כלכלה היא תחום העוסק באופן בו בני אדם מנצלים את המשאבים שלהם לצורך מחייה ורווחה. בעולם המפותח שלנו הכלכלה נהייתה מורכבת יותר, כזאת שמשלבת נתוני עתק ודורשת הבנה במערכות מידע מתקדמות ובעוד טכנולוגיות, כמו בינה מלאכותית. כמו כן, הכלכלה היא גם גלובלית, זאת אומרת שמדינות, כולל ישראל, מנהלות קשרים כלכליים בכל מיני ענפי כלכלה. כל אלה דורשים הבנה עמוקה של הכוחות הכלכליים הפועלים בעולם, יכולת חשיבה יצירתית והסתגלות לשינויים שקורים כל העת - או במילים אחרות, אנשי כלכלה מקצוענים ואחראיים שיובילו את המשק הישראלי ויהיו מוכנים להתמודד עם כל התפתחות או אתגר.
לימודי כלכלה לתואר שני הם לימודים שצוללים עמוק אל תוך העולם הכלכלי ברמת המיקרו והמאקרו ומעניקים לבוגרים את היכולות והמיומנויות לאייש משרות בכירות במשק הישראלי ובכלל. לימודי כלכלה לתואר שני ניתן ללמוד בכמה מוסדות אקדמיים בלבד, והקבלה היא לא פשוטה כלל.
למי מתאימים לימודי תואר שני בכלכלה?
לימודי כלכלה לתואר שני מתאימים למי שתחום הכלכלה מושך אותו ורואה בו את העתיד שלו. הלימודים מתאימים לאנשים שהחלק המתמטי שלהם חזק ויש להם תואר ראשון בכלכלה, מנהל עסקים, ראיית חשבון בנקאות ומימון. הלימודים מתאימים למיש רוצה להעמיק את הידע שלו בתחומי הכלכלה השונים, ולקבל כלים נוספים להתמודדות עם האתגרים של העולם המתפתח כל הזמן.
הלימודים נחשבים למאתגרים, ולכן יתאימו למי שמוכן להשקיע זמן ומאמצים בלימודים, כולל הגשת עבודות והתכוננות למבחנים. ההבדל בין מספר הנרשמים לתואר ראשון בכלכלה לבין תואר שני בכלכלה הוא עצום ורבים מסתפקים בתואר ראשון, אך מי שבוחר ללכת על לימודי כלכלה לתואר שני מובטח לו יתרון באיוש משרות בכירות.
המון חברות מחפשות בנרות בוגרי לימודי כלכלה תואר שני שיובילו את החברה לעתיד כלכלי נכון ורווחי. בנוסף אין שום מוסד פיננסי אשר לא ישמח לקבל בוגר לימודי כלכלה תואר שני.
תנאי הקבלה לתואר שני בכלכלה
תנאי הקבלה משתנים בין מוסד אחד למשנהו. באופן כללי:
- ציון ממוצע של 80 לפחות בתואר ראשון בכלכלה
- השלמת קורסים למועמדים שלא מגיעים מלימודי כלכלה
- ראיון אישי
- המלצות
כמה זמן נמשכים הלימודים?
לימודי כלכלה לתואר שני נמשכים שנתיים ובסופם, ואחרי מעבר בהצלחה של כל דרישות התואר, יקבל הבוגר תעודת תואר שני בכלכלה MA.
נושאי לימוד בלימודי תואר שני בכלכלה
במהלך לימודי כלכלה לתואר שני הנושאים הנלמדים הם מאד ממוקדים ומכווני מטרה (להבדיל מתואר ראשון). כמו בתואר הראשון נלמדים נושאים כמו מיקרו ומאקרו כלכלה אך יחד עם זה מועברים קורסים על נושאים שונים של כלכלה. בנוסף ישנו דגש מאד חזק על ידע מתמטי, סטטיסטי ומועברים קורסים נוספים בתחום ראיית החשבון והניהול אשר מתקשרים לתחום הכלכלה. מוסדות הלימוד מציעים לסטודנטים תוכניות אשר משלבות בין כלכלה לבין תחומים נוספים. התחום המבוקש ביותר הוא כלכלה ומנהל עסקים. תחומי התמחות נוספים לבחירה: מימון ובנקאות, כלכלה עיונית, כלכלה וסטטיסטיקה וכלכלה ומדיניות ציבורית.
בין נושאי הלימוד המרתקים: מסחר בין-לאומי, הגבלים עסקיים, תורת ההחלטות, כלכלה ואתיקה, שוק ההון, אקונומטריקה, תורת המשחקים, מערכות מידע, מדיניות פיסיקלית, ניהול מיזוגים ורכשיות, מחזורי עסקים, מודלים דינמיים בכלכלה ועוד.
חקל מוסדות הלימוד מציעים מסלולים עם תזה וללא תזה.
אפשרויות תעסוקה לאחר התואר - והשכר
בוגרי התואר השני בכלכלה אשר יסיימו את לימודיהם בהצלחה יוכלו להשתלב במגוון רחב של משרות הן במגזר העסקי והן בשירות הציבורי בתפקידים של ניהול חברה, יועצים כלכליים, ניהול ארגוני, כלכלנים בבנק, שיווק, יועצי השקעות ועוד. אופציה נוספים למי שמתעניין באקדמיה היא להמשיך ישר ללימודי דוקטורט או להשתלב בתחום מחקר הכלכלה באקדמיה.
כלכלן עם תואר ראשון יתחיל בשכר שנע בין 5,500-8,000 ש"ח בחודש, לאחר כשנתיים נסיון זה צפוי לעלות לסביב ה-9000 ש"ח ולאחר התואר השני בשילוב הותק שנצבר המשכורת צפויה להשתדרג ולהגיע לסביב ה-15,000 ש"ח. כשמסתכלים בראיה ככוללת ובוחנים את השכר השנתי, ניתן לראות כי בוגרי תואר שני יכולים להרוויח בשנה עשרות אלפי שקלים יותר מחבריהם לתחום בוגרי התואר הראשון.