ענף הביטוח הינו ענף כלכלי חשוב וגדול במשק הישראלי, והיקף השקעותיו עולה על עשרות מיליארד שקלים. פעילותו מקיפה עשרות מבטחים הפועלים בשוק הביטוח הישראלי. עיקר הפעילות מתבצעת ע"י חברות ביטוח ישראליות השולטות על הרוב המוחלט של מחזור העסקים, ועוד חברות ביטוח זרות, נציגויות של מבטחי משנה ומספר מורשי לוידס. משק הביטוח בישראל קשור לחברות ביטוח משנה בחו"ל ובאמצעותן הוא מושפע מהתרחשויות כלכליות ומדיניות ומדיניות העולם.
ככל שענף הביטוח תופס מקום חשוב יותר בכלכלה ובפעילות העסקית במשק, כך נדרשת מן העוסקים בו רמת התמחות גבוהה יותר, מקיפה יותר ומקצועית יותר במגוון רחב של תחומים אקדמיים.
העיסוק בביטוח כולל גם את הנושא של תיכנון וניהול סיכונים של עסקים פרטים וציבוריים, החל מנושאים הנוגעים כמעט לכל אדם ולכל עסק בארץ כמו ביטוחי רכב ודירות, ועד לנושאים מורכבים ומסובכים כמו ביטוח סיכונים עיסקיים, ביטוחי אחריות, ביטוחים ימיים ועוד.
על אנשי הביטוח להתמודד איפוא עם המגוון הרחב של נושאים ותחומי ידע, לסייע, לייעץ, לעזור הן ללקוחות פרטים והן למנהלי גופים מסחריים.
ההכשרה הנדרשת כוללת ידע והבנה בתחומים אקדמים רבים, כמו: הכרות עם מערכת ענפה של חוקים, ידע והבנה בנושאי כלכלה, מימון, השקעות, אקטואריה, תחומי ההנדסה השונים ועוד, לצד רמה גבוהה של מיומנות בהתנהגות אנושית והתנהגות אירגונית. הצבת תחום לימודים ברמה אקדמית בביטוח, תאפשר לצעירים כניסה לתחום ולענף, הזקוק לכוחות מקצועיים ברמה גבוהה.
לימודי ביטוח ניתן ללמוד כלימודי תעודה להכשרת סוכני ביטוח במכללות ובבתי ספר פרטיים לביטוח. במכללה האקדמית נתניה קיים תואר ראשון ייחודי בארץ ללימודי ביטוח.
תנאי הקבלה ומשך הלימודים
תנאי הקבלה משתנים בין מוסדות הלימוד השונים אך לרוב תתבקשו להציד ממוצע בגרויות של 90 לכל הפחות. ישנם מוסדות לימוד אשר יבקשו מכם גם פסיכומטרי ותוכלו להתקבל ע"י שקלול ממוצע הבגרויות יחד עם ציון הפסיכומטרי. מוסדות מסויים ידרשו מכם להגיע לראיון אישי על מנת לבחון את מידת ההתאמה שלכם לתחום. לגבי משך המסלול גם כאן תתבקשו לבחון את הנושא מול מוסדות הלימוד השונים שכן כל מוסד מלמד בימים שונים, שעות שונות וניקף חומר אחר. לרוב תואר ראשון ימשך שלוש שנים ובסיומו תקבלו תואר ראשון B.A בביטוח.
מה לומדים בתואר בביטוח?
לימודי תואר ראשון בביטוח כוללים למידה תיאורטית בשילוב עם התנסות מעשית. כל זאת על מנת להבטיח להוציא אל השוק את אנשי המקצוע המיומנים ביותר. הסטודנטים יחשפו למגוון רחב של נושאים כמו: מימון, יסודות הביטוח, ניהול סיכונים, דיני מיסים, ביטוח מנהלים, חוק הגנת השכר, סוגי הביטוחים הקיימים, מס הכנסה, תכנון פיננסי, השפעות הביטוח על ההתנהלות המשפטית, יסודות השיווק, ניהול בחברות הביטוח, תאונות דרכים וביטוח רכב, ביטוח ימי ואווירי, דיני עסקים, חיתום, כלכלה ועוד.
הקו המשותף בין המכללות הוא שילוב לימודי ביטוח עם לימודי כלכלה, מימון, משפטים, מנהל עסקים וסטטיסטיקה.
אפשרויות תעסוקה
הבוגרים אשר יסיימו את לימודיהם בהצלחה ויהיו זכאים לתואר ראשון בתחום יוכלו להשתלב במגוון רחב של משרות כמו למשל: סוכני ביטוח בבנקים, סוכנויות ביטוח, חברות ביטוח, משווקים ואף לפתוח משרד עצמאי בתחום. צריך לזכור שקיימת דרישה לסוכני ביטוח איכותיים ולכן ישנה חשיבות רבה להשקעה שלכם בלימודים ולהמלצות שתקבלו. מי שמעוניין להמשיך ללמוד ולהרחיב את הידע עוד יותר יוכל לעשות זאת ע"י לימודי תואר שני בכלכלה או תואר שני במנהל עסקים. שילוב שיכשיר אתכם לתפקידי ניהול בכירים, תפקידי מפתח ולעולם המחקר.
בוגרי המסלול לתואר ראשון לביטוח משתלבים בתום הלימודים בחברות ביטוח כגון, מגדל, אררט, הפניקס, כלל , סוכנויות ביטוח, קרנות פנסיה, קופות גמל, ניהול סוכנויות ביטוח, ניהול הסיכונים והביטוח של פירמות, שמאות.
איפה ניתן ללמוד?
האקדמית נתניה - על מנת להתקבל מכללה תתבקשו להציג ממוצע בגרויות של 90 לכל הפחות. בעלי ממוצע נמוך יותר יוכלו להגיש בקשה לקבלה ללימודים, בקשתם תבחן ע"י וועדת חריגים. המעוניינים להתקבל גם על סמך ציון הפסיכומטרי יוכלו לעשות זאת ע"י שקלול ממוצע הבגרויות (75%) וציון הפסיכומטרי (25%). הלימודים במכללה נפרסמים על פני שנתיים, כוללים 6 סמסטרים ומתקיימים שלוש פעמים בשבוע בשעות אחה"צ ובימי שישי. בסיום הלימודים תקבלו תואר ראשון B.A. בביטוח בהסמכת המל"ג.
האם כדאי לי ללמוד את התחום?
כאשר אנו מסתכלים על תחום הביטוח נוכל לומר בבירור כי מדובר בתחום אשר נמצר בצמיחה מתמדת בארץ ובעולם ולכן הדרישה לכוח אדם מקצועי ואיכותי רק הולכת וגדלה. על כן קיימת בשוק דרישה להכשרה של אנשי מקצוע בתחום הביטוח, אנשים שיהיו מקור ידע מקצועי ואמין ויוכלו להשתלב במגוון המשרות הממתינות להם בכל רגע בשוק העבודה.