לימודי הנדסה ביו-רפואית (לעתים נקראת "הנדסה רפואית") הוא תואר רב תחומי המשלב טכנולוגיה חדשנית, מדע ורפואה. המקצוע עוסק בפתרון של בעיות בתחומי הביולוגיה והרפואה תוך שימוש בפועל בידע הנדסי ומדעי. כל תחום ההנדסה הביו-רפואית מאפשר לאבחן ולטפל בבעיות רפואיות בעזרת שימוש במחשבים, רובוטים, בעידוד מנגנונים טבעיים או בשימוש באיברים מלאכותיים.
שימוש במעבדות מאפשר התנסות במערכות טכנולוגיות מתקדמות בתחום ההנדסה הביו רפואית | תמונה: shutterstock
עולם הרפואה התקדם משמעותית בשנים האחרונות בזכות הכניסה המאסיבית של מערכות טכנולוגיות מתוחכמות. לצורך תכנון ובנייה/הפעלה ואחזקה של המערכות הנ"ל נדרש ידע נרחב בתחום לימודי ההנדסה ובתחום הרפואה. תוכניות הלימודים השונות שמציעות האוניברסיטאות בתחום של הנדסה ביו רפואית נותנות מענה לאלה שרוצים ללמוד את כל הטכנולוגיות והאמצעים החדשים בעולם הביו-רפואה, ובכך מכשירות את הסטודנטים להשתלב בתעשיית המכשור הרפואי המתפתחת, הן בבתי חולים והן במרפאות פרטיות, במכוני מחקר רפואיים, בחברות ביוטק ובסטארטאפים בתחום.
למעשה, כל המכשור הרפואי שאפשר לראות בבתי החולים הציבוריים ובמרפאות הפרטיות הוא פרי יצירתם ועבודתם של המהנדסים הביו-רפואיים. לאור כל ההתפתחויות המדוברות, חברות שמייצרות מכשור רפואי מתקדם קמות בקצב הרבה יותר מהיר מבעבר, ולכן הדרישה לבוגרי הנדסה ביו-רפואית היא גדולה מאוד. הם יכולים לעסוק במחקר, לעבוד בחברות הייטק, בארגוני הבריאות, ובבתי חולים ומרפאות.
תנאי הקבלה לתואר בהנדסה ביו-רפואית
- בגרות מלאה:
- מתמטיקה 4 יחידות (ציון מעל 85) או 5 יחידות עם ציון 75 (ומעלה)
- אנגלית 4 יחידות עם ציון ממוצע של 70 (ומעלה)
- ציון ממוצע בפסיכומטרי 600 ומעלה
- במידה ויש תעודת הנדסאי - ציון ממוצע של 85 ומעלה
מה לומדים בתואר הראשון בהנדסה ביו-רפואית?
הלימודים כוללים מגוון גדול מאוד של מסלולי לימוד כמו:
- אלקטרוניקה רפואית
- טכנולוגיות כימיות ברפואה
- מכניקה רפואית
- קרינה ורפואה
נושאי לימוד נוספים כמו:
- ביולוגיה וכימיה
- מתמטיקה ופיסיקה
- מכניקה
- אנטומיה
- מבוא להנדסת חשמל
- גרפיקה
- דימות רפואי
- מבוא להנדסת אופטיקה
- זרימה
- יישומי מחשב
- הנדסה קרינתית
- גנטיקה
- ביוכימיה
- ביו חומרים וכו'.
בנוסף, מסלולי הלימוד השונים בלימודי הנדסה ביו-רפואית שמים דגש על התנסות מעשית תוך שימוש בכלים שרכשו הסטודנטים במהלך הלימודים, וכמובן שימוש בפועל במעבדות ובמתקנים שונים הקשורים לתחום. שימוש במעבדות אלו מאפשר התנסות מעשית בשימוש במערכות טכנולוגיות מתקדמות בתחום ההנדסה הביו-רפואית. במהלך העבודה במעבדות השונות הסטודנטים מיישמים את העקרונות ההנדסיים והופכים את הידע התיאורטי שרכשו במהלך הלימודים לידע מעשי.
כמה זמן הלימודים נמשכים?
לימודי ביו רפואה (הנדסה רפואית) נמשכים כארבע שנות לימוד אקדמיות שבסיומם יקבל הסטודנטים תואר מוסמך במדעים.
מה הן אפשרויות התעסוקה של בוגר לימודי הנדסה ביו-רפואית?
עיסוקם של בוגרי ביו רפואה הוא פיתוח ותפעול מכשור רפואי. בוגרי הנדסה רפואית יכולים להשתלב בעבודה בבתי חולים, בארגוני בריאות, במחקר ופיתוח, הייטק ועוד. מהנדס/ת ביו רפואה מתחיל ירוויח בחמש שנים הראשונות לעבודתו סכומים שינועו בין 6,500 ש"ח חודשי ל-11,000 ש"ח חודשי. כעבור חמש שנים ועם צבירת רקורד ונסיון מעשי בתחום צפוי השכר לעלות ולעמוד על 12,000-16,000 ש"ח חודשי.