לימודי מדעי ההתנהגות הפכו בשנים האחרונות ללימודים מאוד מבוקשים על ידי סטודנטים. רבים מעדיפים את הלימודים האלה על פני לימודי פסיכולוגיה המקבילים אליהם, ונראה שמגמה זו רק גדלה.
מדעי ההתנהגות עוסקים בקשר שבין האדם - על עולמו הנפשי: רגשות, מחשבות והתנהגות - לתהליכים תרבותיים וחברתיים. לימודים בין-תחומיים אלה כוללים תכנים מלימודי פסיכולוגיה, אנתרופולוגיה וסוציולוגיה. השנה הראשונה ללימודים פותחת לסטודנטים קורסים ונושאים מכלל מדעי החברה, רגע לפני שהם בוחרים להעמיק בתחום התמחות אחד.
הסטודנטים ילמדו במסגרת התואר הראשון תיאוריות, גישות וכלי מחקר במטרה לחקור את האדם עצמו, את היחסים בין האדם לחברה, ואת היחסים בין האדם לתרבות. מכל אלה, ניתן ללמוד כיצד אדם יפעל במצבים מסוימים אליהם ייקלע. ידע זה הוא חיוני כמעט לכל ארגון מודרני על מנת להבין את קהלי היעד שלו ולבחור נכון כיצד לפעול. מסיבה זו ארגונים רבים מאפשרים לעובדים בעמדות מפתח ללמוד את התחום. מסיבה זו, בוגרי מדעי ההתנהגות יכולים להשתלב כמעט בכל תחום הקשור למדעי החברה בתום לימודיהם.
ונשאלת השאלה למה? מה כל כך מיוחד בתואר במדעי ההתנהגות? מה עושים עם תואר במדעי ההתנהגות שגורם לרבים להירשם ללימודים אלה ולהעדיפם על פני לימודי פסיכולוגיה.
למי מתאים ללמוד תואר במדעי ההתנהגות?
תואר ראשון במדעי ההתנהגות יכולים להתאים לפרופיל של אנשים סקרנים, עם נטייה לתחומים ההומניים, אשר מבקשים להבין בצורה הטובה ביותר את האדם, את מניעיו, את הצרכים שלו, את תהליכי קבלת ההחלטות שלו ואת ההשפעות החברתיות המשפיעות על הדרך שבה הוא מתנהל בעולם.
הלימודים מתאימים בעיקר לכל אלו שאינם עומדים בתנאי הקבלה לתואר ראשון בפסיכולוגיה מעוניינים להתחיל מסלול לימודים שיתן להם את האפשרות להתקבל לתואר שני בפסיכולוגיה.
תנאי קבלה ללימודי מדעי ההתנהגות
ברוב מוסדות הלימוד בארץ ניתן להתקבל ללימודים גם ללא פסיכומטרי במידה וציון הבגרות גבוה מ-90. ישנם מוסדות שידרשו במקביל גם אנגלית באמת 4 יחידות בציון של 90 ומעלה.
הלימודים נמשכים שלוש שנים ובסופם (במידה והגישו את כל המטלות, הסמינר ועברו בהצלחה את הבחינות) יקבלו הבוגרים תואר ראשון במדעי ההתנהגות B.A.
נושאי הלימוד בתואר ראשון במדעי ההתנהגות
תוכנית הלימודים של לימודי מדעי ההתנהגות היא מהמרתקים ביותר שיש מכיוון שיש בה מגוון רחב של תחומי לימוד מעניינים מאד אשר רלוונטיים לחיי היום יום שלנו. הלימודים נמשכים 3 שנים כשהם מורכבים מקורסי מבוא בתחומים פסיכולוגיה, סוציולוגיה, קרימינולוגיה ואנתרופולוגיה. קורסי מתודולוגיה, סמינרים, קורסי בחירה, ועבודה מעשית.
בנוסף, כחלק מהתואר ישנה העמקה בהיבטים ביולוגיים והיבטים אישיותיים להסבר התנהגות האדם. כחלק מהלימודים תלמדו על אוכלוסיות בסיכון, הבדלי מגדר, ילדים, נוער ומבוגרים. במרבית מוסדות הלימוד השנה השלישית מוקדשת לפרויקט מעשי כאשר דרכו הם בעצם ממחישים את כל מה שלמדו עד כה. המטרה של לימודי מדעי ההתנהגות היא לעסוק בנפש האדם, לזהות את הצרכים שלו ולגלות כיצד האדם פועל במצבים שונים אליהם נקלע במהלך החיים.
לימודי מדעי ההתנהגות במרכז: באופן טבעי הביקוש ללמוד במוסדות לימוד שממוקמים במרכז הארץ הוא יותר גבוה, ולכן תנאי הקבלה למסלול לימודי מדעי ההתנהגות במרכז יהיה גבוהים מאשר בצפון או בדרום, ויהיה יותר קשה להתקבל למוסדות מסוימים, אך דבר זה אינו מעיד על רמת הלימודים של אותו מוסד.
כאשר אתם מתלבטים אם ללמוד לימודי מדעי ההתנהגות במרכז מומלץ להתייעץ עם אנשים שכבר לומדים את מקצוע זה ולקבל המלצות וטיפים שיוכלו לעזור לכם בקבלת ההחלטה.
כמה עולה ללמוד תואר במדעי ההתנהגות?
תואר במדעי ההתנהגות נלמד במכללות ובאוניברסיטאות הקיימות בארץ. לימודי התואר והקורסים משתנים בהתאם למקום הלימוד וכך בהתאם גם המחיר. את התואר אפשר ללמוד באוניברסיטאות שם שכר הלימוד הוא קבוע בחוק או במכללות שבהן קיים שכר לימוד אוניברסיטאי או במכללות פרטיות והמחיר בהן יכול להיות גם כפול או פי שלוש משכר לימוד האוניברסיטאי.
אפשרויות התעסוקה לבוגרי תואר ראשון במדעי ההתנהגות - והשכר
היתרון הברור והבולט שיש למסלול לימודי מדעי ההתנהגות על פני לימודי פסיכולוגיה הוא באפשרויות התעסוקה לאחר סיום תואר ראשון. אם נחקור קצת מה עושים עם תואר במדעי ההתנהגות נגלה שאפשר לעבוד בהמון עבודות אשר קשורות לתחום מיד עם קבלת התואר.
בין התפקידים הבולטים שעוסקים בהם בוגרי לימודי מדעי ההתנהגות נוכל למצוא: מנהלי משאבי אנוש, עובדים בחברות השמה, חברות כוח אדם, ממיינים, מראיינים ואף יועצים ארגוניים לחברות. לעומת זאת בוגרי תואר ראשון בפסיכולוגיה אינם יכולים לעבוד כמעט בשום עבודה בתחום ללא תואר שני.
עוד משרות: חונכי במסגרות כמו עמותות והוסטלים, קשישים, נגמלים מסמים; הבוגרים יכולים לשמש גם כמדריכים בחברות הדרכה שנותנות את שירותיהן (מערכי שיעור ופעילויות) למסגרות חינוכיות שונות; ניתן לעבוד גם בתחומי יח"צ ושיווק שצריכות אנשי מקצוע שיוכלו לטרגט לקוחות פוטנציאליים.
גם בתחום האקדמי אפשר לעשות עם תואר של מדעי ההתנהגות המון דברים. בוגרי לימודי מדעי ההתנהגות יכולים לעשות תואר שני בהמון נושאים מרתקים ומעניינים - תואר שני בפסיכולוגיה, תואר שני בייעוץ חינוכי, תואר שני בייעוץ ארגוני ותואר שני במשאבי אנוש הם רק חלק מהתחומים אותם בוגרי לימודי מדעי ההתנהגות יכולים ללמוד. אין ספק שאנשים אשר יודעים מה עושים עם תואר במדעי ההתנהגות מבינים את הפוטנציאל הענק שיש לתואר זה, ולכן אין זה מפתיע שהמון אנשים בוחרים בלימודים אלה בתור הלימודים האקדמיים שלהם.
השכר: בשל מגוון המשרות בהן בוגרי מדעי ההתנהגות יכולים להתשלב, קשה לומר מה השכר בדיוק. ברוב המקרים מ-6,000 שקל כאשר לאחר כמה שנים עם צבירת וותק השכר יגיע גם ל-14,000 אלף ש"ח ואף יותר. ככל שייצבר יותר ניסיון ותחום האחריות יגדל כך גם השכר יגדל בהתאם
מה היתרונות והחסרונות בלימודי מדעי ההתנהגות?
יתרון בולט וברור הוא הקניית הידע לצורך הבנה וניתוח התנהגויות של אנשים, או במיליטם אחרות, הבנה לעומק של אנשים.
יתרון בולט נוסף הוא שלימודים אלה הם מעין הכלאה של המון נושאים מרתקים ומעניינים - פסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה. הסטודנטים נחשפים לכל הנושאים האלו ברמה מעמיקה ומרתקת.
זהו תחום אשר משפיע על החיים של כולנו, ולהבדיל ממקצועות ריאליים ששם צריך רק לעבוד עם מספרים כל היום, כאן העבודה היא עם אנשים, ומי שאוהב את זה - ימצא עניין רב בתואר.
חסרון בולט מאוד שיש ללימודים אלה הוא עניין התעסוקה. למרבה הצער לא קיימות בשוק המון אפשרויות תעסוקה בתחום ורוב בוגרי התואר הולכים לעבוד בחברות כוח אדם ומשאבי אנוש. יש כאלה שהולכים לכיוון של ייעוץ ארגוני ויש גם כאלה שמוצאים עצמם עובדים בעבודה שלא קשורה כלל לתואר אותו למדו.