תנאי קבלה
תנאי הקבלה ללימודי הנדסאים נחשבים לנגישים מאד, מה שמאפשר לרבים להתקבל אליהם בפועל. המועמדים נדרשים לעמוד, לרוב, באחד מהתנאים הבאים: תעודת בגרות מלאה, ציון עובר בבגרות באנגלית ובמתמטיקה ברמה של 3 יח"ל ומעלה, בנוסף לציון עובר בבגרות בעברית (לשון, הבעה או ספרות) ברמה של 2 יח"ל ומעלה, או תעודת גמר מכינה טכנולוגית להנדסאים. בחלק מהמכללות נדרשים המועמדים גם לעבור ריאיון קבלה אישי או מבחני התאמה לתחומים מסוימים. קיימים גם תנאי קבלה מקלים לעולים חדשים, לתושבי חוץ ולמועמדים מעל גיל 30. במקרים חריגים, מפעילות המכללות גם ועדת חריגים, המאפשרת את קבלתם של מועמדים שאינם עומדים בתנאים הבסיסיים. ניתן לראות כי בהשוואה לדרישות הקבלה לתארים אקדמיים בהנדסה, תנאי הקבלה ללימודי הנדסאים פחות תובעניים, מה שהופך את המסלול לנגיש למגוון רחב מאד של מועמדים.
כמה זמן נמשכים הלימודים
לימודי הנדסאים נמשכים בדרך כלל בין שנתיים לשלוש שנים, בהתאם למסלול הלימודי שנבחר ולמתכונת הלימודים. המסלולים מתקיימים בשלוש מתכונות עיקריות: לימודי בוקר אינטנסיביים הנמשכים כשנתיים, לימודי ערב הפרוסים על פני כשנתיים וחצי עד שלוש שנים ומיועדים לסטודנטים שרוצים לשלב עבודה (בבוקר) עם לימודים, ומסלולים משולבים המשלבים לימודי בוקר וערב. הלימודים מתמקדים ברכישת ידע פרקטי וטכני, ומטרתם לאפשר לסטודנטים לרכוש מיומנויות חשובות לעבודה המעשית בתעשייה. זאת, בשונה מתואר הנדסה אקדמי, המלווה ברכישת ידע תיאורטי ומחקרי שנמשך כארבע שנים. לאחר סיום קורסי החובה, נדרשים הסטודנטים לעבור בהצלחה בחינות גמר ממשלתיות ולהשלים פרויקט גמר מעשי בתחום ההתמחות שלהם.
כמה עולים הלימודים
עלות לימודי הנדסאים נחשבת כסבירה בהשוואה להכשרות מקצועיות אחרות, ונמוכה משמעותית ביחס ללימודים אקדמיים. שכר הלימוד לשנת לימודים אחת במכללות להנדסאים נע בין 5,000 ש"ל ל-6,900 ₪, כאשר עלות כל תכנית הלימודים נעה בין 10,000 ל-20,000 ₪, בהתאם למסלול ומשך הלימודים. חיילים משוחררים זכאים להנחה משמעותית של כ-90 אחוז משכר הלימוד השנתי במסגרת הפיקדון הצבאי, מה שהופך את הלימודים האלה לאטרקטיביים מאד לקהל זה. בנוסף, וזה נכון החל משנת הלימודים תש"פ, סטודנטים ללימודי הנדסאים יכולים להגיש מועמדות למלגות מפעל הפיס, כאשר מוסדות מסוימים מציעים הנחות נוספות לאוכלוסיות מסוימות על בסיס מצב סוציו-אקונומי.
מסלולי לימוד והתמחויות רלוונטיות
במסגרת לימודי הנדסאים ניתן לבחור מתוך מגוון של מגמות והתמחויות, כאשר ברשימת המגמות המבוקשות ביותר נמצאות: הנדסאי בניין, המתמקדת בתהליכי תכנון וביצוע של מבנים, הנדסאי חשמל, המעניקה רישוי בתחום החשמל, הנדסאי תעשייה וניהול, המקנה כלים לניהול יעיל של תהליכים תעשייתיים, והנדסאי תוכנה, המכשירה מתכנתים לתעשיית ההייטק, כולל התמחות בסייבר. מעבר לכך, ישנן מגמות נוספות מבוקשות, כמו הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים, המשלבים כלים טכניים עם לא מעט יצירתיות, הנדסאי מכשור רפואי, המתמקדת בטיפול בציוד הרפואי בבתי החולים, הנדסאי כימיה, המשלבת מדעים וידע טכני, הנדסאי קירור ומיזוג אוויר, הנדסאי מכונות, עם התמחויות במכטרוניקה ותכנון ייצור ממוחשב, והנדסאי עיצוב מדיה, המכשירה מעצבים לתקשורת דיגיטלית.
אפשרויות תעסוקה לבוגרים ושכר
בוגרי לימודי הנדסאים יכולים להשתלב במגוון רחב של מסגרות, בהתאם להכשרתם המקצועית. הנדסאי תוכנה, תעשייה וניהול, אלקטרוניקה, מכונות ומכשור בקרה יכולים להשתלב לרוב בחברות טכנולוגיות מובילות, כמו אינטל ו-HP, או בחברות ציבוריות כמו חברת החשמל ובזק. הנדסאי סביבה יכולים להשתלב בחברות אדריכלות ותכנון ערים או במגזר הציבורי בעיריות וברשויות המקומיות. הנדסאי ביוטכנולוגיה יכולים להילקט בחברות מזון וחקלאות, והנדסאי בניין יכולים להשתלב בחברות בנייה ונדל"ן. שכרם ההתחלתי של רוב ההנדסאים נע בין 5,000 ל-7,000 ₪ לחודש, כאשר עם צבירת ניסיון, עולה השכר ויכול להגיע לטווח של בין 8,000 ל-15,000. בתחומים מבוקשים מאד כמו הנדסאי תוכנה או הנדסאי חשמל בהייטק, השכר יכול להיות גבוה בהרבה. מעבר לכך, לאחר שצברו מספר שנות ניסיון, יכולים ההנדסאים להתקדם גם למשרות ניהוליות או להשלים לימודים לתואר בהנדסה כדי להרחיב את אפשרויות הקידום שלהם.