מי מאיתנו לא היה רוצה לדעת מה באמת חושב האדם שמולנו – בין אם מדובר בחברים, בני זוג, קולגות לעבודה, מרצים או בוסים, בכל שיחה אנחנו מבינים שיש הבדל גדול בין מה שנאמר בין אנשים, לבין מה שהם באמת חושבים.
וכאן נכנסת ההבנה של שפת גוף – נגיעה קלה באוזן, שילוב ידיים, עמידה זקופה ואפילו ניואנסים קטנים של חיוך או מבט יכולים להגיד לנו הרבה יותר על הצד השני מכל מה שהוא אומר לנו בצורה ישירה.
החדשות הטובות הן ששפת גוף אפשר (ואפילו רצוי) ללמוד. אדם שיודע מה לחפש ועל מה להסתכל במהלך שיחה (וכן – גם במהלך משחק פוקר) תמיד יהיה כמה צעדים לפני זה שרק מקשיב. ולשמחתנו בישראל יש מגוון רחב של דרכים ללמוד את עולם שפת הגוף ובדרך לשפר או לפחות להבין טוב יותר את רוב מערכות היחסים בחיינו.
אז מה זה בדיוק אומר – שפת גוף?
שפת הגוף היא כלי תקשורת ממש כמו שפה והיא משפיעה על כל ההיבטים בחיים שלנו – החל מעבודה, דרך החיים האישיים שלנו בזוגיות או עם הילדים וכלה בכל תקשורת אחרת בחיים. היכולת להבין ולהשתמש בשפת הגוף יכולה לשפר את הדרך שבה אנחנו מתנהלים בעולם, לחזק את הביטחון העצמי שלנו ואפילו לאפשר לנו לנהל משא ומתן בדרך טובה ויעילה יותר.
איפה לומדים?
יש מגוון תוכניות ממוסדות ופרטיות ללימודי שפת גוף – החל מתוכניות קצרות ובסיסיות שנועדו לתת ללומדים טעימה מהתחום ולאפשר להם לקלוט בצורה יעילה איתותים מהצד השני, ועד לקורסים שנלמדים באוניברסיטאות השונות שמטרתם לשפר הבנה של התנהגות אנושית.
בישראל קיימים מספר מוסדות המציעים קורסים בשפת גוף, הן במסגרת לימודים אקדמיים והן במסגרת קורסים מקצועיים. באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת רייכמן והאוניברסיטה הפתוחה ניתן למצוא קורסים לשפת גוף בלימודי פסיכולוגיה, תקשורת ומנהל עסקים.
בנוסף ניתן ללמוד לימודי תעודה בשפת גוף במכללות השונות דוגמת מכללת תל-חי, מכון אדלר, מכללת סאבטקסט ללימודי שפת גוף, מכללת מדיסין ומכון וינגייט.
משך הקורסים הוא בדרך כלל בין חודשיים לחצי שנה, בין אם מדובר בקורס פרטני או כזה שמהווה חלק ממסלול לימודים ארוך יותר והמחירים ינועו בדרך כלל בין 2,000 ל-6,000 ₪ ללימודי תעודה, כשניתן למצוא גם קורסים מקוונים שמחירם נמוך יותר, בהתאם לממוסד או למרצה.
מה לומדים?
חשוב להבין שמדובר ביכולת שמשפיעה על כל התחומים בחיינו. כך למשל נדע להתנהל טוב יותר בחיינו האישיים אבל גם לדעת לנהל משא ומתן, להציג טוב יותר פרזנטציות, לשפר את יכולות העמידה שלנו מול קהל ובאופן כללי לדעת להבין מה חושב האדם שעומד מולנו – מעין כוח על, רק כזה שאפשר ללמוד בכיתה.
נוכל 'לקרוא' אנשים ולזהות רגשות דרך הבעות פנים ותנועות גוף, להבין אם האדם מולנו מרגיש בנוח או לא על פי תנוחת הישיבה שלו, הדרך שבה הוא משלב או לא משלב את הידיים ואפילו לפי הזויות של השפתיים שלו.
אפשר לזהות גם שקרים ומניפולציות וללמוד 'לקלוט' שקרים או מניפולציות על ידי צפיה בתנועות קטנות של הידיים, זיהוי של שינוי פתאומי בקצב הדיבור או הימנעות מקשר עין.
כמה דוגמאות לזיהוי שפת גוף
· הצלבת ידיים על החזה יכולה להצביע על הגנה עצמית, תחושת ביטחון נמוכה או התנגדות
· הרמת גבה אחת היא בדרך כלל סימן לספקנות, הפתעה או שאלה.
· נגיעה בפנים, כמו למשל שפשוף הסנטר או ליטוף השיער מצביעים על חוסר נוחות או חוסר ביטחון
· תיפוף באצבעות או רגליים הם בדרך כלל סממן לעצבנות, חוסר סבלנות, או התרגשות
· השענת קדימה בשיחה תצביע על עניין, מעורבות בשיחה או רצון להתחבר
· שפשוף הצוואר או העורף יעידו על חוסר נוחות או דאגה
מדובר בקורס שמספק כלים שימושיים והבנה מעמיקה של השפה הלא-מילולית, וכזה שזולג בסופו של דבר לכל תחומי חיינו. היכולת להבין ולהשתמש בשפת הגוף יכולה לשפר את התקשורת שלנו עם העולם, לחזק את הביטחון העצמי ולהגדיל את ההצלחה שלנו בכל תחומי החיים.