מושג הקיימות מתייחס לאחריות שיש לנו כחברה אנושית כלפי הקיים, בראייה מרחבית ולטווח ארוך. זו תפיסת עולם בעלת גישה תרבותית אשר שמה לה למטרה לשפר את איכות החיים ורווחתה של דורות העתיד. בדומה למדינות אחרות, גם מוסדות השלטון בישראל החליטו לאמץ את תפיסת הקיימות ובהתאם לכך החליטו להנחיל ולהטמיע את התפיסה במערכת החינוכית.
לימודי קיימות מוצעים במתכונות שונות הכוללות תכניות חינוכיות שמטרתן להכשיר מרצים להוביל את נושאי איכות הסביבה בבתי ספר. כמו כן, יש תכניות מעשיות יותר שמטרתן היא לשים את הדגש על "חקלאות מקיימת" (פרמקלצ'ר) ותכניות שמתמקדות בבנייה ירוקה. לימודי קיימות יכשירו בוגרים לעבודה בקידום תהליכי חיסכון והתייעלות סביבתית ברשויות עירוניות, שטחי חקלאות ומוסדות לימוד בישראל.
מרבית הקורסים נמשכים בין 50 ל-100 שעות לימוד אקדמיות. ישנן תכניות רחבות יותר הנמשכות בין 180 ל-230 שעות לימוד אקדמיות. מוסדות לימוד רבים מציעיםלכם לימודים בשעות אחר הצהריים, לימודים בימי שישי בבוקר, כך שגם אנשים עובדים יוכלו להשתלב בלימודים.
תנאי קבלה ללימודי קיימות
תנאי הקבלה לקורסי קיימות משתנים בין מוסד למוסד. ישנם קורסים אשר פונים לקהל הרחבןעל כן אינם כוללים תנאי קבלה. מנגד ישנם קורסים הפונים לקהל יעד ספציפי ועל כן המועמדים צריכים לעמוד בתנאי סף אותם קובע מוסד הלימוד (קורסים הפונים למנהלים, מורים ועוד).
במרבית המוסדות אשר דורשים תנאי קבלה בסיסיים מדובר בתנאים הבאים:
1. ראיון אישי
2. בגרות מלאה
3. המלצות
לימודי קיימות - מה לומדים בתואר הראשון?
במסגרת לימודי קיימות זוכים הסטודנטים להכיר נושאים מעניינים ומרתקים כגון משברים אקולוגיים בעולם, הכנה של קומפוסט, עקרונות לשינוי הרגלים ועמדות, סוגי צריכה, טכניקות חלופיות לבנייה, אנרגיות אלטרנטיביות, הכנת תערובות אדמה, תכנוני גינות בנות קיימא, ניהול של משאבי טבע מקומיים, אסטרטגיות אגירה, טיהור מחזורי מים ועוד נושאים רבים ומרתקים בתחום הקיימות המתפתח.
למי מיועד הקורס?
הלימודים בתחום הקיימות מיועדים לכל אלו שהסביבה בה אנו חיים חשובה. כאלה שמעוניינים לתרום לשמירה על המערכת האקולוגית, על החי והצומח. בנוסף עולם הקיימות מכיל בתוכו מסלולי לימוד אשר פונים לקהל יעד ספציפי כמו למשל בניה ירוקה אשר מתאים למהנדסי בניין, הנדסאי בנייין ואדריכלים.
אפשרויות תעסוקה בתחום
המסיימים בהצלחה את הלימודים יוכלו ליישם את העקרונות של הקיימות במהלך חיי היום יום שלהם ובכך לתרום לאיכות הסביבה. יישום עקרונות הקיימות לא מצריך מאמץ גדול, הוא מהנה ואף חסכוני. מרבית הבוגרים של הקורסים משלבים את ההכשרה בעבודתם. אדריכלים יוכלו לפנות ללקוחות וקהלים חדשים בעקבות הבניה הירוקה. עובדי רשויות מקומיות יוכלו לפתח גינות קהילתיות ולפתח פרוייקטים נוספים. אנשי חינוך יוכלו ללמד ולגדל את הדור הבא לעולם של קיימות.