מדובר באחד הנושאים היותר חשובים בעידן של היום, ובעיקר בארגונים המפעילים ציי רכב גדולים. בטיחות בתעבורה היא איננה עניין של מה בכך והאדם האחראי על כך, הלא הוא – קצין בטיחות בתעבורה, ממלא תפקיד בעל חשיבות רבה בכל הקשור לבטיחות כלי הרכב, בטיחותם של הנהגים וכמובן בטיחות הציבור הרחב. הוא אחראי, למעשה, על מגוון רחב של היבטים בתחום, החל מפיקוח על תחזוקת כלי הרכב ועד להדרכת נהגים בנושאים הרלוונטיים לעולם הבטיחות והנהיגה הנכונה.
תפקידו של קצין הבטיחות בתעבורה כולל, בין היתר, גם חקירת תאונות, יישום בפועל של נהלי הבטיחות וניהול רישומים מקצועיים הקשורים לעבודתו. על ידי יישום פעולות אלו, הוא תורם להפחתת הסיכון בכבישים ולשמירה על בטיחות העובדים וכל האחרים.
לימוד קצין בטיחות בתעבורה הוא מסלול לימודי מקיף מאד, הכולל מגוון של נושאים. מנהיגה מתקדמת ועד לדיני תעבורה ואפילו ההיבטים הפסיכולוגיים הקשורים לנהיגה, הקורס מספק כלים וידע נרחב מאד בתחום על מנת שבוגריו יוכלו להשתלם, בסיומו, בעבודה ולקבל על עצמם תפקיד בעל ערך וחשיבות רבה מאד. המסלול כולל הן לימודים עיוניים והן מעשיים והוא מסתיים לרוב בפרויקט גמר.
למי מתאימים לימודי קצין בטיחות בתעבורה
לימודי קצין בטיחות בתעבורה מתאימים לכל אלה המתחברים לעולם הרכב והתחבורה בכלל ומעוניינים לקחת על עצמם תפקיד ניהולי עם אחריות רבה מאד. הלימודים מתאימים לאנשים שיודעים לעבוד תחת לחץ, ששמים לב לפרטים, גדולים וגם קטנים ולכל אלה שהינם בעלי יכולת ארגונית ברמה גבוהה. הם מתאימים לאנשים שמחפשים מקצוע מאתגר, מקצוע הכולל עבודה עם אנשים וכאלה שהינם בעלי מיומנויות תקשורת טובות ויכולת עבודה בצוות.
תנאי קבלה
תנאי הקבלה למסלול לימודי בטיחות בתעבורה אינם מחמירים באופן יחסי, אך נקודתיים מאד וכוללים התייחסות לכמה פרמטרים עיקריים. על המועמדים למסלול זה להיות תושבי ישראל ובעלי לפחות 12 שנות לימוד. הם נדרשים להגיע עם ניסיון מוכח של לפחות 3 שנים בתחום הרכב וכן עם רישיון נהיגה מסוג C ומעלה. בנוסף, עליהם להיות בעלי תעודת מכונאי רכב מסוג 2 וכן נקיים מרישום פלילי כלשהו. יחד עם זאת, וגם את זה חשוב לציין, במקרים מסוימים, בהתאם למסגרת הלימודית עצמה, חלק מהמועמדים נדרשים לעבור בהצלחה מבחן התאמה אישית כחלק מתהליך הקבלה למסלול.
כמה זמן נמשכים הלימודים
מסלול לימודי זה נמשך לרוב בין שנה לשנתיים, בהתאם למסגרת הלימודית. כאשר מדובר בקורסי קצין בטיחות בתעבורה המוכרים על ידי משרד העבודה, היקף המסלול הינו 532 שעות לימוד. יש לקחת בחשבון כי חלק מהמסגרות הלימודיות מציעות מסלול הכולל מפגש אחד בשבוע ואילו אחרות כוללות יותר (שניים עד שלושה מפגשים בשבוע). יש מסגרות המציעות לימודי בוקר בעוד אחרות מציעות מסלול של לימודי ערב, המאפשר למשתתפים בו לשלב את הלימודים לצד מחויבויות אחרות.
היכן לומדים
לימודי קצין בטיחות בתעבורה מוצעים כיום בכל חלקי הארץ ובמגוון של מסגרות לימודיות. ברשימה זו אפשר למצוא את רשת מכללות עתיד עם סניפים בחיפה, במעלות, בתל אביב ובבאר שבע, היכן שניתן לבחור מתכונת של לימודי בוקר או ערב. בנוסף, מציעות את המסלול גם הנדסאים באריאל, מכללת המסלול הנכון שבפתח תקווה ומכללת כרמל בטיחות שבחיפה. תכנית הלימודים של כל אחת מהמסגרות הללו נקבעת על ידי משרד התחבורה ורשות הרישוי, מה שמבטיח מקצועיות ויעילות.
כמה עולים הלימודים
עלות הלימודים נקבעת על ידי כל מסגרת לימודית ומשתנה בין אחת לשנייה. באופן כללי מדובר בעלות של כמה אלפי שקלים שבהחלט מצדיקה את עצמה. במקרים מסוימים העלות חלה על המעביד עצמו, האחראי על שליחת העובד אל הלימודים עצמם על מנת שיוכל לקחת על עצמו את התפקיד בהמשך. כך או כך, מרבית המסגרות הלימודיות מציעות אפשרויות תשלום נוחות ובמקרים מסוימים ישנה גם אפשרות לקבל מלגה. כדאי לבדוק זאת מראש.
אפשרויות תעסוקה לבוגרי הלימודים
בוגרי לימודי קצין בטיחות בתעבורה יכולים להשתלב במגוון רחב מאד של מסגרות עבודה. התפקיד המקובל לבוגרים הוא קצין בטיחות בתעבורה בחברות ובארגונים שונים המפעילים ציי רכב גדולים, למשל, חברות תחבורה ציבורית, חברות הובלה ולוגיסטיקה, חברות הסעות למיניהן וגם רשויות מקומיות. בנוסף, בוגרי הקורס יכולים גם לבצע את התפקיד גם בחברות השכרת רכבים, חברות ליסינג ומוסכים. ישנם בוגרים המציעים את שירותיהם כיועצי בטיחות תעבורה באופן עצמאי ואחרים מציעים זאת לארגונים ולחברות בתחומים שונים.