקליניות של בתי החולים. השתלמות מעשית בשנה השביעית כוללת סטאז' במחלקות השונות בבתי החולים.
הלימודים נמשכים שבע שנים ובסופם יקבלו הסטודנטים תואר דוקטור לרפואה.
*** מחפשים מלגות לתואר ברפואה? לחצו כאן ***
תנאי קבלה ללימודי רפואה
תנאי קבלה ללימודי רפואה בישראל גבוהים מאוד, והביקוש גם הוא. הדרישות של מוסדות הלימוד עומדות על ציון פסיכומטרי מעל 720 וגם ממוצע בגרויות מעל 95 (וזה במקרה האופטימי, יש גם אוניברסיטאות אשר תנאי הקבלה ללימודי רפואה גבוהים אף יותר). התנאים משתנים בין מוסד אקדמי אחד למשנהו ובין שנה לשנה. אך לא כל מי שיש לו פסיכומטרי גבוה ובגרות טובה מתקבל בצורה אוטומטית. ישנם מבחנים נוספים שיבדקו את התאמת המועמד ללימודי רפואה: כמו מבדקי מו''ר ומרק''ם הבוחנים את אישיות המועמד ולצדם מבחני התאמה נוספים וראיונות אישיים.
על מנת להתקבל ללימודי רפואה יש צורך בתנאי קבלה גבוהים מאוד - ממוצע בגרויות גבוה (מעל 100) וציוני פסיכומטרי מעל 740 (משתנה בהתאם למוסד לימודים), ריאיון אישי ותנאי קבלה ספציפיים למוסד - קורות חיים, מבחני התאמה ועוד. למידע נוסף על תנאי קבלה בארץ ובחו"ל לחצו כאן.
תחומי תעסוקה עבור בוגרי לימודי רפואה
בסיום הלימודים, שנת ההתמחות ומעבר הבחינות המקצועיות מתחילה העבודה האמיתית. הרופאים מתמחים בתחום ההתמחות שלהם, למשל רפואת משפחה, רפואה פנימית, רפואה כירורגית, גניקולוגיה, אוקולופלסטיקה, רפואת לב ועוד. העבודה תלויה בתחום ההתמחות שבחר לעצמו הרופא ובמקום העבודה שלו. ניתן לעבוד בבתי חולים, ואז העבודה כוללת משמרות ושעות עבודה ארוכות. יש שבוחרים בעבודה בקופות החולים או ברפואה פרטית ואז המשמרות קצרות יותר.
עבודתו בפועל של רופא כרוכה במגוון של אחריות ומשימות. ביום טיפוסי, רופא עשוי לבדוק ולאבחן חולים, לרשום תרופות, להזמין ולפרש בדיקות אבחון, לבצע הליכים רפואיים ולתת טיפול שוטף לחולים עם מצבים כרוניים. רופאים עובדים גם בשיתוף פעולה הדוק עם אנשי מקצוע אחרים בתחום הבריאות כדי לפתח תוכניות טיפול ולתאם טיפול בחולים. בנוסף, רופאים מבלים פרק זמן משמעותי בהשלמת משימות אדמיניסטרטיביות, כגון תיעוד מידע על המטופל ושמירה על רישומים רפואיים מדויקים. מעבר לעבודה הקלינית, הרופאים מחויבים גם ללמידה ולהשכלה מתמשכת כדי להישאר מעודכנים בהתקדמות הרפואית העדכנית ביותר, ולהעניק את הטיפול הטוב ביותר למטופליהם.
למרות המשכורות היחסית נמוכות, הפקולטות לרפואה הן עדיין מהמבוקשות ביותר, ועל כל מקום מתחרים מועמדים רבים. כל שנה מתחילים ללמוד בין 80 סטודנטים ל 100 סטודנטים בכל אוניברסיטה. כמעט כל המתקבלים ללימודים מסיימים אותם.
שכר מתמחים / בוגרי לימודי רפואה
כמה מרוויח בוגר לימודי רפואה?
השכר של רופאים בישראל משתנה מאוד, שכן הוא תלוי בפרמטרים רבים שמשפיעים עליו ביניהם ותק, תחום ההתמחות, נפח המשרה וגם בהיכן הוא או היא עובדים: בבית החולים, בקופת החולים או במגזר הפרטי. שכר הרופאים עולה באופן משמעותי במהלך שלבי הקריירה הטבעיים ועם הקידום המקצועי. הנה כמה נתונים שעודכנו ב-2020 באדיבות אגף השכר של משרד האוצר, המדגימים שכר למשרת רופא בבתי החולים הציבוריים לפי שלבי קריירה (שכר ברוטו, משרה מלאה):
תפקיד | שכר בש"ח (מקסימום) |
סטאז'ר | 10,714 |
מתמחה | 24,182 |
תחומי | 27,814 |
מומחה צעיר | 33,558 |
מומחה בכיר | 42,299 |
מנהל | 53,234 |
מנהל בית חולים | 82,580 |
מלגות ושכר לימוד
איך שלא תסתכלו על זה, לימודי רפואה הם יקרים. מאוד. למרות שמדובר בשכר לימוד אוניברסיטאי, הלימודים נמשכים יותר מלימודי תואר סטנדרטי שאורכים כ-3-4 שנים, ולכן הסכום המצטבר גבוה הרבה יותר. בשלוש השנים הראשונות ללימודים חיוב שכר הלימוד יהיה לפי תעריף תואר ראשון, ובשלוש השנים שלאחריהן לפי תעריף תואר שני. בשנת הסטאז', הסטודנטים פטורים מתשלום שכר לימוד. בהערכה גסה, לימודי רפואה יעלו לכם כ-80,000 ש"ח. עם זאת, קיימות מלגות רבות המוצעות לסטודנטים על מנת לסייע להם לממן את הלימודים והעלויות הכרוכות בהם. כאלו הן: תוכנית מושל, מלגות מאגודת הידידים הקנדית באמצעות קרן איזי שארפ, קרן מיזריצקי, מלגות חברי מכבי שירותי בריאות ונוספות.