בשנים האחרונות ישנה עלייה בפונים לתחום ההנדסאים. הסיבה העיקרית לעלייה היא רכישת מקצוע בזמן קצר יחסית של שנתיים בממוצע לעומת תואר אקדמי בלימודי הנדסה שאורך בין 3- ל-4 שנים בממוצע, כמו בלימודי הנדסת תוכנה. בתום הלימודים המועמדים יוכלו להשתלב בקלות ובמהירות רבה בשוק העבודה ולעבוד בעבודה שהיא ריווחית ברמת השכר שכל עובד מרוויח. כיום המדינה מאוד מדרבנת לימודי מקצוע ואף מציעה לימודים בחינם - 5 שנים מיום השחרור ובכך מעודדת אותם להתחיל כמה שיותר מהר כדי שישתלבו בשוק העבודה בתום הלימודים. שוק העבודה צמא להנדסאים שיוכלו להתשלב בחברות השונות, כיום חסרים אנשי מקצוע ובהתאם לכך המעסיקים מוכנים לשלם שכר גבוה.
אז כמה מרוויחים?
המשכורות משתנות בהתאם לבחירת התחום ולשנות הניסיון שצברתם בשוק העבודה:
הנדסאי חשמל - אחד המקצועות המבוקשים ביותר כיום בתחום לימודי הנדסאים הוא התחום של לימודי הנדסאי חשמל. השימוש העצום שיש בחשמל בכל תחומי החיים במקור אנרגיה וכדרך להעביר אותות בקרה ופיקוד מגדיל את הביקוש והתלות באנשי מקצוע בנוגעים לתחום החשמל. לענף החשמל דרושים אנשים בעלי ידע ונסיון וכמובן חשוב שיהיו בעלי רישיון מתאים, שיהיו מסוגלים לתת פתרונות למגוון בעיות בתחום החשמל - תחום הפיקוח, התכנון, תחזוקה והתקנה של מערכות חשמליות. המשכורת הממוצעת אותה תוכלו להוויח בסיום הלימודים ועם ההשתלבות לעבודה תעמוד על כ-8,500 ש"ח ולאחר מספר שנים בהם תצברו ותק תוכלו להרוויח כ-13,500 ש"ח.
הנדסאי בניין - ענף הבנייה הוא חלק מרכזי של פעילות המשק והכלכלה בישראל. בעשור האחרון תנופת הבנייה בישראל רק הולכת וגדלה - בניינים שעוברים תמ"א, פינוי בינוי, מגדלי משרדים ודירות חדשות. בשוק העבודה קיימת דרישה להנדסאי בניין שיכולים לסייע בפרויקטי בנייה שונים. בהתבסס על תוכניות המתאר האזוריות, התנופה ההולכת וגדלה בענף צפויה להימשך עוד זמן רב, מחסור ההנדסאים בתחום רק גדל ובוגרי המסלול נחטפים הישר מספסל הלימודים אל אתרי הבנייה ברחבי הארץ. הביקוש הגבוה תרם רבות לעלייה בשכר של הנדסאי הבניין. הנדסאי בניין ירוויח בתחילת דרכו שכר ממוצע של 6,500 ש"ח ולאחר חמש שנות ניסיון יוכל להגיע ל-12,500 שקלים בחודש.
הנדסאי אדריכלות - לאדריכלים יש השפעה עצומה על החיים שלנו. הם מתכננים את החללים בהם נגור, את החדרים בהם נישן, את המשרדים בהם נעבוד, ואף את מקומות הבילוי אליהם נצא בסיום יום העבודה. הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים מעניק הכשרה לתעסוקה בתכנון בניינים ועיצוב החללים שבהם, בעוד שבלימודים לתואר הנדסאי אדריכלות נוף מתעסקים בכל הקשור לעיצוב החללים הפתוחים במרחב העירוני - פארקים וגינות, מדרכות וכיכרות ועוד. המסיימים בהצלחה את הלימודים ישתלבו בשוק העבודה ויוכלו להרוויח שכר ממוצע של 6,500 ש"ח, לאחר כחמש שנות ניסיון תוכלו להגיע למשכורת ממוצעת של 11,500 שקלים.
הנדסאי תוכנה - בעוד שלימודי מדעי המחשב נחשבים תיאורטיים ומתמקדים בלימוד המדעים המדויקים, לימודי הנדסאי תוכנה מכשירים אנשי מחשב לעיסוק בפאן הפרקטי של התחום: סטודנטים במסלול הנדסאים לומדים שפות תכנות ומוכשרים לעסוק בשפות הללו עם סיום הלימודים. כיום נהוג לכנות את לימודי ההנדסאים בתחום זה תחת שני שמות: הנדסאי תוכנה וכן הנדסאי מחשבים. הבוגרים יוכלו להיכנס לשוק העבודה ולהרוויח משכורת ממוצעת של 11,000 שקלים, לאחר כחמש שנות ניסיון השכר יעלה בהתאם וצפוי לעמוד על כ-23,500 ש"ח.
הנדסאי מכונות - הנדסאי מכונות מהווה את אבן היסוד במערכות מלאות ידע, התפקיד של הנדסאי מכונות הוא החל משלב התכנון לשלב הביצוע והתפעול של מערכות ומכונות בתעשיה. בעקבות ההתפתחות עולם התעשייה נוצר ביקוש רב להנדסאי מכונות. שכר הממוצע בתחום הנדסאי מכונות עומד על 8,000 ש"ח לחודש ולאחר כחמש שנות ניסיון השכר יעלה וצפוי להגיע לממוצע של 12,500 ש"ח.
הנדסאי תעשייה וניהול - הנדסאי תעשייה וניהול נדרש לשלב בין מחלקות שונות בעסק ורוכש את הידע המעשי והכלים דרך מגוון ההתמחויות. במסגרת לימודי הנדסאי תעשייה וניהול, הנמשכים לרוב כשנתיים, נדרש הסטודנט לבחור באחת מבין ההתמחויות המוצעות אשר מאפשרות ללמוד לעומק תחום ספציפי. בין מגוון ההתמחויות הניתנות ללימוד ניתן למנות את ענפי מערכות המידע, לוגיסטיקה, מערכות ייצור, ניהול האיכות וכן ניהול ושיווק. בסיום הלימודים יוכל הנדסאי תעשייה וניהול לעבוד בתחום ולהרוויח שכר ממוצע של 7,500 ש"ח ואחר כחמש שנות ותק השכר יעלה וצפוי להגיע לממוצע של 12,500 ש"ח.
הנדסאי מכשור ובקרה - הנדסאי מכשור ובקרה הינו מקצוע רב-תחומי המשלב הכשרה באלקטרוניקה, מחשבים, מנועים, תקשורת בקרים, חשמל, מערכות ממשק אדם-מכונה ואוטומציה. העובדים בתחום עוסקים בתכנון ויישום מערכות ממוחשבות לבקרה על טמפרטורה, לחץ, ספיקה, לחות, מפלס, אקלים, בתים ומבנים חכמים, התפלת מים וטיפול במים, שקילה ומערכות מינון, אנרגיה, תהליכים אוטומטיים, חממות מבוקרות, רובוטים, בקרת הנע, מערכות H.M.I לאיסוף ושליטה על נתונים (מקומית ומרחוק בעזרת תקשורת סלולרית), תוך שימוש בבקרי תהליך, בקרים מתוכנתים, מתמרים, מערכות הנעה, תקשורת מחשבים ורכיבי אוטומציה. הנדסאי מכשור ובקרה ירוויח בתחילת דרכו שכר ממוצע של 9,000 ש"ח ולאחר חמש שנות ניסיון יוכל להגיע גם ל-15,000 שקלים בחודש.
הנדסאי מים - שוק משק המים בישראל מתבסס על פעילותה של חברת המים המקומית - חברת מקורות. החברה מנהלת מתקנים ותשתיות רבות ומגוונות, כמו למשל המוביל הארצי, לצורך אספקה סדירה של מים נקיים ליישובי הארץ השונים מצפון ועד דרום. בנוסף לחברת מקורות ובשיתוף עימה, פועלות גם חברות נוספות שמתמקדות בפיתוח מוצרים ופתרונות תעשייתיים בתחום המים - מהקמת בריכות לאיסוף משקעים, בדיקות, התפלות, ניצול מיטבי של מי תהום ועוד. המשכורת הממוצעת אותה תוכלו להוויח בסיום הלימודים ועם ההשתלבות לעבודה תעמוד על כ-7,500 ש"ח ולאחר מספר שנים בהם תצברו ותק תוכלו להרוויח כ-12,500 ש"ח.
הנדסאי אלקטרוניקה - הנדסאי אלקטרוניקה עוסק במגוון תפקידים בתעשיית ההיי טק. באופן כללי, התעשייה נחלקת למפעלים המייצרים רכיבים אלקטרוניים, ומפעלים אשר מפתחים מוצרים משולבי חומרה ותוכנה. במסגרת התעשייה משתלבים הנדסאי אלקטרוניקה בתפקידי פיתוח, ניהול מחלקות וצוותים, העברה מפיתוח לייצור, תחזוקה ושרות. תחומי הדעת אותם רוכש הנדסאי אלקטרוניקה במהלך לימודיו הם הן בתחום החומרה, והן בתחום התוכנה,מרבית עבודת הפתוח בתחום מתבצעת בעזרת מערכות ממוחשבות. המסיימים בהצלחה את הלימודים ישתלבו בשוק העבודה ויוכלו להרוויח שכר ממוצע של 8,000 ש"ח, לאחר כחמש שנות ניסיון תוכלו להגיע למשכורת ממוצעת של 15,500 שקלים.
הנדסאי ביוטכנולוגיה - הנדסאי ביוטכנולוגיה הינו מקצוע רב תחומי המשלב בין מדעי הטבע, מדעי החיים, מדעים מדוייקים והנדסה, תוך שימוש בישויות ביולוגיות לתועלת האדם והסביבה. העבודה משלבת מחקר ופיתוח, שיפור תהליכי ייצור במפעל, וגנטיקה. הבוגרים יוכלו להיכנס לשוק העבודה ולהרוויח משכורת ממוצעת של 10,000 שקלים, לאחר כחמש שנות ניסיון השכר יעלה בהתאם וצפוי לעמוד על כ-16,000 ש"ח.
לסיכום, ניתן לראות כי הדרישה להנדסאים בשוק העבודה היא רבה, מרבית ההנדסאים כבר בתחילת דרכם מרוויחים משכורות ראויות וראינו שבשנים מתקדמות יותר השכר עולה ואף עתיד לעבור את שכר הממוצע במשק.
מידע נוסף ניתן למצוא באתר של משרד העבודה והרווחה