לימודי תזונה הפכו למבוקשים בשנים האחרונות בעקבות המודעות הגוברת בעולם לבריאות נכונה והקשר שלה למזון שאנחנו מכניסים לגופנו. הלימודים לתואר ראשון בתזונה נמשכים שלוש שנים וניתן ללמוד אותם בחלק מהאוניברסיטאות והמכללות ברחבי הארץ. נושאי הלימוד כוללים מחקרים בנושאי התזונה, קורסי יסוד במדעי הטבע, מדעי החיים, מדעי החברה ומדעים מדויקים ומשולבים עם הכשרה מעשית בסיום הלימודים.
לאור הידע הרב שנצבר ממחקרים תזונתיים בעשור האחרון, ברור היום מעל לכל ספק כי באמצעות התזונה יכול האדם לשלוט במידה רבה על מצב בריאותו. הידע הרפואי והתזונתי הרחב העומד כיום לרשות האדם מאפשר להגדיל את סיכוייו להיות בריא יותר, למנוע מחלות מסוימות ולהתגבר על מחלות ביתר קלות.
איך נראה יום עבודה של תזונאי או דיאטן קליני?
עבודתו של התזונאי, שהוא חלק מהמקצועות הפרא רפואיים, היא בעיקר עבודה משרדית. התזונאי נפגש עם המטופל ומקבל ממנו את האינפורמציה אודות מצבו הבריאותי והבעיות מהן הוא סובל. בשלב הראשוני הוא שולח את המטופל לבצע בדיקות דם יסודיות על מנת לראות האם קיים עודף או מחסור באחד מאבות המזון. בפגישה הבאה התזונאי מרכיב, יחד עם המטופל ובהתאם להעדפותיו האישיות וטעמו במזון, תפריט יומי שאמור למלא את כל צרכיו התזונתיים. הפגישות לאחר מכן נועדו למעקב אחר השינויים במצבו הבריאותי של המטופל ומבצע שינויים במידה ויש צורך. בנוסף לטיפול אישי במטופלים, תזונאים רבים מדריכים ומאמנים קבוצות קטנות בנוגע לאכילה נכונה ושינויים בהרגלי התזונה. רבים מהתזונאים עוסקים גם במתן הרצאות אודות חשיבות התזונה.
תנאי קבלה ללימודי תזונה
ברוב מוסדות הלימוד תנאי הקבלה הם בגרות מלאה בציון של 90 ומעלה וציון פסיכומטרי גבוה מ-600.
*תנאי קבלה עלולים להשתנות מעט ממוסד לימודים אחד למשנהו.
מה לומדים בתואר בתזונה?
סטודנטים בלימודי תזונה לתואר ראשון ילמדו קורסים בתחומים רבים הקשורים לגוף האדם כמו: ביולוגיה, כימיה, פרמקולוגיה (תורת התרופות), פיזיולוגיה ועוד. בנוסף ילמדו קורסים ספציפיים הקשורים לתזונה כמו: עקרונות ויסודות התזונה במדע, תזונת ספורטאים, ויטמינים, טיפול תזונתי, תזונת ילדים ועוד מגוון קורסים הנוגעים לעולם התזונה שכל הזמן מתפתח ומתרחב.
סטאז' לבוגרי לימודי תזונה
בסיום הלימודים ישנו סטאז' באורך חצי שנה בבתי חולים ובמכונים רפואיים ובריאותיים שונים. ההכשרה נערכת תחת פיקוח דיאטניות מנחות בבתי חולים, מוסדות אשפוז כרוניים, לשכות בריאות, ומרפאות בקהילה. השיבוץ להכשרה המקצועית מתבצע באמצעות הגרלה אשר נערכת פעם בשנה במרכז ההדרכה הארצי במשרד הבריאות. בסיום ההכשרה, מקבלים הבוגרים אישור על סיומה ורשאים לגשת למבחן הרישוי הממשלתי על מנת לקבל רשיון מטעם משרד הבריאות, ולהיות מוסמכים לטפל ולייעץ למטופלים. מטרת הסטאז' להקנות מיומנויות מקצועיות ויישום הידע התיאורטי.
המיומנויות שיילמדו
- התמצאות במערכת הטיפולית של ביה"ח, המרפאה ובריאות הציבור בקהילה
- יצירת קשר עם המטופל ומשפחתו
- תפקוד במסגרות רב מקצועיות
- תורת ראיון, תשאול, אימות, אבחון לסיכון תזונתי ואיסוף המידע הרלוונטי
- הדרכה וייעוץ למטופל ולצוות
- הכנת תכנית טיפול וביצועה
- קביעת סדר עדיפויות, תכנון זמן והערכת תהליך הטיפול ומשוב
- דיווח ומעקב תקופתי, איסוף נתונים, רישום
- התעדכנות מקצועית שוטפת
אפשרויות תעסוקה לבוגרי לימודי תזונה
בוגרי לימודי תזונה עובדים כיועצים תזונתיים ונפגשים עם אנשים שרוצים ו/או צריכים לשנות את הרגלי התזונה שלהם מסיבות בריאותיות כאלו ואחרות ומייעצים להם איך לעשות זאת (בונים תפריט). מדובר בייעוץ שמתפרס על פני מספר מפגשים, כדי שהדיאטנ/ית תוכל לעקוב אחר התקדמות המטופל ולעדכן את תפריטו. עבודת הדיאטן עוסקת בצד הרפואי, אך גם הצד הפסיכולוגי של הטיפול חשוב לא פחות. התחום מיועד למי שיודע להקשיב ולתקשר עם אנשים אחרים ויודע לשכנע אותם לשנות את הרגלי התזונה שלהם מבלי להעביר עליהם ביקורת. תחום נוסף שהבוגרים יוכלו לעסוק בו הוא דיאטנים קליניים. מה שאומר שהם חלק מצוות רפואי המטפל בחולים הנמצאים המצבים מיוחדים כמו חולי סכרת, הפרעות אכילה, השמנת יתר, ספורטאים, נשים בהריון ועוד (קראו עוד בהמשך↓). אלו שמעדיפים להמשיך באקדמיה יוכלו להתמקד במחקר ולהמשיך לתארים מתקדמים.
מה היא תזונה קלינית?
הדעה הרווחת הינה שדיאטן קליני מטפל רק באנשים שרוצים לרדת במשקל, אך למעשה התחומים בהם הוא עוסק נרחבים הרבה יותר, החל מטיפול בהפרעות אכילה, דרך ייעוץ תזונתי לספורטאים וכלה בהתאמת מסגרות אכילה לסובלים ממחלות שונות כגון סכרת, צליאק ועוד. לאחר ההסמכה יכולה הדיאטן להתמחות בתחום מסוים ולהתמקצע בו או לעבוד כדיאטן כללי ללא התמחות ספציפי.
הלימודים אורכים כשלוש שנים ונלמדים במוסדות אקדמיים שונות וכוללים בתוכם הכשרה מקצועית במשך של חצי שנה שבסופו ישנו מבחן הסמכה מטעם משרד הבריאות. לאחר שמסיימים את כל הדרישות הללו ניתן להשתלב במסגרות השונות הן הפרטיות והן המוסדיות. לימודי התזונה ניתנים במסגרת תואר ראשון בתזונה (לימודי הסמכה לדיאטנית) ותואר שני במדעי התזונה. לימודי תזונה קלינית מעניקים לסטודנטים את הידע הדרוש מתחום התזונה אשר עוזר במניעת מיני מחלות ותחלואים שונים.
לימודי תזונה טבעית
אחד התחומים המתפתחים בתחום התזונה בשנים האחרונות והפך למוכר מאוד אפילו בקרב אנשי הרפואה המערבית הוא תחום התזונה הטבעית. תזונה טבעית היא גישה רפואית אשר בנויה בעיקר על שימוש בחומרים טבעיים בלבד המותאמים לכל אדם לפי פרמטרים מוסיימים ובעזרת שילוב המרכיבים בתזונה ניתן לרפא מחלות, לחזק את מערכת החיסון ועוד, והכל דרך תזונה נכונה. משך הלימודים הוא בין מספר חודשים לשנה. לעוד מידע על לימודי תזונה טבעית.
מוסדות עם מסלולי לימוד לתזונה טבעית
המכללה האקדמית וינגייט - מסלול להכשרת מטפלים בתזונה הוליסטית
מכללת תילתן - מסלול מלא הנמשך 3 שנים או מסלול מקוצר של שנה. בסיום הקורס מקבלים תעודת מטפל בתזונה טבעית. למידע נוסף
מכללת סולם - 3 שנים - מוכר על ידי אירגון הנטורופתים והתזונאים בישראל. ניתנת אפשרות ללמוד מרחוק דרך האינטרנט. למידע נוסף
שוק העבודה והשכר
שכר ממוצע של תזונאי/ת בישראל שלא בעל קלניקה היא 5,300-6,300 ש"ח בחודש מאחר וברוב המקרים המשרה אינה מלאה ולכן יש לעבוד בכל מיני מקומות במקביל (להרצות, לטפל בחולים בבית חולים/קופ"ח והרשימה עוד ארוכה). תזונאי קליני בעל קליניקה פרטית יכול להגיע למשכורת שנעה סביב ה-15,000 כשלוותק, הנסיון והפופולריות בקרב המטופלים שלו יש תפקיד חשוב.
לעוד מידע על מקצועות ותארים נוספים כמו תואר בפסיכולוגיה, תואר במנהל עסקים ומגוון רחב של מקצועות.
לעוד מידע על מקצועות ותארים נוספים כמו תואר בפסיכולוגיה, תואר במנהל עסקים ומגוון רחב של מקצועות.