מהנדסי מכונות אחראים על פיתוח, תכנון ושיפור מערכות מכניקה ואנרגיה כמו: כלי רכב, מבנים, כלי תעופה, מנועים, מיזוג אוויר וייצור, מערכות לשימושים ביתיים, מערכות רובוטיות ועוד מגוון רחב של מכונות ומערכות. הנדסת מכונות משלבת בין מיומנויות מדעיות (פיזיקה ומתמטיקה) והנדסיות וידע במכניקה, חשמל, אלקטרוניקה, אנרגיה ומחשוב, על מנת לפתח מכונות, מכשירים מערכות מכניות, מערכות אנרגיה ורובוטים.
כיום, בעולם שנעשה יותר ויותר ממוחשב, המערכות הטכנולוגיות אותן מפתחים מהנדסי המכונות כוללות מערכות מחשב ותוכנה. בנוסף, המהנדסים עושים שימוש נרחב בכלים ממוחשבים לבדיקת המכונות.
המכונות והמכשירים אותם מפתחים מהנדסי המכונות נמצאים סביבינו בתחומים מגוונים, מה שהופך את לימודי הנדסת המכונות למגוונים: במסגרת הלימודים ניתן לבחור בהתמחויות ספציפיות וכן לבחור בקורסים מענפי הנדסה אחרים כמו הנדסה ביו-רפואית, הנדסת אוירונאוטיקה, הנדסת חומרים ועוד.
למי מתאימים לימודי הנדסת מכונות?
הלימודים מתאימים למועמדים עם נטייה לתחומים הריאליים שמעוניינים להשתלב באחת ממגוון תעשיות העושות שימוש במערכות מכניות ואנרגיה: תעשיית הרכב, התעופה, מכשור רפואי, טכנולוגיות בקרה ועוד.
התחום ההנדסי דורש יכולות אנליטיות, יצירתיות ויכולת לפתור בעיות העלולות לצוץ לאורך כל שלב של פיתוח מערכות אלו, מהתכנון ועד הבנייה. למהנדס מכונות נדרשת היכולת לראות את שלבי הייצור והתהליכים הקורים בו זמנית ממעוף הציפור כדי שיוכל לפקח עליהם, וכן לשתף פעולה עם גורמים נוספים בתעשייה.
תנאי הקבלה ללימודי הנדסת מכונות
תנאי הקבלה ללימודי הנדסת מכונות משתנים ממוסד למוסד.
- בגרות מלאה
- ציון מינימלי של 550 בפסיכומטרי
- בגרות במתמטיקה ברמה של 4 יח"ל בציון מינימלי של 80 או 5 יח"ל בציון 70
- בגרות באנגלית ברמה של 4 יח"ל בציון מינימלי 70 או 5 יח"ל בציון 65
סיכויי הקבלה עולים עם בגרות בפיזיקה או מחשוב.
כמה זמן נמשכים הלימודים?
לימודי הנדסת מכונות אורכים 4 שנים שבסופן, ועם השלמת החובות בהמוגדרים בכל מוסד לימודים, הבוגרים מקבלים תואר ראשון B.Sc.
מה לומדים בתואר ראשון הנדסת מכונות?
הלימודים כוללים את כל נושאי הלימוד הנוגעים לטכנולוגיה עילית ולמכונות משובצות מחשוב. בין נושאי הלימוד תחומים כמו מכטרוניקה, פיזיקה, מדעי חומרים, מתמטיקה, עיצוב תעשייתי, הנדסת אנוש, מערכות אנרגיה, מכניקה ועוד. בנוסף כחלק מלימודי התואר הראשון הסטודנטים נדרשים לבצע התנסות מעשית אשר תורמת להכשרתם כמהנדסי מכונות בשוק העבודה. חלק מתחומי הלימוד נלמדים במסגרת לימודי ההנדסאי מכונות.
התמחויות בלימודי הנדסת מכונות
לימודי הנדסת מכונות זהו תחום לימודים אשר קיימים בו כמה התמחויות אפשרויות כאשר כל התמחות מכשירה את בוגריה בתחום אחר לחלוטין. במהלך הלימודים צריכים הסטודנטים לבחור כיוון התמחות אחד בהם הם יתמקדו ויתמקצעו.
התמחות בכוח וחום
אחת ההתמחויות השכיחות והמבוקשות ביותר היא התמחות בכוח וחום. התמחות בענף זה מכשירה את הסטודנטים להתמקצע במגוון תחומים הקשורים לחום וכוח. בין התחומים האפשריים נוכל למצוא: הפקת חשמל בתחנות כוח באמצעות תהליכים תרמיים, מערכות חימום, שימוש באנרגיה סולארית ותכנון מערכות קירור ומיזוג אויר.
התמחות בחומרים פלסטיים
אחת התעשיות הכי מוצלחות בעולם כיום היא תעשיית הפלסטיק. סטודנטים ללימודי הנדסת מכונות שבוחרים בענף הפלסטיק יעסקו במגוון תחומים מסקרנים מאד כמו: עבודה עם חומרים חדישים ושונים, מערכות בקרה, מערכות ברמת דיוק גבוהה, שילוב של כימיה ומערכות מכאניות. כאשר הם יהיו אחראים על התכנון והביצוע של המערכות וגם על תחזוקן.
התמחות ברכב
תעשיית הרכב היא תעשייה עצומה וחשובה מאד בקנה מידה עולמה. התמחות ברכב הסטודנטים לומדים את כל הידע המכונאי הדרוש כדי לשפר את ביצועי הרכבים, ולתכנן את רכבי העתיד. לצד אבחון תקלות ובעיות מכניות שונות ברכבים.
התמחות במכטרוניקה-רובוטיקה
התמחות זו משולבת עם הנדסה מכנית, הנדסת חשמל ואלקטורניקה והנדסת תוכנה. כיום תעשיית הרובוטיקה תופסת תאוצה בשל עסקים רבים שמעוניינים לחסוך בעלויות העסקת כוח אדם אנושי. כמעט בכל תחומי התעשייה נוכל למצוא אותו מהנדסים עם התמחות במכטרוניקה שיתכננו ויבנו מכונות למגוון שימושים באמצעות הידע שרכשו.
התמחות בתחום הזרימה והאנרגיה
כיום במגזר העסקי אנרגיה היא תחום פעילות מרכזי, מחברת החשמל הותיקה ועד חברות הייטק קטנות שעיקר עיסוקן בתחום האנרגיות המתחדשות . בעקבות גילויים מרבצי הגז הטבעי התת ימיים בסמוך לחופי ישראל, התפתחות תחום האנרגיה מתפתח מאוד בארץ.
התמחות בקירור ומיזוג אוויר
כיום בישראל מיזוג אוויר הוא הכרחי בכל בית, עסק, כלי רכב, או כל מקום ציבורי סגור ששוהים בו אנשים מצריך מערכת מיזוג אוויר. כמו כן, ישנן מערכות קירור שמשמשות לצרכים כמו: הובלה או אחסנה של מזון קפוא וכו'. לכן, כלל הסיבות הללו גרמו לביקוש והצורך להתפתח טכנולוגית בהתאם לצרכי השוק .
אפשרות תעסוקה לבוגרי הנדסת מכונות - והשכר
מהנדס מכונות יוכל להשתלב במגוון רחב של תעשיות הדורשות עיסוק עם מכונות. בין היתר יוכל מהנדס מכונות למצוא תעסוקה בתעשיות הרכב, מפעלי הייטק, תעשיות צבאיות, תעשיית המזון, מערכות רפואיות ועוד. כמו כן, יוכל להשתלב בצוות עובדים של מפעלים וכן להתחיל קריירה צבאית בתחום התעשייה הביטחונית בתור אזרח עובד צה''ל.
יתרונות בלימודי הנדסת מכונות
תנאי הקבלה ללימודי הנדסת מכונות נמוך מתנאי הסף לשאר מקצועות ההנדסה דבר המאפשר להתקבל בקלות יחסית לתחום. בנוסף, מהנדסי מכונות יכולים למלא מגוון גדול של פונקציות, וזאת גם בתחומי הנדסה האחרים כמו הנדסה אזרחית, הנדסת אווירונאוטיקה, הנדסה גרעינית, הנדסת רובוטיקה, הנדסת מחשבים, הנדסה ביו-רפואית והנדסת חומרים.
ישנם מוסדות לימוד המאפשרים לסטודנטים התנסות מעשית כבר בזמן הלימודים לדוגמה.