תנאי קבלה
תנאי הקבלה ללימודי הנדסה נחשבים למחמירים יחסית, והם משתנים בין המוסדות השונים. הדרישות הבסיסיות הן תעודת בגרות מלאה עם ציונים גבוהים במקצועות הריאליים, במסלול של מתמטיקה ברמה 4 או 5 יח"ל, אנגלית ברמה 4 או 5 יח"ל ופיסיקה ברמה של 5 יח"ל. במקרים מסוימים נדרשים גם מקצועות מוגברים נוספים, כמו כימיה או מחשבים. בנוסף, נדרש גם ציון פסיכומטרי של 550-650 נקודות, כאשר ישנה התייחסות מיוחדת לציון בחלק הכמותי של המבחן, כשברוב המסגרות הלימודיות שמציעות לימודי הנדסה דורשים ציון של 110-130 ומעלה בחלק זה. מעבר לכך, מוסדות רבים מציעים אפשרויות קבלה חלופיות, כמו מסלולים ייעודיים לבוגרי לימודי הנדסאים, לבעלי תואר אקדמי קודם במקצועות רלוונטיים, או לסטודנטים שהשלימו בהצלחה מכינה ייעודית להנדסה. בכל מקרה, יש לקחת בחשבון כי רף הקבלה משתנה בין המוסדות השונים ואף עשוי להשתנות משנה לשנה בהתאם לביקוש.
כמה זמן נמשכים הלימודים
לימודי הנדסה נמשכים ארבע שנים במסלול יום רגיל (8 סמסטרים), כאשר במסלולי לימודי ערב, משך הלימודים מתארך לחמש שנים, כשכל שנה אקדמית כוללת 3 סמסטרים, כולל סמסטר קיץ. הלימודים מתקיימים במתכונת אינטנסיבית ועמוסה יחסית, כך שבמסלול היום הלימודים מתפרסים על פני 4 עד 5 ימים בשבוע, משעות הבוקר ועד אחר הצהריים. במסלולי הערב, הלימודים מתקיימים בדרך כלל בשניים עד שלושה ערבים בשבוע ובימי שישי בבוקר. תכנית הלימודים כוללת שילוב של קורסים עיוניים וקורסים מעשיים במעבדות, ובשנה האחרונה מתבצע פרויקט גמר המסכם את הידע ואת הכישורים שנרכשו במהלך שנת הלימודים כולה. מעבר לכך, לימודים אלה דורשים גם השקעה רבה בנוסף לשעות הלימוד המתקיימות בכיתה, לצורך ביצוע מטלות, עבודה על פרויקטים מעשיים וכן הכנה לבחינות השונות.
כמה עולים הלימודים
עלות הלימודים באוניברסיטאות ובמכללות הציבוריות מבוססת על שכר לימוד אוניברסיטאי סטנדרטי, העומד על כ-10,000 ₪ לשנת לימוד. לתואר בן 4 שנים, העלות הכוללת היא כ-40,000 ₪, כאשר במכללות פרטיות או במסלולים מיוחדים, שכר הלימוד עשוי להיות גבוה יותר ולהגיע עד כ-15,000-20,000 ₪ לשנה. לרשות הסטודנטים מוצעות גם מגוון רחב של אפשרויות מימון ללימודים, כולל מלגות הצטיינות אקדמית מטעם המסגרת עצמה, מלגות ייעודיות לתחומי ההנדסה מטעם ארגונים חיצוניים (כמו, תכנית "עתידים לתעשייה", מלגת החוסן הטכנולוגי של "אינטל" ועוד), וכן מלגות על בסיס מצב סוציו-אקונומי.
מסלולי לימוד והתמחויות רלוונטיות
תחום ההנדסה מציע מגוון רחב של מסלולי לימוד והתמחויות, המאפשרים לסטודנטים להתמקד בתחומי העניין שלהם ולהתאים את מסלול הלימודים שבו הם בוחרים לשוק העבודה ולצרכים השונים שלו. נכון להיום, המסלולים המבוקשים ביותר הם הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, הנדסת תוכנה ומחשבים, הנדסת מכונות, הנדסת תעשייה וניהול והנדסה אזרחית (בניין). בנוסף, ישנם תחומים נוספים, שמתפתחים ממש לאחרונה, כמו הנדסה ביו-רפואית, הנדסת ביוטכנולוגיה, הנדסת אנרגיה וגז טבעי והנדסת משאבי מים. בשנים האחרונות התפתחו התמחויות ספציפיות בתחומי ההנדסה המוכרים לנו יותר, המאפשרות להתמקצע בטכנולוגיות חדשניות ומבוקשות מאד. למשל, מי שבוחר בהנדסת תוכנה, יכול להתמחות בסייבר, במדעי הנתונים, בבינה מלאכותית ולמידת מכונה. בהנדסת תעשיה וניהול אפשר להתמחות במערכות מידע, ביזמות, בתפעול ובשיווק. בהנדסת מכונות אפשר להתמחות באנרגיה, במכטרוניקה או בביו-מכניקה, ובהנדסת חשמל אפשר להתמחות בתחומי המחשבים, תקשורת, עיבוד אות ותמונה, הספק חשמלי ומערכות RF.
אפשרויות תעסוקה לבוגרי תואר ראשון בהנדסה ושכר
לרשותם של בוגרי תואר ראשון בהנדסה עומדות לא מעט אפשרויות תעסוקה והשכר ההתחלתי שלהם נחשב לגבוה ביחס לממוצע בשוק. הם יכולים להשתלב בחברות הייטק, במפעלי תעשייה שונים, בחברות תשתית, בסטארט-אפים וגם במשרדי ממשלה וגופים ציבוריים. מהנדסה תוכנה וחשמל נחשבים למבוקשים ביותר, ושכרם ההתחלתי נע בין 13,000 ל-23,000 ₪ למהנדסי תוכנה, ובין 15,000 ל-25,000 למהנדסי חשמל. מהנדסי מכונות מתחילים משתכרים בין 11,000 ל-20,000 ₪ לחודש בעוד שמהנדסי תעשייה וניהול, חומרים וכימיה מתחילים מקבלים בין 9,000 ל-12,000 ₪ בתחילת הדרך. מהנדסי בניין (אזרחי) זוכים לשכר התחלתי של 9,000-19,000 ₪, כאשר עם צבירת ניסיון של 5 שנים ומעלה, רמת השכר שלהם עולה משמעותית ויכולה להגיע לבין 20,000 ל-35,000 ₪. מעבר לכך, יכולים מהנדסים, ובכל תחום, להתקדם במסלול המקצועי שלהם ולהתמחות בתחום מסוים או להמשיך לתפקידי ניהול בכירים. רבים מהם משלימים תואר שני במנהל עסקים כדי להמשיך למסלול יזמי או כדי להקים חברת סטארט אפ, למשל.