מחול הוא סוג ריקוד שנתפס כאומנות ומטרתו להתבצע אל מול קהל על ידי תנועות גוף וקצב. הריקוד היה ועד היום נחשב לסמל טקסי, דרך הבעה של שמחה וחגיגה, מחאה פוליטית, מאפיין תרבותי וסמל לזהות בתרבות המערבית. צורת המחול הותיקה ביותר היא בלט, בשלבים מאוחרים יותר התפתחו צורות ריקוד נוספות כמו: מחול מודרני, מחול עכשווי, תיאטרון מחול ועוד. רקדני מחול לומדים במשך שנים רבות לימודי ריקוד מחול כדי להגיע לרמה גבוהה של ריקוד וכדי שהם יוכלו להתקבל ללהקת מחול. אנסמבל של רקדנים מקצועיים מכונה להקת מחול, קבוצת מחול או בלט. בנוסף ללימודים התיאורטיים אשר מתקיימים לאורך כל השנה הסטודנטים מתנסים בסדנאות העשרה רבות, בנושאים מעולם המחול, כשבמהלכן הסטודנטים נפגשים עם יוצרים ומבצעים בתחום המחול, מהארץ ומחו"ל. הסטודנטים לוקחים חלק בהפקות שונות. דבר המאפשר להם לרכוש ניסיון בתחום עוד במהלך לימודי התואר הראשון.
לימודי מחול - התפתחותו של רקדן המחול
האמן שמבצע את יצירת המחול נקרא רקדן מקצועי, לאחר הכשרה של לימודי מחול במשך מספר שנים הוא יכול לבצע באופן עצמאי כרקדן בודד או כחלק מקבוצת רקדני מחול את הכוריאוגרפיה שנבנתה על ידי הכוריאוגרף. לימוד בלט קלאסי נחשב לשיטת המחול הותיקה ביותר והנוקשה ביותר, שיטות לימודי מחול אלטרנטיביות התפתחו מאמצע המאה העשרים והם החליפו את האידיאליים הנוקשים של הבלט אבל יחד עם זאת הם שימרו את עקרונות השיטה. יש חילוקי דעות בנוגע לחשיבותו של לימודי הבלט כחלק מהתפתחותו המקצועית של רקדן המחול, יש כוריאוגרפים הטוענים שזהו חלק אינטגראלי מהכשרתו של רקדן המחול ויש הסוברים שעדיף שרקדן המחול לא ילמד בכלל בלט.
תנאי קבלה
תנאי הקבלה משתנים בין מוסדות הלימוד השונים אך לרוב ידרשו המועמדים להיות בעלי תעודת בגרות מלאה, להגיש אישור רפואי על מצב בריאותי תקין ולבצע בחינת כניסה בבלט קלאסי, במחול מודרני ואימפרוביזציה.
מה לומדים?
ניתן ללמוד מחול במגוון מוסדות לימוד שונים כמו אקדמיות למחול, תנועה ובתי ספר לריקוד. ישנם מסלולי לימוד לתואר ראשון בלבד או לתואר ראשון בשילוב תעודת הוראה. שילוב תעודת ההוראה דורש מהסטודנטים להאריך את הלימודים בשנה נוספת אך היתרון הגדול הוא שבסיום לימודיהם יוכלו להשתלב כעובדי משרד החינוך. בנוסף יש לא מעט לימודי תעודה בתחום כגון: מדריכי אירובי, מדריכי ריקודי עם, בלט, ריקודי בטן, מחול, ג'אז ועוד.
לימודי מחול הינם לימודים מעשיים וכוללים סדנאות מעשיות, שיעורי טכניקה, כוריאוגרפיה, סגנונות ריקוד ועוד. לרוב רקדנים מתמחים במספר מצומצם של סגנונות ריקוד: וולס, ריקודים סלוניים, מחול מודרני, ג'אז, בלט קלאסי, ריקודי עם ועוד. שיעורים נוספים הנלמדים במסגרת לימודי מחול: פיזיולוגיה של גוף האדם, אימפרוביזציה, היסטוריה של הריקוד כוריאוגרפיה ועוד.
אפשרויות תעסוקה בתחום
בוגרי הלימודים יוכלו להשתלב במגוון משרות בתחום. באפשרותם להפוך למורים למחול, כוראוגרפים, רקדנים בלהקות מחול, מדריכים בבתי ספר יסודיים, תיכונים או גני ילדים. בנוסף הבוגרים יוכלו לבחור להמשיך באקדמיה וללמוד לתארים מתקדמים מעולם האמנות.
איך לבחור מוסד לימודים?
כאשר בודקים מוסדות לימוד למחול מומלץ מאוד לבדוק מהו סגל המורים ומידת הניסיון שלהם, יוקרת מוסד הלימודים ותנאי הקבלה ללימודים. פרטים טכניים נוספים שחשוב לבדוק הם שכר הלימוד ומלגות אפשריות.