לימודי בימוי קולנוע, בימוי טלוויזיה ובימוי בתיאטרון הם לימודים בתחום האומנויות הרחב, כשבכל אחד מלימודים אלו מקנים מיומנויות דומות, אך גם כאלה שייחודיות למדיות השונות ומאפייניה. לדוגמה: תיאטרון המוצג מול קהל בזמן וקולנוע וטלוויזיה המיועדים למסכים - דורשים מיומנויות בימוי שונות. קיימים עוד הבדלים רבים, למשל בצילום ובעריכה. כמובן שמהלך הלימודים ההבדלים בין סוגי הבימוי יתחדדו.
נחזור לשאלה המרכזית, האם כדאי ללמוד בימוי? התשובה היא כמובן אינדיבידואלית מאוד ותלויה באופי המתעניין בלימודים, ברמת היצירתיות שלו, ברצון שלו להשקיע ובאהבת המלאכה עצמה.
כל מתעניין בלימודים צריך לשאול את עצמו (ולענות בכנות) על השאלה: למה אני רוצה ללמוד בימוי?
- אם הסיבה היא הרצון להתעשר ולהתפרסם, אולי כדאי לאותו מועמד לפנות לתחום אחר מכיוון שרוב הסטודנטים לקולנוע לאו דווקא משתלבים בתפקידים מאוד מכניסים, גם לא בבימוי שנחשב תפקיד מרכזי מאוד. מה גם שהתקציבים המוענקים ליוצרים, בטח מתחילים, הם לא רבים וקיימת תחרות גדולה עליהם. לימודי הנדסה או לימודים פיננסיים יסייעו יותר בענייני הכסף. מיותר לציין שפרסום הוא שיקול רע מאוד, הרי למה להתאמץ ללמוד בימוי אם פלטפורמות כמו טיקטוק עשויות לעזור השיג את המטרה בחינם ומהר.
- אם בוערת במועמד חדוות היצירה והוא מרגיש איזושהי הערכה מיוחדת לסרטים או/ו סדרות או/ו תיאטרון, בטח אם למד את מקצוע קשור בתיכון או בלימודים קודמים כלשהם – אולי לימודים אלה עשויים להתאים לו.
- מתעניין המתלבט מכיוון שהוא לא יודע בדיוק במה כרוכים הלימודים, אולי כדאי שיחקור לעומק, יתייעץ עם מוסדות לימוד או בפלטפורמות ייעוץ אחרות.
- לימודי בימוי הם רק חלק מלימודים קולנוע, טלוויזיה או תיאטרון הכוללים בתוכם התמקצעויות רבות מאוד כמו: צילום, עריכה, תאורה, תסריטאות ועוד.
הבמאי הוא בדרך כלל ה"מנהל האומנותי" של היצירה הקולנועית, הטלוויזיונית או התיאטראלית (במדיום הטלוויזיה לתסריטאי, הרבה פעמים, יש כוח רב, אף יותר מלבמאי), ובמסגרת תפקידו הוא צריך מיומנויות חברתיות ומקצועיות כאחד. במאי צריך לדעת לשתף פעולה עם בעלי המקצוע על סט הצילומים או הבמה, לדעת לביים שחקנים, ובכלל, לאחוז בחזון היצירה ולהוביל איתו.
הבמאי נדרש גם לשתף פעולה עם הממונה עליו, מפיק הסרט, שאחראי על ניהול הסרט ברמה העסקית, הכספית, ניהול כוח האדם (לעתים תהיה לו גם נגיעה אומנותית, במיוחד בתחילת התהליך). במקרה הזה רצוי מאוד לשמור על יחסים סימביוטיים, מכבדים ופוריים.
ואולי כדאי להתחיל לביים בלי ללמוד?
התשובה הכללית היא כן. ניתן לנסות לפחות. אבל יש לקחת בחשבון שלא כל אחד יכול לעשות זאת ללא הכוונה, ולא כל אחד יכול להוציא מעצמו את המיטב כפי שמורה לבימוי עשוי לעשות מתוך ניסיון, גם בתחום וגם בהוראת הבימוי.
לא חסרים במאים ותסריטאים שהשתלבו בתעשיות ללא השכלה אקדמית או קורסית, אלא מתוך ניסוי וטעייה, אך הם מעטים.
תואר ראשון או לימודי תעודה?
לימודי קולנוע, ובימוי בפרט, נלמדים באוניברסיטאות ובמכללות, ושתי המסגרות עשויות להיות איכותיות. ניתן ללמוד בימוי במכללת סמינר הקיבוצים וכן באוניברסיטת תל אביב. בוגרי מכללות ואוניברסיטאות הצליחו בפסטיבלים בארץ ובעולם באותה מידה. תואר ראשון יתאפיין בדרך כלל בלימודים תיאורטיים רבים (כמו תיאוריות קולנועיות ותולדות הקולנוע) לעומת מכללה שתתמקד מההתחלה בפרקטיקה. קיימים מוסדות שיודעים לחבר בין השניים. בקיצור – אין לשאלה זו תשובה נכונה.