מידע כללי על תואר במשאבי אנוש
ניהול משאבי אנוש הוא תחום אשר מתייחס בכוח האדם כמרכיב המרכזי בהתנהגות ארגונים. התחום יוצא מנקודת הנחה שכמו שיש חומרי גלם, הון ומשאבים נוספים לכל ארגון כך גם עובדי הארגון הם משאב. לכן הוא פונקציונלי ורותם את תכונות האדם לתועלת אשר מופקת ממנו. כל ארגון רוצה לקדם את האינטרסים שלו בצורה טובה ככל הניתן ולכן על מנת שיוכל להפיק את התועלת המרבית עליו למצוא את ההתייחסות המתאימה לכוח האדם בארגון. בעידן של היום ניהול המשאב האנושי מתעסק בתחומים של הנעת העובד, יצירת תחושת מחוייבות והנעת העובד.
הכשרה בניהול משאבי אנוש מיועדת בעיקר לאנשי ארגון, הדרכה, כוח אדם, איגודים מקצועיים ושאר חברות עסקיות וציבוריות המעסיקות עובדים וצריכות לדאוג לסביבת עבודתם ולרווחת הארגון והעובד. יכולתם של ארגונים לגייס, לשמר ולפתח את עובדיהם הנה המפתח להצלחתם בסביבה משתנה ותחרותית בה אנו חיים. בוגרי המסלול משתלבים כמנהלי משאבי אנוש וייעוץ ארגוני בארגונים. כולל הדרכה, חברות כוח אדם, איגודים מקצועיים וחברות עסקיות ציבוריות.
מטרת לימודי מנהלי משאבי אנוש היא להקנות ידע תיאורטי ומעשי בטיפול בפרט בארגון, ובנוסף לפתח מיומנויות תקשורת הדרושות לרכז כח אדם. קורסים נבחרים אשר נלמדים במסלולי משאבי אנוש: תפקידי מנהל שיווק, יסודות הארגון והניהול, רכישת כלים ומיומנויות בגיוס, מיון, קליטה ושימור עובדים, הדרכה ארגונית ככלי לפיתוח ארגון לומד, פתוח ארגוני, פיתוח והשקעה במשאב האנושי ומגמות עתידניות.
אחד הגורמים המרכזיים אשר משפיעים על תחום משאבי האנוש הוא שוק העבודה. מצב שוק העבודה משפיע באופן ישיר על משאבי אנוש- בתנאי ההעסקה, בשכר, בדרישות הקבלה, באפשרויות התעסוקה ועוד. השיוניים אשר חלים בשוק העבודה משפיעים באופן ישיר על תהליכים בחברה. ניהול עובדים חכם מחייב יצירת מערכת אשר תדע להפיק מעובדיה את המקסימום בכל מצב נתון.
משאבי אנוש בתוך ארגון
ההתנהלות הארגונית היא חלק נוסף ומרכזי בתחום של משאבי אנוש. תחום זה חוקר את הארגון, תפקודו וביצועיו ואיך הוא משפיע ומושפע מצד הגורם האנושי. ההתנהלות הארגונית אומרת למעשה שלמרכיב האנושי יש חלק מרכזי וראשי בכל ארגון ויש להתייחס אליו בהתאם. כדי שארגון יצליח צריך לנהל את משאבי האנוש בצורה חכמה באמצעות כל מיני שיטות כמו: יצירת סדר בארגון, יחסים טובים בין האנשים, ניהול נכון, שיפור סביבת העבודה, העלאת המוטיבציה ועוד.
ההתנהלות הארגונית היא חלק נוסף ומרכזי בתחום של משאבי אנוש. תחום זה חוקר את הארגון, תפקודו וביצועיו ואיך הוא משפיע ומושפע מצד הגורם האנושי. ההתנהלות הארגונית אומרת למעשה שלמרכיב האנושי יש חלק מרכזי וראשי בכל ארגון ויש להתייחס אליו בהתאם. כדי שארגון יצליח צריך לנהל את משאבי האנוש בצורה חכמה באמצעות כל מיני שיטות כמו: יצירת סדר בארגון, יחסים טובים בין האנשים, ניהול נכון, שיפור סביבת העבודה, העלאת המוטיבציה ועוד.
תנאי הקבלה ללימודי משאבי אנוש
תנאי הקבלה משתנים מעת לעת ולכן חשוב לעקוב אחר מוסדות הלימוד. נכון לשנת 2018-2019 התנאים הנדרשים הם בגרות מלאה בממוצע של 80 ומעלה וישנם מוסדות הדורשים גם ציון פסיכומטרי גבוה מ-500.
*** רוצים לבדוק האם אתם עומדים בתנאי הקבלה? ⇓ גללו למטה למחשבון סיכויי הקבלה ***
אפשרויות תעסוקה
רשימת המקצועות אשר דורשים תואר במשאבי אנוש היא ארוכה מאוד ועל כן הבוגרים יוכלו להשתלב במגוון רחב של עבודות מגוונות בחברתו שונות (מהייטק ועד עובדי מדינה).
תחומי האבחון - מדובר באנשי כוח אדם והשמה שבוחנים את המועמדים למשרות השונות. מתפקידם להגדיר האם המועמד מתאים לתפקיד במבחינה פסיכולוגית, מנטלית ומבחינת תנאי הסף של המשרה. באחריותם לזהות פרופילים חריגים מהנורמה. אנשי משאבי אנוש מטפלים גם בעובדי הארגון. העובדים פונים אליהם במקרה של בעיה, בקשת חופשה חריגה או בעיה בחיים האישיים הדורשת היערכות מיוחדת של הארגון. אנשי משאבי האנוש אחראים גם לתחומים הבאים מתנות לחגים, העשרה, ימי גיבוש וכיף ועוד.
פיתוח הדרכה והכשרה - הם מקבלים ממחלקות והנהלת הארגון את הצרכים שלהם ונותנים להם מענה עבור ההכשרות הדרושות. הרבה פעמים זה דורש פיתוח של תכניות או קורסים. תהליך זה מכונה פיתוח הדרכה.
גיוס והשמה - באחריותם של אנשי הגיוס וההשמה לאתר את עובדים ולבצע את הסינון לפי הקריטריונים של כל משרה. הם אלו שמעבירים את הדרישות, הנסיון וההכשרה, עוברים על קורות החיים של המועמדים ונפגשים איתם. ישנם ארגונים מסויימים בהם לאנשים משאבי האנוש גם הכוח להחליט איזה מועמד לשכור לתפקיד.
יעוץ ארגוני - היועצים הארגוניים הם לרוב בעלי תארים מתקדמים מתחום משאבי האנוש. תפקידם לבחון מבחוץ תהליכים אשר קורים בארגון, לייעץ על מתווה לשיפור התהליך.
HR בהייטק בישראל - ההון האנושי הוא כנראה הנכס החשוב ביותר בחברות הייטק וסטארטאפים רבים, תוסיפו לזה גדילה בקצב מהיר במיוחד, ותקבלו הרבה חברות שחייבות להעסיק אנשי HR (מנהלי משאבי אנוש) בתוך הארגון. מנהלי משאבי אנוש בחברות הייטק וסטארטאפים אחראיים על אחד התחומים החשובים ביותר עבור חברות אלו: חיפוש וסינון מועמדים חדשים, קבלה של עובדים שעברו את מבחני הקבלה, ודאגה לתנאי ההעסקה של העובדים הקיימים. כך ניתן להיכנס לעולם ההייטק (ולהנות מיתרונתיו) בלי לדעת לתכנת או להיות בעל יכולת טכנולוגית.
לימודי המשך
באפשרותם של בוגרי התכניות השונות ללימודי ניהול משאבי אנוש להמשיך ללימודים מתקדמים במגוון תחומים, כגון: מנהל ציבורי, סוציולוגיה ארגונית ועוד. מנגד, ישנה אפשרות להמשיך ולרכוש כלים מעמיקים יותר בתחומם, במסגרת אחת התכניות הייחודיות לתואר שני בלימודי עבודה וניהול משאבי אנוש, או בתחומים אחרים כגון לימוד משפטים.
לימודי ערב
לימודי משאבי אנוש בערב נועדו לאותם אנשים שאינם יכולים ללמוד במשך היום והזמן היחיד שפנוי להם הוא בערבים.
דוגמא למסלול לתואר ראשון בניהול משאבי אנוש ולימודים רב תחומיים - מסלול עובדים במכללה האקדמית תל חי: ימי לימוד: חמישי ושישי
יום חמישי 14:00-20:00
יום שישי 8:45-14:00
יום חמישי 14:00-20:00
יום שישי 8:45-14:00
מה לומדים בתואר של משאבי אנוש?
תחום משאבי האנוש שהתחיל להתפתח בסוף המאה ה19 נוצר במטרה לנהל את כוח האדם שיש בחברה בצורה חכמה ונכונה על מנת להביא את החברה ליעילות מקסימאלית ולרווחיות.
כמה תרוויחו בתור מנהלי משאבי אנוש מתחילים?
לפי הנתונים העדכניים ביותר של משרד העבודה והרווחה, ממוצע השכר ההתחלתי של מנהלי משאבי אנוש הוא: 9,921 ש''ח ובמדד הביקוש אצל המעסיקים המקצוע מדורג 3 (ביקוש מתחת לממוצע).