מידע כללי
רפואה וטרינרית עוסקת באבחון, טיפול וריפוי בעלי חיים. יש המון אנשים שעבורם עולם בעלי החיים זהו עולם מרתק ומושך ורבים מהם רוצים גם לעסוק בתחום של רפואת בעלי החיים הוא במילים אחרות- וטרינריה. לימודים אלה יכשירו אתכם לטפל כמעט בכל סוגי בעלי החיים השונים כאשר המרכזיים ביניהם הם כמובן חיות מחמד, חיות משק, וחיות בר. מדובר בלימודי רפואה לכל דבר כאשר ההבדל המרכזי הוא שהמטופלים הם בעלי חיים ולא בני אדם. ראייה לכך היא שעם סיום לימודי וטרינריה זוכים הבוגרים בתואר דוקטור לוטרינריה וניצבת בפניהם האפשרות להמשיך ללימודי רפואה או ללימודים מתקדמים בווטרינריה. מי שהולך ללמוד וטרינריה יוכל עם סיום הלימודים לטפל בבעלי חיים קטנים, חיות משק, סוסים ועוד.
לימודי וטרינריה תנאי קבלה ולמי מתאים לעשות תואר בוטרינריה
וטרינרים בפוטנציה חייבים להיות בעלי מיומנות ידנית, הם צריכים להיות בעלי חיבה לבעלי חיים ובעלי יכולת להסתדר עם בעליהם של החיות. בנוסף לכך עליהם להיות בעלי יכולת להחליט החלטות במהירות בזמנים דחופים.
חשוב לציין שעל מנת ללמוד וטרינריה צריך קודם כל תואר ראשון באחד מהמקצועות הבאים- ביולוגיה, רפואה, חקלאות, מדעי החיים, ביוטכנולוגיה ועוד. מי שלא מחזיק בתואר ראשון לא יוכל ללמוד וטרינריה וזהו תנאי בסיסי. רק לאחר סיום התואר ניתן להתחיל ללמוד לימודי וטרינריה אשר אורכים 4 שנים.
כמה זמן נמשכים לימודי וטרינריה
משך הזמן הנחוץ ללימודי תואר ראשון הוא 7 שנים, מתוכם 3 שנים ללימודי תואר בביולוגיה, רפואה, חקלאות, מדעי החיים ועוד, רק לאחר סיום התואר ניתן להתחיל ללמוד תואר בוטרינריה אשר אורכים כ- 4 שנים. וטרינרים חייבים לסיים את מסלול הלימודים של ארבע השנים ,לקבל תואר שני D.V.M ברפואה וטרינרית ורשיון לעסוק בוטרינריה ממשרד הבריאות. לעומת זאת בחו"ל, הלימודים אורכים כחמש עד שש שנים. לסטודנטים אשר בחרו ללמוד וטרינריה בחו"ל מצפה להם עם שובם לארץ מבחן של השירותים הוטרינריים ורק לאחר שיעברו אותו יוכלו לקבל רישיון עבודה.
לימודי וטרינריה בארץ
הלימודים מיועדים להקניית רקע כללי הדרוש לעבודה כוטרינרים, או להתמחות נוספת בתחומים שונים. לימודי וטרינריה בארץ מתחלקים לשני חלקים עיקריים:
החלק הראשון - אורך שלוש שנים כאשר בו לומדים הסטודנטים את כל רזי המקצוע מבחינה תיאורטית וגם מבחינה מעשית, באמצעות שיעורים, תרגולים, הרצאות, סמינרים, תרגול מעשי באבחון וטיפול בעלי חיים, חלק זה מהווה את הבסיס לשאר הלימודים.
החלק השני - במהלך השנה הרביעית ללימודיהם, עוברים הסטודנטים התנסות מעשית בבית החולים וטרינרי. התמחות זו היא כמו סטאז' שעוברים רופאים בבתי חולים, רק שכאן ההתנסות היא עם בעלי חיים והיא כוללת בתוכה טיפול בחיות, ביצוע ניתוחים, עריכת בדיקות ועוד. המועמדים חייבים להוכיח ניסיון מעשי בעבודה עם בעלי חיים, ניסיון זה חייב לכלול לפחות חודש שכולל:
- שבוע עבודה במרפאה לחיות מחמד
- שבוע עבודה באורוות סוסים או עם רופא סוסים
- שבועיים עבודה במשק בעלי חיים
וטרינרים לוקחים תפקיד מאד עיקרי בטיפול רפואי של חיות מחמד, חיות משק ובעלי חיים בגן חיות וחיות מעבדה. בוגרי אוניברסיטאות מהארץ זכאים לקבל רשיון ממנהל השירותים הוטרינרים במשרד החקלאות לעסוק בוטרינרית במדינת ישראל.
תחומי תעסוקה בתפקיד וטרינר
לאחר סיום לימודי וטרינריה, מרבית הבוגרים משתלבים בתעשיה כשכירים או שותפים במרפאות מבוססות. הרבה וטרינרים עם ניסיון מעדיפים להקים מרפאה משלהם או לרכוש מרפאה שקיימת כבר למרות ההשקעה הכספית הגבוהה בציוד, שטח משרדי וצוות.
וטרינרים במרפאות מאבחנים בעיות בריאותיות של בעלי חיים , מחסנים אותם נגד מחלות, מרפאים בעלי חיים שסובלים מזיהום או מחלות אחרות, מטפלים בפצעים, מבצעים ניתוחים, מקבעים שברים ומייעצים לבעלי החיות על אכילה, התנהגות והתרבות. מרבית הוטרינרים מנהלים את עבודתם הרפואית בקליניקות פרטיות, חלק גדול מהוטרינרים הללו מטפלים בחיות קטנות באופן מכריע ובלעדי. פרקטיקות לחיות קטנות מטפלות בדרך כלל בכלבים וחתולים אבל גם בציפורים, זוחלים, ארנבות וחיות אחרות שמוגדרות כחיות מחמד. ישנם וטרינרים שעובדים עם במרפאות מעורבות לחיות שם הם מטפלים בחזירים, ברווזים, כבשים.
וטרינרים שעובדים במרפאות גדולות לחיות מבלים את זמנם בנסיעות בין המשרד/מרפאה למשקים ולחוות חקלאיות. הם עובדים בחוץ בכל מזג אוויר וצריכים לטפל בחיה או לנתח אותה תחת תנאים לא סניטריים. כשעובדים עם בעלי חיים הם בדרך כלל פוחדים או בכאבים והרבה פעמים הוטרינרים מסתכנים בנשיכות, בעיטות או שריטות.
לוטרינרים שעובדים באזורים שהם לא מרפאות כמו בשירות בריאותי או במחקר, יש תנאי עבודה דומים לאלו שעובדים באותם תחומים. במקרים אלו, הוטרינרים נהנים מניקיון, משרדים או מעבדות מוארות ומבלים מרבית מזמנם בעיסוק עם אנשים יותר מאשר עם בעלי חיים. לוטרינרים יש הכשרה רחבה במדעי הגוף והחיים וכמה מהם עוסקים בניסויים מדעיים ורפואיים בתחומים שקרובים לביולוגיה, רפואה ומדע של בעלי חיים. ישנם וטרינרים שמשתמשים בכישורים שלהם כדי להגן על בני אדם ממחלות הנישאות ע"י בעלי חיים ועורכים ניסויים מדעיים על הקשר בין הבעיות הרפואיות של חיות ובני אדם. אחרים עובדים במחקר בסיסי, מרחיבים את הטווח של הידע והתיאוריות ומפתחים דרכים חדשות כדי להשתמש בידע.
בנוסף למקצועות האלה, מאלפי חיות, מגדלי בעלי חיים וטכנאים וטרינרים עובדים בהרחבה עם בעלי חיים. כמו וטרינרים, הם חייבים להיות בעלי סבלנות ולהרגיש בנוח עם בעלי חיים. לעומת זאת, רמת ההכשרה הנדרשת לעיסוקים הללו היא באופן ממשי פחות מהדרישות של לימודי וטרינריה.