תיאור המקצוע
מה זה בכלל?
התקציבאים הם מנהלי תיקי לקוחות אשר אחראים על הקשר עם לקוחות החברה ובמקביל מפעילים את אנשי המקצוע במשרדם לפי הצורך. התקציבאי עובד מול שתי חזיתות: חזית מול הלקוח בה הוא אחראי על הצעת רעיונות, עזרה בגיבוש אסטרטגיה שיווקית, איתור חולשות והצעת פתרונות, זיהוי הזדמנויות הקשורות בתחום ועוד. החזית השניה היא בחברה בה הוא עובד שם הוא אחראי על חלוקת המשימות, לוחות זמנים, התאמה בין התקציב לבין הפעולות הננקטות, מציאת אסטרטגיה מתאימה ועוד. ניתן למצוא תקציבאים הן ביחסי ציבור והן בפרסום.
מה הן דרישות הקדם?
אין. עם זאת, תקציבאים במשרד פרסום לרוב נדרשים להציג תואר ראשון רלוונטי או תעודה מבית ספר למקצועות התחום.
זה מתאים לי?
תקציבאי צריך להיות בעל חשיבה רוחבית וחשיבה שיווקית. מדובר בעבודה קשה ותובענית שדורשת ממנו להיות מסוגל לנהל פרוייקטים, להניע אנשים ומשימות, ולקשר בין גורמים שונים.
טווח גילאי המועסקים:
רוב התקציבאים הם בסוף גילאי העשרים או בשנות השלושים לחייהם.
המעסיקים הבולטים:
משרדי פרסום: אדלר חומסקי & ורשבסקי, באומן בר - ריבנאי, שלמור אבנון עמיחי, גיתם, גלר נסיס.
משרדי יחסי ציבור: רני רהב, ארד תקשורת.
משכורות:
משכורת תקציבאי בעל תואר ראשון נמוכה מאוד יחסית לאקדמאים אחרים. תקציבאי מתחיל יקבל בין 5,000 שקל ל-7,000 שקל. העבודה דורשת שעות רבות; לתקציבאי בעל ניסיון של שנתיים המשכורת הממוצעת היא 8,000 שקל לחודש.
הכשרה ותעודות
הכשרה ולימודים
את מקצוע הפרסום ניתן ללמוד הן במכללות שמציעות תואר בתקשורת עם התמחות בפרסום או בבתי ספר המציעים קורסים בתחומי הפרסום השונים ולעיתים אף מסלול תקציבאות. לרוב דרישות הקדם יהיו ריאיון אישי ומבחן קבלה. במקרים מסוימים יידרש תואר ראשון.
מה לומדים שם?
מבנה ותהליכי עבודה במשרד פרסום, יסודות השיווק, תקשורת שיווקית, שיווק למגזרים השונים, אסטרטגיה פרסומית, תכנון מדיה, הפקה, קריאטיב ועוד.
השתלבתי, מה הלאה?
מסלול טיפוסי של עובד בתחום מתחיל בתפקיד עוזר תקציבאי, ממשיך כתקציבאי ומשם יכול להתקדם לתפקיד סופרוויזר (אחראי על תקציבאים), מנהל מותג, מנהל תחום מוצרים או מנהל פרסום. כמו כן, ישנם תקציבאים רבים שבשלב מסוים מחליטים לפתוח משרד עצמאי ולקחת איתם את הלקוחות שלהם.
כרטיס ביקור
הכשרה ולימודים