072-3300504

לימודים בפולין

רקע
מרבית הישראלים הפונים ללימודים אקדמיים בפולין עושים זאת במטרה להתקבל למקצועות הרפואה השונים. תנאי הקבלה המחמירים בארץ, מפנים אותם לארצות זרות, כאשר אחת העיקריות היא פולין, אשר נוחה ומזמינה לסטודנטים הזרים, משום שמקצועות הרפואה נלמדים בה בשפה האנגלית, בניגוד למרבית תחומי הלימוד האחרים. ניתן להירשם ללימודי רפואה במספר מסלולים, לימודי רפואה כללית בתוכנית שש-שנתית, לימודי רפואה בארבע שנים לבוגרי תואר ראשון במדעי החיים (תוכנית ייחודית לפולין), לימודי רפואת שיניים האורכים 5 שנים, לימודי פיזיותרפיה בתוכנית האורכת כ-3 שנים (גם זו תוכנית ייחודית בפולין), לימודי רוקחות של חמש שנים לבוגרי תיכון, או של שלוש שנים לתואר Pharm D. לבוגרי תואר ראשון ברוקחות. הגוף הרשמי המרכז את ההרשמה לתוכניות אלו בארץ הוא הנציגות הרשמית של האוניברסיטאות, MSIP (Medical Studies in Poland). מועמדים ישראלים ללימודי מקצועות הרפואה בפולין חייבים רקע מדעי קודם, הכולל בגרות במקצועות המדעיים או שנת לימוד אחת לפחות בפקולטה מדעית כלשהי. בנוסף, בחלק מן האוניברסיטאות יצטרכו לעבור גם מספר ראיונות או בחינות קבלה במקצועות כמו ביולוגיה וכימיה. למועמדים ללא הרקע הלימודי המדעי הנחוץ, ולכאלו המעוניינים להגיע מוכנים יותר לראיונות הקבלה ישנה האופציה ללמוד במכינה למקצועות הרפואה באנגלית באוניברסיטה בפולין. המכינה אורכת שבעה חודשים, ומתחילה בנובמבר (עד מאי), והרישום אליה מתבצע החל מחודש מרץ ועד אמצע אוקטובר.
בחירת מוסד לימודים
בטרם קבלת החלטה על לימודים בפולין, מומלץ להתייחס למספר גורמים העשויים להשפיע רבות על דרככם האקדמית בחו"ל, על מידת ההצלחה שלכם ועל המשך החיים המקצועיים שלכם, בין אם תבחרו להמשיך בפולין או לחזור ארצה. ראשית חשוב לציין כי כל התארים הניתנים באוניברסיטאות בפולין הינם מוכרים בכל מדינות האיחוד האירופאי (תואר אירופאי) בשל השתייכותה של פולין לאיחוד האירופאי מאז שנת 2004. גם המועצה להשכלה גבוהה, הגוף הרשמי המוסמך לאשר תארים בישראל, מכיר בכל התארים הנלמדים בפולין. התארים המקצועיים מהאוניברסיטאות לרפואה בפולין (רפואה כללית, רפואת שיניים, רוקחות, פיזיותרפיה ועוד) קיבלו את ההכרות הבכירות ביותר של אוניברסיטאות לרפואה בארה"ב, ביניהן של המועצה הרפואית של מדינת ניו-יורק, מדינת טקסס ומדינת קליפורניה (שהינה ההכרה הבכירה ביותר של אוניברסיטאות לרפואה בארה"ב). זו גם הסיבה בגינה חלק ניכר מבוגרי התכניות באנגלית מהאוניברסיטאות לרפואה בפולין ממשיכים בקריירה מקצועית בארה"ב וקנדה. ישנם תחומים בהם התארים האקדמאים מהאוניברסיטאות בפולין נחשבים למובילים בין כל מדינות האיחוד האירופאי, ביניהם תארים במקצועות הרפואה, מקצועות ההנדסה והאדריכלות, מדעי המחשב ותכנות, כלכלה ויחסים בינלאומיים.
גודל מוסד הלימודים
כמו בכל מקום, גם בפולין ישנם מוסדות לימוד גדולים יותר וקטנים יותר. ולכן, כשניגשים לבחור את מוסד הלימודים חשוב לזכור כי אוניברסיטאות גדולות מציעות אומנם מבחר גדול יותר של קורסים ואפשרויות ויש להן מוניטין רב שנים במרבית המקרים, אך באוניברסיטאות קטנות היחסים בין מרצים לסטודנטים אישיים יותר והקשרים החברתיים הדוקים יותר.
גודל העיר
המרכזים האקדמאים העיקריים בפולין, בהם גם מרוכזות התכניות בשפה האנגלית, נמצאים במספר ערים אוניברסיטאיות מרכזיות ביניהן פוזנן, קרקוב, שצ'צ'ין וגדנסק. אלו ערים בינוניות בגודלן (בין חצי מליון למילון תושבים), בהן מתקיימת פעילות אקדמית במספר אוניברסיטאות ומרכזים אקדמאיים, המושכים אליהן אוכלוסיית סטודנטים מקומית ובינלאומית המורגשת היטב בחיי היומיום ובהוואי הסטודנטיאלי של העיר. יוצאת דופן היא הבירה וורשה, משום שעל אף שישנו מספר גדול של מרכזים אקדמאיים בה, הוואי החים הסטודנטיאלי מורגש פחות בשל אופייה העסקי יותר של העיר.
מה מציע המוסד בנוסף?
יש לבחון היטב מהם השירותים הנוספים אשר מציע מוסד הלימודים. לעיתים יש לכך משמעויות כלכליות היכולות להקל על הלימודים בחו"ל. שירותי מעונות, ספריות, אולמות ספורט ועוד מגוון שירותים שמוצעים במוסדות הלימוד האקדמיים עשויים לחסוך הרבה כסף כאשר הם ניתנים כחלק מהסל הבסיסי של המוסד.
עלויות לימודים ומחייה
בהשוואה לעלויות המחייה בישראל, כלל ההוצאות בפולין אינן גבוהות כל כך. מחיר מוצרי המזון, הביגוד והמגורים אינו יקר בפולין, ואף התמורה עבור כספכם תהיה גדולה יותר במדינה זו. כמו בכל מדינה, קיים הבדל בעלות המחייה בין ערים שונות בתוך פולין, וכן גובה שכר הלימוד משתנה ממוסד למוסד וכן מתחום לימודים אחד למשנהו. לימודי תואר ראשון בפולין אורכים בין 3 ל-4 שנים, בהתאם למקצוע הנלמד, ובין שנה וחצי לשנתיים נוספות באם לומדים גם תואר שני. נתונים אלו אינם מתייחסים לתחום הרפואה שם נדרש סטודנט להשקיע שש שנים בלימודי רפואה כללית, 5 שנים ברפואת שיניים ושלוש שנים בפיזיותרפיה. שכר הלימוד במוסדות הלימוד האקדמיים בפולין המציעים תוכניות בשפה האנגלית, תלוי בעיקר בתחום הלימוד הנבחר. כך למשל מחירם של לימודי כלכלה והנדסה נע בין 4000 ל-5000 אירו בשנה, ובחירה בתחומי לימוד השייכים למדעי החברה או הרוח תעלה בין 2000 ל-4000 אירו לשנה. לימודי רפואה הם היקרים יותר, ומחירם נע בין 9000 ל-12,000 אירו לשנת לימודים אחת. תחום רפואת השיניים עולה קצת פחות (9000-10,000) ולימודי רוקחות ופיזיותרפיה זולים אף יותר (בערך 8000 אירו בשנה). מעבר לשכר הלימוד, לסטודנט הממוצע יש עוד הוצאות רבות אשר עליו לכלול בחישוב הכללי, במיוחד כאשר הוא מחליט ללמוד במדינה זרה. סטודנט בפולין מוציא 400-600 אירו בממוצע בחודש אחד. סכום זה כולל מגורים, מזון, הוצאות תחבורה, בילויים וחומרי לימוד. ברור שסכום הגג הוא דינאמי, ובהתאם ליכולותיו הכלכליות של הסטודנט הוא יכול להוציא כאוות נפשו, אך סכום המינימום למחייה כסטודנט בפולין הוא די קבוע.
מקורות תעסוקה ומלגות
באופן כללי פולין אינה מאפשרת לסטודנטים זרים לעבוד בתחומי המדינה באופן חוקי, אלא אם יש להם אזרחות פולנית או אזרחות של אחת ממדינות האיחוד האירופאי. עם זאת, סטודנטים ישראליים יוכלו למצוא עבודה באחת החברות הישראליות הפועלות בפולין או אפילו במוסדות הקהילה היהודית באזורם. אופציות נוספות הן לימוד השפה העברית בפקולטה לשפות באוניברסיטה, או ארגון והפקת מסיבות ואירועים סטודנטיאליים. כאמור, מי שיש בהישג ידו אזרחות אירופאית יוכל לעבוד בפולין גם ללא היתר מיוחד.
מלגות לימודים
השגרירות הפולנית וכן מכון התרבות הפולני בישראל מציעים מספר מסלולי מלגות לסטודנטים ישראלים המבקשים ללמוד בפולין. חוץ מארגונים אלו, גם מוסדות הלימוד בפולין באים לקראת הסטודנטים בדרכים שונות. יש אוניברסיטאות שמעניקות מלגות הצטיינות לסטודנטים מצטיינים בשווי של כ-15% משכר הלימוד השנתי. משום שבכל אוניברסיטה התוכנית קצת שונה, כדאי לברר את הנושא מראש, בזמן בחירת מוסד הלימודים אליו נרשמים ללימודים.
מידע כללי
תנאי הקבלה לתכניות באנגלית באוניברסיטאות בפולין הינם גבוהים ונוקשים יותר מאשר אלו במדינות אחרות באירופה המציעות תכניות באנגלית. עם זאת, בחלק מהתחומים דרישות הקבלה עדיין נוחות יותר מאשר בישראל. האוניברסיטאות בפולין מקבלות בכל שנה מספר מוגבל ומצומצם של סטודנטים לתכניות המבוקשות בשפה האנגלית, זאת לעומת הביקוש הרב ומספר המועמדים העצום בעיקר ממדינות צפון-אמריקה, סקנדינביה ומדינות האיחוד האירופי. בשל כך סינון המועמדים הינו נוקשה ומתקבלים רק הטובים ביותר. לאור הרף הגבוה שמציבות התוכניות המבוקשות כל כך בשפה האנגלית, גם אם התקבלתם, אתם רק בתחילת הדרך, ואת המבחן האמיתי להמשך לימודיכם באוניברסיטה יהוו הציונים שתשיגו בשנה הראשונה ללימודיכם.
מסמכים ותעודות
כאשר מגישים מועמדות יש להצטייד בגיליון ציונים מלימודים אקדמיים קודמים, וכן בתעודת בגרות מלאה המתורגמת לאנגלית על ידי נוטריון. מועמדים לתארים מתקדמים או תכניות מיוחדות (כגון תכנית ארבע-שנתית ברפואה, או תכנית לתואר Pharm D ברוקחות) צריכים להוסיף את פירוט ציוני התואר הראשון, עם דגש על מקצועות הקשורים לתחום הלימודים המבוקש. התעודה צריכה להיות תעודה מקורית באנגלית מהאוניברסיטה, או מתורגמת לאנגלית בחתימת נוטריון. לקבלה לתואר שלישי יש לצרף פירוט ציונים של התואר השני, ואת הניסיון המחקרי בתחום. יש לצרף מכתבי המלצה מבית הספר התיכון, או מהמוסד האקדמי האחרון שבו למדת. עדיף שהמכתב יהיה באנגלית, אך אם זה לא ניתן - יש לתרגם את המכתב לאנגלית אצל נוטריון. אם בכוונתכם ללמוד את אחד ממקצועות הרפואה, יהיה עליכם לצרף מכתב המלצה ממורה למקצועות המדעיים. בנוסף לכל השאר, חשוב להוסיף מסמך קורות חיים כתוב אנגלית. קורות החיים צריכים לפרט רקע מקצועי, השכלה, תחומי עניין, תחביבים, מטרות ושאיפות אקדמיות. כדאי לנסות לנסח חיבור המתאים לפילוסופיה החינוכית של האוניברסיטה המבוקשת ולציפיותיה מהסטודנטים שלומדים בה, כפי שהם מתבטאים במידעון שלה. אי לכך, מומלץ לעשות קצת עבודת רקע לפני ולא לשלוח לכל מוסד את אותו המסמך, מה שיכול להעלות את סיכויי הקבלה. עוד מסמכים בירוקרטים שיש לכלול בטפסי הגשת המועמדות הם צילום דרכון בתוקף, אישור תעודת לידה באנגלית ותמונות פספורט.
דרישות מיוחדות ללימודי רפואה ובריאות
במידה ובכוונתכם להתקבל ללימודי רפואה, רפואת שיניים, רוקחות או פיזיותרפיה, האוניברסיטה לא תסתפק במסמכים ותבקש מכם לעבור ראיון בעל פה ובחלק מהאוניברסיטאות והפקולטות גם מבחן בכתב בביולוגיה ובכימיה. כמו כן ייתכן שתידרשו לצרף אישור המעיד כי מצבכם הרפואי תקין וכי אינכם חולים בהפטיטיס B או בשחפת. בשונה משאר המדינות באירופה, כדי להתקבל לתכניות באנגלית במקצועות הרפואה בפולין, על המועמדים להיות בעלי רקע לימודי במדעים הכולל תעודת בגרות מלאה המכילה לפחות 3 יחידות בביולוגיה ו- 3 יחידות בכימיה או בפיזיקה, או לסיים מכינה אוניברסיטאית מדעית או רפואית באוניברסיטה לרפואה בפולין או באוניברסיטה אחרת בארץ או בחו"ל. גם בעלי רקע אקדמאי מדעי קודם של לפחות שנת לימוד אקדמית אחת יכולים להגיש מועמדות.
מבחנים
מבחני קבלה נערכים בהתאם לתחום הלימודים המבוקש, ומתקיימים באוניברסיטה בה אתם מתעתדים ללמוד. כך למשל, אם ברצונכם ללמוד מנהל עסקים, יהיה עליכם לעבור מבחן במתמטיקה, ואם ברצונכם ללמוד הנדסה, יהיה עליכם לעבור מבחנים במתמטיקה ופיזיקה. במידה ובכוונתכם להתקבל ללימודי רפואה, רפואת שיניים, רוקחות או וטרינריה, עליכם לעבור מבחנים בעל פה ובכתב בביולוגיה, כימיה ופיזיקה. המבחנים זהים ברמתם לזו של לימודי 5 יחידות תיכוניות במקצועות הללו, והם נערכים מספר פעמים בשנה - בארץ או בפולין. בחלק מהאוניברסיטאות והפקולטות בפולין יש צורך באישור על רמת השפה האנגלית. בחלקן רמת האנגלית נבדקת במהלך ראיון הקבלה ובחלקן יש צורך להגיש אישור על רמת השפה על סמך מבחני שפה אקדמאים מקובלים בעולם. אחד מהמבחנים הוא מבחן TOEFL אשר בודק את יכולתו של המועמד להשתמש ולהבין את השפה האנגלית ברמה אקדמאית. הנבדק נבחן ב-4 תחומים שונים: האזנה, דקדוק, כתיבה (במתכונת של חיבור) ודיבור (חלק חדש שמחליף את הקריאה). המבחן נמשך בין שעתיים וחצי לשלוש שעות מול מחשב. בסיומו ניתן ציון משוער והציון הסופי מתקבל כשלושה שבועות מביצוע המבחן. האוניברסיטאות בפולין דורשות ממועמדים לעבור את המבחן בציון 500 נקודות לכל הפחות (בגרסת האינטרנט של הבחינה).
טיסות
ישנן מספר ערים אוניברסיטאיות בפולין אשר בהן ישנו שדה תעופה בינלאומי, אליו ניתן להגיע בטיסה ישירה מישראל. הערים המדוברות הן פוזנן, גדנסק, וורשה, שצ'צ'ין, קרקוב, קטוביץ, וורוצלב. הטיסה עצמה אורכת כארבע שעות ומחירה עומד על 400 דולר, כשאר המחיר עשוי להשתנות בהתאם לסוג הטיסה (טיסת שכר או טיסה סדירה), וכן בהתאם לעונת השנה ודילים מזדמנים. אופציה נוספת היא לטוס לברלין ומשם לקחת אוטובוס או רכבת לערים שצ'צ'ין ופוזנן (בין שעה וחצי לשלוש שעות נסיעה בהתאמה).
סידורי ויזה ודרכון
לאחר הגעת הודעת הקבלה מהאוניברסיטה או המכללה, ולפני שמזמינים כרטיס טיסה, יש להתחיל בסידורי הוויזה והדרכון. אלה הן שתי משימות בירוקרטיות - הראשונה מורכבת ודורשת זמן רב, והשנייה קצרצרה ופשוטה - ובדיוק משום כך נוטים לדחות אותה ולהיזכר בה ברגע האחרון, שבו כבר יש כל כך הרבה דברים אחרים לדאוג להם. הגשת בקשה לויזת סטודנט בפולין אינה מסובכת כמו הגשת ויזה ללימודים בארה"ב, ואינה דורשת כמעט הגשת טפסים מיוחדים. התהליך עשוי לארוך כשבוע ימים והמסמכים שיש להגיש הם דרכון, טופס בקשה לוויזה, תמונות פספורט, עמלת בקשה, טפסים המוכיחים כוונת נסיעה לפולין, ביטוח רפואי ואישור קבלה מהאוניברסיטה. על הדרכון להיות בתוקף לפחות שישה חודשים לאחר המועד בו אתם מתכננים לחזור ארצה מפולין, ועליכם לצרף שלוש תמונות פספורט ברורות ועדכניות, אשר צולמו בששת החודשים האחרונים לפני מועד הגשת הבקשה. חשוב שהתמונות לא תהיינה מטושטשות ושניתן יהיה לזהות בהן את המבקש. כמו בכל דבר בחיים, גם זה לא בחינם. בקשת הוויזה עולה כסף, והעמלה לתשלום עבור תהליך ההוצאה עומדת על 350 שקלים אשר ניתן לשלם במזומן בלבד. בנוסף, יש להמציא הוכחת נסיעה וכוונה ממשית. הזמנת כרטיסי טיסה למשל תהווה הוכחה מספקת למטרה לשמה אתם נוסעים, ואם עדיין לא רכשתם את הכרטיס תוכלו לספק אישור על הזמנת הטיסה מסוכנות הנסיעות.
ביטוח רפואי
על הביטוח הרפואי לכסות לכל הפחות מקרי חירום. הביטוח צריך להיות בתוקף לכל תקופת שהותכם בפולין או לפחות לכל שנת הלימודים הראשונה ( לאילו שנוסעים ללימודים של מספר שנים ).
אישור קבלה מהאוניברסיטה
במעמד הבקשה יש לצרף גם נייר המאשר כי התקבלתם ללימודים באוניברסיטה אליה נרשמתם, כשהוא חתום על ידי רשויות האוניברסיטה, או אישור תשלום עבור הלימודים במדינה (למשל פירוט מערכת שעות ואישור תשלום על הקורסים). כמו כן, אם אתם צפויים לקבל מלגה כלשהי - עליכם לצרף עותק שמאשר כי אתם עשויים לקבל כספים אלו.
בדיקת הדרכון הישראלי
חשוב לא לדחות את בדיקת תאריך התפוגה של תוקף הדרכון. לא הייתם רוצים להיזכר במשימה הזו שבועיים לפני הנסיעה, ולרוץ למשרד הפנים (שמדי פעם בפעם גם פורצות בו שביתות עובדים שעלולות להיות ממושכות). אם במועד הנסיעה המשוער לפולין בדרכון שלכם יוותרו רק 6 חודשי תוקף - אנא דאגו להאריך את תוקפו בהקדם. כיום, הארכת דרכון היא פעולה פשוטה ביותר, שאינה כרוכה בתשלום: ניגשים לסניף הדואר הקרוב שבו יש תיבת שירות של משרד הפנים (פרטים באתרי משרד הפנים או חברת הדואר), ממלאים טופס, מכניסים אותו למעטפה עם תעודת הזהות והדרכון עצמו, ומשלשלים לתיבת השירות. בתוך מספר ימים הדרכון המוארך ותעודת הזהות יחזרו אליכם בדואר. כדי לקצר את התהליך עוד יותר, תוכלו להיכנס לאתר האינטרנט של משרד הפנים, להוריד את הטופס המתאים, ולבוא עם הטופס המלא לדואר.
כלים שיעזרו לך לבחור מה ללמוד
המבדק
מחשבן סיכויי קבלה
מחשבון בגרויות
באנר פירסומי
מה מתאים לך ללמוד?
יש לבחור שיטת חיפוש, להזין את התחום
וללחוץ על אייקון החיפוש
סוג לימודים
  • מכינות, בגרות ופסיכומטרי
  • לימודי תואר ראשון
  • הנדסאים
  • לימודי תואר שני
  • קורסים ולימודי תעודה
  • לימודים בחו"ל
  • לימודי תואר שלישי
קטגוריה
תחום
איזור
345
مهنة
2538
مؤسسات
17566
مسارات تعليم