רקע
הלימודים באיטליה מהווים אופציה קרובה גיאוגרפית עבור הסטודנט הישראלי. שכר הלימוד זול יחסית, ובעבר גם עלות המחייה היתה זולה. אך מרגע שאיטליה הצטרפה לאיחוד האירופאי ולתשלום באירו, היא הפכה יקרה למגורים, כמו שאר מדינות אירופה המתקדמות.
תנאי הקבלה נוחים והסטודנט הישראלי יוכל לבחור ללמוד כל מקצוע בו יחפוץ. הלימודים מתקיימים באיטלקית, אך סטודנטים ישראלים הלומדים במדינה מעירים כי לא נתקלו בבעיות שפה.
איטליה נחשבת לאחת מבירות ה"סטיילינג" העולמיות, ומושכת סטודנטים רבים מכל העולם שרוצים ללמוד עיצוב פנים, אופנה ועיצוב מוצר. בכל הקשור לעיצוב, איטליה היא מוקד עליה לרגל. עיקר בתי הספר לעיצוב ממוקדים במילנו ורומא אך גם במקומות נוספים באיטליה.
ערים כמו בולוניה ופירנצה מציעות לימודי רפואה ואדריכלות ברמה גבוהה ומשוועות לתלמידים זרים התורמים רבות לכלכלת המדינה. תלמידים רבים שמסיימים את התואר שלהם במקצועות מבוקשים כגון רפואה, אדריכלות ועיצוב נשארים באיטליה גם אחרי לימודיהם ומוצאים עבודה בתחום.
איטליה מסמלת את האירופאיות במיטבה עם נגיעות ים-תיכוניות - המתכון המושלם לישראלי הרוצה לשלב בין ניחוח אירופי עם הרגשה קצת ישראלית.
יתרונות הלימודים באיטליה
תנאי הקבלה באיטליה נוחים מאד לסטודנט הישראלי, גם כשמדובר במקצועות יוקרתיים כמו אדריכלות ורפואה. עם זאת הלימודים הם ברמה גבוהה, במיוחד במקצועות העיצוב והאדריכלות. עם סיום הלימודים ניתן למצוא עבודה בתחומים אלו בקלות יחסית.
איטליה מסבירה פניה לסטודנטים, בין אם זה באמצעות אישורי עבודה לסטודנטים זרים ובין אם באמצעות עזרה במימון הלימודים או מגורים (למשל, מגורים במעונות במחיר סמלי).
ישראלים שאינם רוצים להרגיש מנותקים, ישמחו לשמוע כי במדינה לומדים סטודנטים ישראליים רבים. הסטודנטים נוטים להתאגד יחדיו ולחגוג בצוותא חגים ישראליים.
אוכלוסיית איטליה
באיטליה חיים כיום 58 מיליון תושבים. הערים הגדולות והמאוכלסות ביותר בארץ המגף הן רומא (3 מיליון תושבים), מילאנו (1.3 מיליון תושבים) ופירנצה (402,000) תושבים. 98 אחוזים מהם נוצרים.
באיטליה ישנה הפרדה ברורה בין אוכלוסיית הצפון לתושבי הדרום. האיטלקים הצפוניים (תושבי מילאנו לדוגמה) נחשבים לעירוניים ומתקדמים יותר מתושבי הדרום הכפרי (סיציליה). כך גם רמת הפיתוח הגבוהה יותר של אזורים בצפון ואחוזי האבטלה נמוכים יותר. האוניברסיטאות אף הן נמצאות ברובן בחלקה הצפוני של המדינה.
יהודי איטליה
מספרם של יהודי איטליה נאמד בכ -35,000 איש, המרוכזים בעיקר ברומא, מילאנו, טורינו, פירנצה וונציה. הקהילה אמנם קטנה, אך ניתן להעזר בה על מנת למצוא מגורים ועבודה.
גיאוגרפיה
איטליה נמצאת בחצי-האי האפניני, בדרומה של אירופה. צורת המגף המפורסמת שלה מקנה למדינה שטחים ארוכים של חופי ים. שטחה של המדינה הוא כ-301 אלף קמ"ר. חלקה הצפוני של המדינה כולל את מורדותיהם הדרומיים של הרי האלפים ואת שפלת עמק הפו (על שם הנהר הזורם בו), ההופכת את האזור לפורה ולחשוב ביותר מבחינה חקלאית באיטליה.
בדרום המדינה, מצטרפים לחצי האי האיטלקי שני איים קטנים יותר: סרדיניה וסיציליה.
הפרשי שעות
השעה באיטליה היא אחת אחורה משעון ישראל (כלומר, כשאצלנו 12 צהריים, באיטליה השעה 11).
רגע! עצרו!
בטוחים שמתאים לכם בכלל ללמוד בחו"ל?
61%
מהישראלים לא מרוצים
מהמקצוע בו הם עוסקים
84%
מהגולשים שפעלו לפי
המלצות המבדק מרוצים
מהבחירה מקצועית שלהם
8-15
משך תהליך המבדק
8-15 דקות.
התחלתם כבר?
המערכת המובילה בארץ למציאת תחום הלימודים והמקצוע המתאימים לך.
עכשיו בחינם!
מערכת ההשכלה
מערכת ההשכלה הגבוהה האיטלקית כוללת לא רק אוניברסיטאות "רגילות", אלא גם אוניברסיטאות למקצועות טכניים ובתי ספר פרטיים מקצועיים ויקרים המציעים תחומי לימוד כעיצוב, עיצוב אופנה ואומנויות. במדינה קיימות 76 אוניברסיטאות, כש-51 מהן הן במימון המדינה.
מערכת ההשכלה האיטלקית כוללת כמה מהאוניברסיטאות הוותיקות בעולם, ביניהן בתי ספר לעיצוב ובתי ספר לארכיטקטורה הנודעים ברמתם הבינלאומית הגבוהה. אוניברסיטת פאדובה לדוגמא, היתה הראשונה בעולם שהציעה לימודי רפואה; בונציה לימודי האדריכלות הפכו לשם דבר, ואילו בולוניה נחשבת לעיר הסטודנטים והמסיבות.
באוניברסיטאות הקטנות (פיזה, פדובה, פררה) לומדים כ-2000-3000 סטודנטים בכל אחת, בעוד שבאוניברסיטאות הגדולות (ה"פוליטכניקו" של מילנו, אוניברסיטת פירנצה ואוניברסיטת לה ספיאנצה ברומא) לומדים כ -20,000 סטודנטים.
כמעט כל האוניברסיטאות מקציבות בכל שנת לימודים מקומות לסטודנטים זרים בלבד. ההקצבה אינה קבועה וכל אוניברסיטה מחליטה בכל שנה על מספר זה בהתאם לשיקוליה. כאמור, עם הקמתו של האיחוד האירופי עלו סיכוייו של הסטודנט הישראלי להתקבל, כיוון שעתה דטודנטים השייכים למדינות האיחוד אינם נחשבים עוד סטודנטים "זרים". בבתי הספר הפרטיים אין כלל מגבלה על מספר הסטודנטים הזרים המורשים להתקבל כל שנה , וכל מי שעובר את דרישות הסף יכול להתחיל ללמוד.
בחירת מוסד לימודים
איטליה מציעה מגוון רחב של לימודים, בכל מקצוע ובכל רמה. לכן, חשוב לדעת איזו אוניברסיטה מציעה את הלימודים הטובים ביותר בתחום שבחרת. מעבר לכך, יש באיטליה מספר ערים שקיבלו את הכינוי "ערי סטודנטים" - וכל החיים בהן סובבים סביב הלימודים הגבוהים, שהוציא להן מוניטין טובים.
כיוון שמדובר בלימודים בארץ זרה, שהשפה הרשמית בה אינה אנגלית (אותה דוברים רוב הסטודנטים הישראליים), כדאי לוודא שיש בנמצא מערכת תמיכה מצד האוניברסיטה. למשל, קורסי שפה במהלך התואר.
הכרה בתואר
לפני הבחירה במוסד הלימודים, ייתכן שכדאי לברר קודם האם התואר מוכר בישראל, לצרכים שונים: הכרה לצורך לימודי המשך, זכאות לגשת לבחינות רישוי מקצועי, או הכרה לצורך קביעת דירוג ושכר בשירות המדינה ובשירות הציבורי. אם אחד מהצרכים הללו רלוונטים לגביך, מומלץ לברר האם התואר מוכר בארץ. בקישור המצורף בתחתית העמוד ישנן הוראות כיצד לבדוק את ההכרה בתואר.
גודל המוסד
בדוק עם עצמך אם אתה מעדיף אוניברסיטה גדולה שיש לה יותר משאבים ושרותים הניתנים לסטודנטים אך בה אתה אנונימי, או אוניברסיטה קטנה יותר שהיחסים בין מרצים לסטודנטים אישיים יותר והקשרים החברתיים הדוקים יותר.
בעיר או בכפר
בעיר יש יותר אפשרויות למציאת עבודה, אבל באזור כפרי העלויות נמוכות הרבה יותר. בנוסף, העיר היא יותר רועשת ויש אופציות רבות לבילויים, בעוד באזור הכפרי שקט יותר ואין כל כך הרבה פיתויים שיפריעו לך להשקיע את כל הריכוז בלימודים.
מה מציע המוסד בנוסף
כדאי לבדוק אם האוניברסיטה או מוסד הלימודים מציע שירותים נוספים. אם זה מעונות שמספקת האוניברסיטה, ספריות ואולמות ספורט. כל אלה מוזילים את עלות הלימודים ואת עלויות המחיה.
קבלה ללימודים
תנאי הקבלה
תנאי הקבלה לאוניברסיטאות באיטליה נוחים - איטליה מעוניינת בתלמידים זרים, שמזרימים כסף למדינה. בדרך כלל האוניברסיטאות מסתפקות במבחן הידיעת השפה האיטלקית ומספר מבחנים בסיסיים נוספים.
תהליך הקבלה לאוניברסיטה כולל שני שלבים: עמידה בדרישות הסף המינימליות של ארץ המוצא, ובחינות קבלה של האוניברסיטה.
שנת הלימודים האיטלקית נפתחת במהלך חודש אוקטובר ומסתיימת ביוני.
מסמכים ותעודות
גיליון ציונים
סטודנטים ישראלים ידרשו בשלב הראשון להראות כי יש להם תעודת בגרות מלאה. אך כיוון שהאוניברסיטאות מעונינות רק לראות שעברת את דרישות הסף בארץ מולדתך, הציונים לא ממש חשובים. חשוב להקפיד שהתעודה תהיה חתומה בידי השירות הקונסולרי של השגרירות - וכל הכתוב בה (כולל החתימות) יהיה מתורגם לאיטלקית בידי מתורגמן מורשה על ידי שגרירות איטליה. ללימודי תארים מתקדמים יש להציג ולתרגם את גיליונות הציונים של התואר הקודם.
מבחנים
מבחני הקבלה נערכים במהלך חודש ספטמבר, וכל מועמד מגיע להבחן באוניברסיטה אליה נרשם. כל המבחנים - פרט למבחן ידיעת השפה - מתקיימים במתכונת של שאלות אמריקאיות.
בחינה פסיכומטרית
מועמדים לאוניברסיטאות באיטליה נדרשים לעבור את בחינות הסף המינימליות בישראל. ביניהן נמצאת גם הבחינה הפסיכומטרית. בעבר עמד הציון המינימלי שמאפשר לכם זכאות ללימודים באיטליה, על 400 נקודות. אולם אפילו רף נמוך זה בוטל, וכיום ניתן להירשם לאוניברסיטאות האיטלקיות גם עם ציון נמוך מ-400, ולמעשה, קיום הבחינה הפסיכומטרית הפך סמלי בלבד.
מבחני קבלה מקצועיים
מבחני קבלה מקצועיים מתקיימים בהתאם לתחום אותו בחרתם ללמוד.
· לתחומי הרפואה: נדרשים מספר מבחנים במתימטיקה, פיזיקה, ביולוגיה, וכימיה ברמה של 4-5 יחידות;
· ארכיטקטורה: מבחנים במתימטיקה, פיזיקה ותולדות האמנות ברמה של 4-5 יחידות;
· אמנות מעשית - שבוע מבחנים בהתאם לתחום הלימודים המבוקש (ציור, פיסול, דקורציה ועיצוב תפאורה);
· מנהל עסקים, פסיכולוגיה ותקשורת - מבחן באיטלקית בלבד.
מבחן ידע באיטלקית
המבחן נערך כראיון אישי, באוניברסיטאות ובמוסדות הלימוד.
עלויות לימודים ומחייה
מאז הצטרפה איטליה לאיחוד האירופאי ועברה להשתמש במטבע האירו, היא גם הפכה ליקרה יותר. עם זאת, יחסית למדינות מערב אירופה, היא עדיין נחשבת לארץ זולה יחסית.
עלויות המחיה
עלויות המחיה באיטליה משתנות בהתאם למיקום האוניברסיטה. באופן כללי, החיים בצפון המדינה יקרים יותר לעומת הדרום הכפרי, וכן יש חשיבות לגודל הערים בהן אתם מתגוררים. ערים כמו רומא, מילנו ופירנצה יקרות יותר בכ-200 אירו לחודש לעומת ערים כמו פרמה, פאדובה או טורינו.
באיטליה לא מאפשרים לסטודנטים זרים להתגורר במעונות הסטודנטים, כך שפתרון זה אינו בא בחשבון. ההוצאות החודשיות הממוצעות עומדות על כ-600-700 אירו , על פי הפירוט הבא:
שכר הלימוד
שכר הלימוד מסובסד באיטליה גם לסטודנטים זרים באוניברסיטאות הציבוריות ועומד על 1000-1500 אירו לשנה, שהם כ-5000-7500 ש"ח. בבתי הספר הפרטיים עלות שכר הלמוד נעה בין 5000-9000 יורו לשנה, שהם 25,000-45,000 ש"ח. באקדמיה לאמנויות יפות אין שכר לימוד כלל.
תואר ראשון
כיוון ששכר הלימוד באוניברסיטאות הממשלתיות מסובסד, הוא נמוך מאד בהשוואה למוכר לנו, ועומד על כ-1,000 אירו בשנה. שכר הלימוד במוסדות הלימוד הפרטיים יכול להגיע אף ל-5,000-7,000 אירו לשנה.
הלימודים עצמם נמשכים 3 שנים, פרט למקצועות הרפואה (5 עד 6 שנים) והאדריכלות (5 שנות לימוד).
תואר שני
מרבית האוניברסיטאות אינן מקבלות סטודנטים זרים המעוניינים להירשם ישירות לתואר השני, בלי שעשו את התואר הראשון במדינה.
דירה עם שותפים:
300-400 אירו בחודש
אוכל ושתיה:
200 אירו בחודש (אם אינכם אוכלים כל יום במסעדה)
תחבורה ציברית:
1-2 אירו ליום
ספרי לימוד וחומרי עזר:
500 אירו בשנה
ביטוח רפואי:
כ-80 אירו לשנה (ביטוח איטלקי מיוחד לסטודנטים בשם INA)
מקורות תעסוקה ומלגות
אשרת העבודה אמנם מתירה לכם לעבוד מספר מצומצם של שעות בשבוע, אולם עלויות המחייה הזולות באיטליה יגרמו לכך שהסכומים שתרוויחו במהלך עבודתכם יוכלו לכסות את דמי המחייה.
עבודה באיטליה
עם הקבלה ללימודים, ניתן להוציא אשרת עבודה באיטליה. האשרה מתירה לכם לעבוד באופן חלקי - עד 20 שעות בשבוע. שכר המינימום האיטלקי עומד על 6 אירו לשעת עבודה, כך שהעבודה עשויה לממן לכם את רוב הוצאות המחיה.
קל מאד למצוא עבודות סטודנטיאליות כמילצור או שיעורים פרטיים. כמו כן ניתן להעזר בסטודנטים אחרים הלומדים במדינה, או בקהילות היהודיות בערים השונות. ניתן גם לחפש עבודה באחד הגופים הישראלים הפועלים באיטליה כמו אל-על, שגרירות ישראל או הסוכנות היהודית.
מלגות לימודים
תכניות מגוונות מסייעות לסטודנטים לממן את לימודיהם. תוכלו לחפש מלגות מתאימות באמצעות המכון האיטלקי לתרבות, משרד החוץ הישראלי, או באוניברסיטאות עצמן. בחלק ממוסדות הלימודים ניתן להגיש בקשה לסיוע כלכלי, עם הצגת תלושי משכורת אחרונים של ההורים.
בחינות הסף
מוסדות הלימוד האיטלקים מקיימים את הלימודים בשפה האיטלקית, למעט מספר מצומצם של פקולטות. אי לכך, יש ללמוד את השפה האיטלקית לפני ההרשמה לאוניברסיטה, ולעבור מבחן בשפה זו בטרם יקבלו אתכם ללימודים. לרו מדובר במבחן אמריקאי (כלומר, מבחן של אפשרות מרובה) ולאחריו מבחן בעל פה, המתקיים בצורת שיחה/ראיון עם אחד המורים.
בארץ קיימים מספר מכונים המקיימים קורסי הכנה לשני המבחנים. מרכז התרבות האיטלקי בארץ מקיים קורסי שפה. בנוסף, ניתן לקחת קורסים באיטליה המכינים אותכם לבחינות חודשים ספורים לפני הבחינות. יתרונם הוא בכך שהם נערכים באיטליה בסביבה דוברת איטלקית. חוץ מזה תוכלו בינתיים להתמקם בלי לחץ תחילת הסימסטר.
מי שיבחרו ללמוד רפואה, ארכיטקטורה, אדריכלות או ביולוגיה, יצטרכו לעבור גם מבחן קבלה במתמטיקה ובפיזיקה. מבחן זה מתבסס על רמה של 4 יחידות לימוד לבגרות במתמטיקה, ומעט ידע בסיסי בפיזיקה. מבחן זה נדרש למקצועות כגון: רפואה, ווטרינריה, אדריכלות וביולוגיה.
מידע כללי
מערכת החינוך האיטלקית מעודדת תלמידים זרים ללמוד בתחומה. דרישות הקבלה אינן גבוהות כבארצות אחרות והשלבים הראשונים של הרישום נוחים ומתבצעים מישראל. באיטליה אין גוף שמאגד תחתיו את ההרשמה לכל האוניברסיטאות, אלא אם ברצונכם להירשם לאוניברסיטה בפיקוח ממשלתי, עליכם לבחור אוניברסיטה אחת, ופקולטת לימודים אחת, ולהגיש בקשה להירשם לשם באמצעות שגרירות איטליה בישראל. אם מדובר באוניברסיטה פרטית, אין הגבלה על מספר האוניברסיטאות אליהן תוכלו להירשם ואז ההרשמה מתבצעת ישירות מול האוניברסיטה.
מסמכים ותעודות
גליונות ציונים
המועמדים לתואר ראשון יתבקשו להציג תעודת בגרות מלאה מתורגמת לאיטלקית וחתומה על ידי נוטריון. מועמדים לתארים מתקדמים ידאגו לתרגום גיליון הציונים האוניברסיטאי שלהם.
מכתבי המלצה
אם יש ברשותכם מכתבי המלצה ממורים, מנהלים, מפקדים בצבא או מרצים - צרפו אותם, בהנחה שמדובר בהמלצות בתחומים רלוונטיים למקצוע אותו בחרתם ללמוד. הדבר ישפר את סיכויי הקבלה שלכם. כמובן, יש לזכור כי על ההמלצות להיות כתובות אנגלית או מתורגמות לאיטלקית.
קורות חיים
מסמך קורות חיים המפרט את הרקע שלך, תחומי עניין, תחביבים, קצת על אופייך, מטרותיך והשאיפות האקדמיות שלך. כדאי להתאים את החיבור לפילוסופיה החינוכית של האוניברסיטה ולציפיותיה מהסטודנטים שלומדים בה, כפי שהם מתבטאים במידעון שלה. לפיכך, מומלץ לעשות קצת עבודת רקע לפני תרגום קורות החיים לאיטלקית ושליחתם.
מבחני סף ומיון
מבחן בשפה האיטלקית
הלימודים מתקיימים באיטלקית ולכן מוסד הלימודים אליו אתם מועמדים להתקבל, יערוך לכם מבחן קל באיטלקית. המבחן כולל שאלון אמריקאי בשפה, ולאחריו ראיון קצר בו תיבחן היכולת שלכם לקיים שיחה באיטלקית.
מבחני קבלה מקצועיים
הרישום לפקולטות מסוימות, למשל לימודי רפואה, וטרינריה, ביולוגיה וכרכיטקטורה, כרוך במבחני קבלה מקצועיים. מדובר במבחנים במקצועות כמו מתמטיקה ופיזיקה, ברמה המקבילה לזו של 4 ו-5 יחידות לימוד תיכוניות.
טיסות
המרחק בין ישראל לאיטליה אינו רב. שדות התעופה המרכזיים של איטליה נמצאים ברומא ("פיומיצ'ינו") ובמילנו ("לינאטה" ו"מאלפנסה"). חברות התעופה הפועלות בקו זה הן "אל-על" וחברת התעופה הלאומית האיטלקית "אליטליה" (Alitalia).
מחיר כרטיס טיסה ממוצע עומד על 400 דולר בקירוב, כאשר המחיר עשוי להשתנות התאם לסוג הטיסה (סדירה או שכר) ובהתאם לעונה בשנה.
משך הטיסה:
כ-3 שעות
סידורי ויזה ודרכון
הגשת בקשה לויזת סטודנט
השירות הקונסולרי של איטליה כבר קנה לעצמו מוניטין של גוף בירוקרטי, בשל התהליך המסורבל הכרוך בהוצאת ויזת סטודנט. באופן כללי, רק לאחר שהתקבלתם למוסד הלימודים האיטלקי, תוכלו להוציא ויזת סטודנט. כיוון שהתהליך עשוי לקחת זמן רב, כדאי להתחיל בהליכים מיד עם ההודעה כי התקבלתם.
הויזה שאתם צריכים היא מסוג D (אם כי יש מקרים בהם תקבלו ויזה C זמנית לפני שתוכלו לעבור לויזת הסטודנט). הויזה גם מאפשרת עבודה בהיקף מצומצם באיטליה בזמן הלימודים שלכם. לרוב, בשנה הראשונה לא ניתן לעבוד כלל, בשנה השניה אפשר לעבוד בחצי משרה ובשנה השלישית כבר אין הגבלה גם מבחינת הזמן הפנוי מבחינה אקדמית. המשכורת הממוצעת עומדת על 7-8 אירו לשעה, כשמשכורת המינימום היא 6 אירו. בין העבודות הנפוצות בהם עוסקים סטודנטים מישראל כוללות מלצרות, מתן שיעורים פרטיים וזבנות.
מי שרוצה לטוס לאיטליה לפני תחילת הלימודים לקורסי ההכנה חייב להוציא ויזת תייר ורק לאחר מכן הוא יכול להוציא את ויזת הסטודנט בארץ.
ויזת הסטודנט ניתנת בחודש אוגוסט בשגרירות איטליה, הנמצאת ברחוב המרד 25 בת"א או ברחוב כ"ט בנובמבר 16 בירושלים (הקונסוליה הכללית), הויזה מאפשרת לגשת למבחני טרום הלימודים. תוקפה בדרך כלל הוא עד סוף השנה. במידה והסטודנט מתקבל ללימודים הוא יקבל הארכה של הויזה, במידה ולא יהיה עליו לעזוב את איטליה. פגישות בנושא ויזות מטופלות בימים שלישי וחמישי מ-9:00 עד 12:00 בשגרירות שבתל-אביב. קבלת קהל מתנהלת על בסיס קביעת פגישה מראש בטלפון: 057-7608810
הדרישות עשויות להתעדכן מדי פעם וכדאי לוודא עם השגרירות סמוך למועד קבלת הויזות. באופן כללי, תידרשו להציג את הפריטים הבאים:
מיד לאחר הגעת הודעת הקבלה מהאוניברסיטה או המכללה, ועוד לפני שמזמינים כרטיס טיסה, יש צורך להתחיל תכף ומיד בסידורי הויזה והדרכון. אלה הן שתי משימות בירוקרטיות - הראשונה מורכבת ודורשת זמן רב, והשנייה קצרצרה ופשוטה - ובדיוק משום כך נוטים לדחות אותה ולהיזכר בה ברגע האחרון, שבו כבר יש כל כך הרבה דברים אחרים לדאוג להם.
דרכון:
בתוקף.
ביטוח רפואי:
יש להמציא העתק מפוליסת הביטוח
אישור מהבנק:
על קיום משאבים כלכליים מספיקים (350 אירו לחודש)
הצהרת מגורים:
יש להציג אפילו כתובת מגורים זמנית באיטליה.
בדיקת הדרכון הישראלי
חשוב לא לדחות את בדיקת תאריך התפוגה של תוקף הדרכון שלכם. לא הייתם רוצים להיזכר במשימה הזו שבועיים לפני הנסיעה, ולרוץ למשרד הפנים (שמדי פעם בפעם גם פורצות בו שביתות עובדים שעלולות להיות ממושכות). אם במועד הנסיעה המשוער לאיטליה לדרכון שלכם יוותרו רק 6 חודשי תוקף - אנא דאגו להאריך את תוקפו בהקדם.
כיום, הארכת דרכון היא פעולה פשוטה ביותר, שאינה כרוכה בתשלום: ניגשים לסניף הדואר הקרוב שבו יש תיבת שירות של משרד הפנים (פרטים באתרי משרד הפנים או חברת הדואר), ממלאים טופס, מכניסים אותו למעטפה עם תעודת הזהות והדרכון עצמו, ומשלשלים לתיבת השירות. בתוך מספר ימים הדרכון המוארך ותעודת הזהות יחזרו אליכם בדואר. כדי לקצר את התהליך עוד יותר, תוכלו להיכנס לאתר האינטרנט של משרד הפנים, להוריד את הטופס המתאים, ולבוא עם הטופס המלא לדואר.