חלוקת המשאבים בעולם מחולקת הן באמצעות כוחות השוק החופשי, והן באמצעות החלטות המתקבלות על ידי מוסדות המדינה. במהלך התואר במדיניות ציבורית, הסטודנטים לומדים מי הם השחקנים השונים המושפעים ממדיניות זו, כיצד היא מעוצבת ואיך אפשר לאזן בין קבוצות האינטרס לצרכיו של האזרח.
פרופסור יגיל לוי, ראש התוכנית לתואר שני בממשל ומדיניות ציבורית מסביר בקצרה על התואר.
למי מתאים תואר שני בממשל ומדיניות ציבורית?
"התואר מתאים לכל אדם המתעניין בתהליכים השונים המתרחשים בזירת המדיניות הציבורית. בתקופה האחרונה אנו עדים ללא מעט תהליכים מאתגרים כאלה, הן בתקופות חירום והן במהלך היום־יום."
התואר מסייע הן לעובדי מדינה, והן לעובדים בשלל גופים ציבוריים ורשויות מקומיות המעוניינים להתקדם בתפקיד שבו הם נמצאים כעת.
"מלבד זאת לימודי התואר מתאימים לעובדים בארגוני מגזר שלישי, עמותות למיניהן וכן בעלי משלח יד מגוון כמו עורכי דין ורואי חשבון, המעוניינים לשפר את הבנתם בדבר תהליכי העיצוב והיישום של מדיניות ציבורית במסגרת תפקידם."
תחומי הידע הנלמדים במהלך התואר
"התואר מעניק לבוגרים ידע במגוון תחומים, כגון: פוליטיקה, מדיניות ציבורית, סוציולוגיה וכלכלה. בכל התחומים הללו אנחנו מציעים לסטודנטים קורסים מרתקים, ברמת הוראה גבוהה ביותר, הזוכים מידי שנה באותות הצטיינות של סקרי שביעות הרצון ואיכות ההוראה."
תוכנית הלימודים באוניברסיטה הפתוחה
"הייחוד של התוכנית מתבטא בהתאמתה המושלמת לסטודנטים המחזיקים בעבודה במשרה מלאה. ניתן ללמוד את התואר הן בקבוצה מאורגנת במסגרת העבודה או המשרד הממשלתי או באופן אינדיבידואלי בשעות גמישות." פרופ' לוי מוסיף: "בכל שנה ניתן לבחור אילו קורסים ללמוד, ולצבור בהדרגה את נקודות הזכות הדרושות לזכאות לתואר. כך, חלק מהסטודנטים יסיימו בשנתיים את התואר, ואחרים יכולים לפרוש אותו גם למספר שנים וללמוד קורס אחד בסמסטר."
"הבחירה של חלק מהסטודנטים ללמוד את התואר במסגרת העבודה בקבוצה, מעניקה לסטודנט תמיכה הדדית ורצף לימודי ברור. לאוניברסיטה הפתוחה יש יתרון משמעותי בתחום זה, בזכות הגמישות הרבה שאנו מעניקים, המאפשרת ללמוד תואר נוסף בשעות הפנאי." יתרון נוסף, מבהיר לוי, הוא ביכולת לפתוח קבוצות קטנות בכל מקום בו יתכנסו מועמדים מהצפון ועד הדרום במתקני לימוד של האוניברסיטה או אצל המעסיקים מהגזר הציבורי שיבחרו בכך.
אילו אפשרויות קידום נפתחות בפני מי שלומדים את התואר?
"התוכנית מאפשרת לבוגריה להתמודד במכרזים במגזר הציבורי. מכרזים אלה מחייבים תואר שני כתנאי הכרחי."
הבוגרים מגיעים למגוון תפקידים במגזר הציבורי עם ארגז כלים עשיר ומגוון, הן בהיבטים תיאורטיים והן בהיבטים מעשיים. ניתן לבחור בין תואר עם תזה, המעניק ידע במחקר למעוניינים להמשיך לדוקטורט, לבין תואר ללא תזה למי שאינו זקוק לכלים המחקריים."
פרופסור לוי מוסיף: "במסלול המעשי אנחנו מקפידים לשפר את מיומנות המחקר והכתיבה של הסטודנטים, באמצעות קורסי שטח ופרויקטים של מחקר. לעובדי השלטון המקומי ואחרים המתעניינים בעבודת השלטון המקומי, אנו מציעים תואר שני ייחודי בממשל ומדיניות ציבורית בהתמחות שלטון מקומי".
האם ניתן להגיש בקשה למלגות כדי להצטרף לתוכנית?
כיום ישנן שתי מלגות עיקריות: אחת היא יוזמה משותפת של מפעל הפיס ומרכז השלטון המקומי, המעניקים השתתפות בגובה של עשרת אלפים שקלים לתואר בתמורה לשנתיים של התנדבות בקהילה. המלגה הזו מוענקת לעובדים ברשות המקומית המעוניינים להתקדם לתואר נוסף. המלגה הנוספת מוענקת לאקדמאים במסגרת מלגות קרן ידע, ומאפשרת לקבל סכום משתנה עד לתקרה של שמונת אלפים שקלים.