תנאי קבלה
תנאי הקבלה לתואר נקבעים על ידי המוסדות האקדמיים עצמם, אך כוללים לרוב בבסיסם דרישה לתואר ראשון בריפוי בעיסוק או בתחומים נלווים. באוניברסיטה העברית נדרש ציון ממוצע של 89 ומעלה למסלול המחקרי ו-85 ומעלה למסלול היישומי, באוניברסיטת חיפה, לעומת זאת, הדרישה היא לציון של 85 לפחות וניסיון מקצועי בתחום של שנתיים. באוניברסיטת תל אביב נדרש ציון ממוצע של 80 ומעלה בתואר הראשון והיא מקבלת מטפלים שביצעו הסבה לריפוי בעיסוק. בעלי תואר ראשון בתחומים אחרים נדרשים לעיתים להשלים קורסים ייעודיים, כאשר חלק מהמוסדות דורשים הגשת קורות חיים, מכתבי המלצה (אחד מהאקדמיה ואחד מעולם העבודה) וריאיון קבלה אישי לבדיקת מידת ההתאמה למסלול הלימודי הזה.
כמה זמן נמשכים הלימודים
לימודים אלה נמשכים לרוב בין שנתיים לשלוש שנים, כאשר משך הזמן תלוי במסלול הנבחר ובהיקף שלו. המסלול המחקרי, הכולל כתיבת עבודת תזה, אורך בדרך כלל שלוש שנים ומאפשר לסטודנטים לפתח ולבצע מחקר מקיף בתחום, לעומת זאת, המסלול היישומי, הכולל פרויקט גמר במקום תזה, אורך לרוב שנתיים ומתמקד בהעמקת הידע הפרקטי בטיפול. בכל מקרה, רוב תכניות הלימוד מאפשרות גמישות מסוימת וניתן להאריך את משך הלימודים בהתאם לצרכים האישיים והמקצועיים של הבוחרים בהם. חשוב גם לציין כי סטודנטים שמסיימים את המסלול המחקרי יכולים להמשיך ללימודי דוקטורט בתחום, אם יבחרו וירצו בכך.
היכן לומדים
לימודי תואר שני בריפוי בעיסוק מוצעים על ידי שלושה מוסדות אקדמיים, מהמובילים בארץ כיום. באוניברסיטה העברית בירושלים מתמקדים הלימודים בפיתוח מחקר בתחום העיסוק האנושי במסלול המחקרי ובידע פרקטי בנושאים כמו אבחון והתערבות בקרב ילדים וטכנולוגיה שיקומית במסלול היישומי. באוניברסיטת חיפה מתמקדת התכנית בשלושה תחומים עיקריים: קוגניציה (מוח, חישה ועיסוק), ליקויי למידה ותפקוד, ומינהל הדרכה ויזמות. באוניברסיטת תל אביב ניתן לבחור בין מסלול עם תזה למסלול ללא תזה עם פרויקט גמר, והאוניברסיטה מציעה גם מסלולים נוספים לתואר שני טיפולי. כל אחד מהמוסדות הללו מציע תכנית לימודים ייחודים עם דגשים מקצועיים שונים המאפשרים לכל מתעניין למצוא לעצמו את המסלול הייעודי הנכון לו.
כמה עולים הלימודים
עלות הלימודים לתואר שני בריפוי בעיסוק היא בגובה שכר לימוד אוניברסיטאי סטנדרטי, העומד כיום על כ-14,000 ₪ לשנה למסלול המלא. סטודנטים במסלול המחקרי (עם תזה) יכולים לפנות לקבל מלגות מחקר או ליהנות ממימון חלקי מקרנות מחקר שונות, בהתאם לנושא המחקר ולהישגים האקדמיים שלהם. באוניברסיטאות השונות ישנה גם אפשרות להשתלב כעוזרי הוראה או מחקר ולקבל שכר שיסייע במימון הלימודים. בנוסף, חלק מהמעסיקים במערכת הבריאות, כמו קופות החולים ובתי החולים, מציעים מימון חלקי או מלא של הלימודים לעובדים שרוצים להתמחות בתחום ולהתקדם מקצועית. בכל מקרה, מומלץ לבדוק באתרי האוניברסיטאות השונות אפשרויות של סיוע במימון הלימודים ואת הקריטריונים לקבלת מלגות.
אפשרויות תעסוקה לבוגרי הלימודים
בוגרי תואר שני בריפוי בעיסוק יכולים להשתלב במגוון רחב של אפיקים תעסוקתיים שונים. הם יכולים להשתלב כחוקרים בתחום בעיות ההתפתחות וליקויי הלמידה באוניברסיטאות ובמכוני המחקר, או לשמש כמרצים ומדריכים קליניים במסגרות האקדמיות השונות. במערכת הבריאות, מוכר התואר השני לצורך תגמול והעלאה בשכר ומאפשר קידום לתפקידי ניהול ופיתוח מקצועי. מטפלים עם תואר שני, העובדים בקליניקות פרטיות, יכולים להציע שירותים נוספים ומומחיות בתחום, ואפשר גם, כבוגרי לימודי התואר השני, להשתלב בפיתוח של מסגרות טיפול חדשניות, בייעוץ לארגונים שונים בנושא נגישות וארגונומיה ולהוביל פרויקטים בתחום השיקום והבריאות.