תנאי הקבלה ללימודי סוציולוגיה
תנאי הקבלה משתנים בין מוסד לימודים למשנהו.
- ממוצע בגרויות של 85 ומעלה. בעלי ממוצע בגרויות של 90-110 יוכלו להתקבל ללא פסיכומטרי בחלק מהמוסדות
- מכינה קדם אקדמית
- בעלי ניסיון רלוונטי או תעודת הנדסאי
מה לומדים בתואר ראשון בסוציולוגיה?
תוכנית הלימודים בסוציולוגיה לתואר ראשון, כוללת מגוון רחב של תיאוריות ביניהן ניתן למנות ביצוע מחקרים כמותניים ואיכותניים, שיטות מחקר, סטטיסטיקה, פיקוח חברתי, סוציולוגיה של המשפחה, סוציולוגיה בתחום הספורט וקורסים נוספים. חלק מהקורסים מהווים את הבסיס לתואר ומהווים קורסי חובה ואחרים הם קורסי בחירה המאפשרים להעשיר את הידע במגוון רחב של תתי תחומים בעולם הסוציולוגיה.
כיום, יש מגוון רחב של קורסים חדשים הנוגעים לאתגרים השונים של חוקרי החברות. למשל, קורס "דיגיטליות בתרבות ובחיי היום יום" מעניק ראייה רחבה יותר על האופן בו הטכנולוגיה הסובבת אותנו, מעצבת ומכתיבה היבטים רחבים בחיינו. בקורס נבחנות סוגיות כמו "איזו משמעות חברתית ותרבותית יש לטכנולוגיה על חיינו?" או "מהי ההשפעה התרבותית של חדירת טכנולוגיה חדשנית לקבוצה?".
קורס חדש נוסף ב"חברה, פוליטיקה וכלכלה" וביחסים בין השלושה. נלמדים בו אספקטים הרלוונטיים למציאות חיינו כיום כמו אי־שיוויון, כלכלה מדינית, ההשפעות החברתיות של הכסף, מדיניות רווחה מול מדיניות קפיטליסטית והשלכות נוספות של הגלובליזציה על הקשרים בין הפוליטיקה, הכלכלה והחברה.
קורסים נוספים שסטודנטים לסוציולוגיה יכולים לבחור עוסקים ביחסים בין-לאומיים ויישוב סכסוכים בזירה הבינלאומית, רגולציה והקשר המעניין בין אוכל לתרבות.
לימודי סוציולוגיה באוניברסיטה הפתוחה
הקורסים נלמדים במתכונת גמישה, המאפשרת לימודים מרחוק באמצעות ממשק מקוון. חלק מהקורסים מוקלטים מראש, ואחרים נלמדים במפגשי תגבור בהם ניתן לצפות על המסך ולהשתתף בשיעור באופן פעיל או לראות הקלטה מאוחרת של השיעור. כפי שמעידה ד"ר הירש, ראש תחום סוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה הפתוחה "מרבית התלמידים המגיעים ללמוד את תחום הסוציולוגיה בפתוחה, מעדיפים להגיע למפגשי התגבור באחד הקמפוסים הפזורים ברחבי הארץ. המפגש האישי מעניק הזדמנות לחקור לעומק את הנושא הנלמד ביחד ולשאול שאלות".
ד"ר הירש מסכמת "סוציולוגיה הוא תחום מרתק המלמד אותנו הן על החברה בה אנו חיים והן על תרבויות אחרות. אנו לומדים איך אנו פועלים בתוך החברה, איך אנו תופשים את העולם ומעניקים לו משמעות. את הידע הזה אפשר להחיל על כל תחום, הן במדעי ההתנהגות והן בתחומים נוספים. כל אחת מהתופעות שמתרחשות סביבנו כיום, עשויות להיות תופעות סוציולוגיות או אנתרופולוגיות והסטודנטים לומדים לאורך שנות התואר להשתמש בתאוריות ולזהות את התופעות". במוסד זה תנאי הקבלה גמישים יחסית, ביחס למוסדות לימוד אחרים מתוך רצון לאפשר לכל פרט להוכיח את עצמו במהלך הלימודים ולא להתבסס רק על הצלחה בלימודי התיכון או במבחן הפסיכומטרי.
לימודי סוציולוגיה בלי פסיכומטרי
פסיכומטרי זהו מבחן שלא מתאים לכל אחד, הלימודים לקראת הבחינה דורשים זמן, הרבה השקעה ומאמץ. ישנם אנשים אשר אינם מצליחים להשיג את הציון הרצוי, לכן ישנם מוסדות לימוד בהם ניתן להתקבל ללימודים ללא צורך בציון הפסיכומטרי, לדוגמא: באוניברסיטה הפתוחה. במידה והתקבלתם ללא פסיכומטרי במוסד מסוים חשוב שתדעו שאין זה אומר שמדובר בלימודים קלים יותר מלימודים במוסד הדורש ציון פסיכומטרי. חשוב לעמוד בכל המטלות, להגיע להרצאות ולהשקיע.
אפשרויות תעסוקה לבוגרי תואר ראשון בסוציולוגיה - והשכר
תואר בסוציולוגיה פותח מגוון אפשרויות להמשיך בתחום המחקר האקדמי וכן מגוון משרות הדורשות ידע על מבנה החברה וניהול המשאב האנושי בגופים וארגונים שונים. כפי שמתארת ד"ר דפנה הירש, "ארגונים רבים שמים דגש מיוחד על סוג הידע של תלמידי הסוציולוגיה בהבנה מעמקה של החברה והעובדים". מלבד תחום משאבי האנוש בחברות ניתן להשתמש בידע ובתואר הנלמד, גם במשרות בתחום התקשורת בהן נדרשת הבנה של הזירה האנושית והחברתית. כיום לצד לימודי הסוציולוגיה נלמדים בתחום גם קורסים מתקדמים באנתרופולוגיה, והתואר משלב את שני התחומים.
התואר מאפשר לעבוד במגוון רחב של משרות, החל מתחום משאבי האנוש בארגונים, כאשר מנהל/ת משאבי אנוש מרוויח/ה שכר התחלתי של 19,000-16,000 שקלים ויכול/ה להגיע בעתיד למשכורות החוצות את ה-27,000 ₪ בתפקיד השלישי או הרביעי וכן בתפקידי מנהל מחלקה. עובדים זוטרים במחלקות משאבי האנוש מתחילים משכר התחלתי של 7,000 ש"ח כרכזי רווחה ועד לשכר של 20,000 ₪ לאחר מספר שנות ניסיון בתחום.
תחום נוסף קשור לניהול בעמותות וארגונים חברתיים. כיום עמותות רבות משלבות בעלי תארים בסוציולוגיה בתפקידים ניהוליים, מתוך ההבנה כי יוזמות חברתיות אינן מהוות ניגוד לפעילות כלכלית. בנוסף לעמותות ללא מטרות, גם ארגונים רבים למטרת רווח מוסיפים אספקט חברתי לפעילות שלהם. כך הם יוצרים ארגון שבו טובת הפרט מועילה לחברה. תחומים ניהוליים אלה מאפשרים להגיע למשכורות המתחילות מ-15,000 ₪ בניהול זוטר ו-30,000 ₪ ומעלה לניהול בתפקידים בכירים יותר.