072-3300504

לימודים בצרפת

רקע
תרבות ואמנות צרפת קנו להם מוניטין עולמי כבר לפני מאות שנים, אך בד בבד צרפת היא גם מעצמה טכנולוגית מפותחת ונחשבת למעצמה הכלכלית הרביעית בעולם. ממשלת צרפת משקיעה כרבע מתקציבה הלאומי בפיתוח החינוך ושומרת על רמה גבוהה מאוד של מוסדותיה. צרפת מארחת כ-200,000 סטודנטים זרים מדי שנה ב-3000 המוסדות הפזורים ברחבי המדינה.
יתרונות הלימודים בצרפת
ההשקעה המסיבית של ממשלת צרפת במערכת החינוך שלה יצרה רמת הלימודים גבוהה מאוד, בקנה מידה עולמי. בנוסף, עלות הלימודים ממומנת ברובה על ידי הממשלה וכוללת את ההוצאות הנלוות (עלות שכר הלימוד באוניברסיטאות עומד על 300 אירו בלבד). התשתית במוסדות האקדמיים של צרפת ערוכה לקבלת מספר רב של סטודנטים זרים, שמן הסתם נמשכים אליה גם בשל רצונם ללמוד במדינה שהפכה למעין התגלמות היופי, השלווה, ואהבת הנאות החיים. צרפת היא, אם כן, גן עדן לסטודנטים זרים - בתנאי שהם דוברים את השפה.
אוכלוסיית צרפת
אוכלוסיית צרפת מונה כיום 60.7 מיליון תושבים. המדינה מחולקת ל-100 אזורים ו-26 מחלקות. בהם מתגוררים יותר מ-150,000 תושבים. חמשת האזורים הגדולים הם: פריז הבירה (9.8 מיליון תושבים), ליון (1.4 מיליון), מרסיי (1.4 מיליון), ליל (1.1 מיליון) וטולוז (0.9 מיליון). מרבית תושבי צרפת (81%) הם נוצרים קתולים, ופרט להם חיים במדינה 1.3% יהודים, 2% נוצרים פרוטסטנטיים, 6.9% מוסלמים ו-8.8% בעלי השקפות אחרות. מבחינה אתנית 91% הם צרפתים, 1% ברטונים, 2% אלזסים, % 2.5 ערבים ו-3.5% בעלי מוצא אחר. כולם פליטים שהגיעו לצרפת ממושבותיה שנכבשו בתקופה האימפריאלית של צרפת.
יהודי צרפת
הקהילה היהודית בצרפת מונה בין 600,000 ל-700,000 איש ומיוצגת על ידי "הקונסיסטוריה" (אסיפה של אנשי דת וחילונים) שהוקמה בתקופת שלטונו של הקיסר נפולאון הראשון בשנת 1808. מועצה זו, בראשותם של יושב-ראש חילוני ורב בכיר, אחראית באופן רשמי על ניהול הדת היהודית אשר לצורך זה נחשבת כ-"כנסייה יהודית" בין שאר הכנסיות הקיימות. מגמות ההתבוללות ונטישת הדת היהודית נעצרו בשנות ה-60 של המאה שעברה בעקבות הגעתם של יהודי צפון אפריקה. הם הקימו עסקים זעיר-בורגניים, בתי כנסת, מוסדות שירות לקהילה ובתי ספר יהודיים. בחוגים מסוימים, המקפידים על שמירת יחודיותם האתנית-דתית, צומחת פעילות הזרמים הניאו-אורתודוקסיים אשר נאבקים בחומרה בהתבוללות, מחשש שתעלם הזהות היהודית. זרמים אלה מטיפים לחזרה בתשובה ולהתבדלות קהילתית מצד היהדות הצרפתית. המפורסמים מבין התומכים בגישה זו הם חסידי חב"ד, לפי ההערכה מספרם בצרפת מגיע ל-10,000 בקירוב.
גיאוגרפיה
צרפת היא הגדולה מבין מדינות אירופה. היא משתרעת על פני שטח של 551,000 קמ"ר (כחמישית משטח האיחוד האירופי). מצפון לדרום המרחק הוא 973 ק"מ וממזרח למערב 945 ק"מ. לצרפת שלשה גבולות יבשתיים: ספרד בדרום, איטליה, שוויץ וגרמניה במזרח, ובצפון - לוקסמבורג ובלגיה. בנוסף, יש לצרפת שלוש יציאות אל הים: בדרום אל הים התיכון, בדרום מערב אל האוקיאנוס האטלנטי ובצפון מערב לתעלת לה-מאנש ("התעלה האנגלית") והים הצפוני.
הפרש שעות
השעה בצרפת היא שעה אחת אחרי זמן גריניץ' (GMT), ושעה אחת לפני ישראל: אם בישראל השעה 12:00, בצרפת השעה 11:00.
מערכת ההשכלה
בצרפת לומדים כ-2 מיליון סטודנטים (38% מהסטודנטים לומדים בפריז ובסביבותיה) מתוכם כ-200,000 הם סטודנטים זרים ומספרם עולה משנה לשנה למרות האילוץ ללמוד בצרפתית. הפקולטות הפופולריות בצרפת הן: כלכלה, משפטים ומדעי הרוח. 20% מתקציב המדינה מושקע בחינוך ומחושב ל-6470 יורו לסטודנט. מערכת ההשכלה של צרפת כוללת מספר רב של אוניברסיטאות, כתשעים במספר, הפועלות כמוסדות ציבוריים ונהנות מתמיכה ממשלתית. למעשה, אחת האוניברסיטאות הראשונות בעולם צמחה בפריז הבירה - הסורבון (Le Sorbonne), המהווה כיום חלק מאוניברסיטת פריז. לצד האוניברסיטאות פועלים בצרפת סוגים אחרים של מוסדות השכלה גבוהה, הייחודיים שבהם הם "בתי הספר הגדולים" (Les Grandes Ecoles). אלה הם מוסדות ציבוריים או פרטיים, שהלימודים בהם מכשירים למקצועות כמו הנדסה, ניהול, אמנות, אדריכלות, משפטים ומדעי הרוח. בתי-ספר אלה עורכים מבדקי מיון קפדניים ומקבלים פחות סטודנטים מאשר האוניברסיטאות. אלה הם מוסדות יחודיים לצרפת, יוקרתיים ומאוד בררניים (למעשה רק-5% מהסטודנטים בצרפת לומדים בהם). סטודנטים זרים השוקלים ללמוד בצרפת צריכים לקחת בחשבון שבעוד שבצרפת עצמה "בתי הספר הגדולים" נחשבים לבעלי רמת לימודים גבוהה מזו של האוניברסיטאות, לא תמיד תאריהם מוכרים על ידי אוניברסיטאות ומוסדות רשמיים מחוץ לצרפת. לפני ההרשמה ללימודים מומלץ לברר בארץ את מעמד התואר.
מבנה מסלולי הלימודים
הלימודים האקדמיים בצרפת נערכת במחזורים (Cycles). המחזור הראשון (Premier Cycle) נמשך שנתיים ומספק בסיס אקדמי רחב בנושא הנבחר. השנה השלישית (Licence) והרביעית (Maitrise) מהוות את המחזור השני (Deuxieme Cycle). המחזור השני מוביל בהדרגה להעמקה אל תוך תחום הלימוד, ואילו המחזור השלישי (Troisieme cycle), הוא כבר בדגש מחקרי יותר, והוא מסתיים בדוקטורט.
בחירת מוסד הלימודים
בטרם קבלת החלטה על לימודים בצרפת, מומלץ להתייחס למס' גורמים העשויים להשפיע על דרכך האקדמית בחו"ל, על מידת ההצלחה שלך בלימודים ועל המשך החיים המקצועיים בישראל ובחו"ל. אלה הם חלק מהגורמים שמומלץ לחשוב עליהם ולהגיע להחלטות, ואך הם אינם היחידים. מומלץ להתייעץ בנושא גם עם מרצים בתחום שלכם, סטודנטים שלמדו בצרפת, ועוד.
הכרה בתואר
לפני הבחירה במוסד הלימודים, ייתכן שכדאי לברר קודם האם התואר מוכר בישראל, לצרכים שונים: הכרה לצורך לימודי המשך, זכאות לגשת לבחינות רישוי מקצועי, או הכרה לצורך קביעת דירוג ושכר בשירות המדינה ובשירות הציבורי. אם אחד מהצרכים הללו רלוונטים לגביך, מומלץ לברר האם התואר מוכר בארץ. בקישור המצורף בתחתית העמוד ישנן הוראות כיצד לבדוק את ההכרה בתואר.
גודל מוסד הלימודים
שאל את עצמך האם אתה מעדיף אוניברסיטה גדולה, בעלת יותר משאבים ושירותים הניתנים לסטודנטים אך בה אתה אנונימי, או אוניברסיטה קטנה יותר שהיחסים בין מרצים לסטודנטים אישיים יותר והקשרים החברתיים קרובים יותר.
מוסד עירוני או כפרי
סטודנטים הבוחרים ללמוד במוסדות הממוקמים בעיר ימצאו עבודה בקלות יחסית בעוד אלו הלומדים באזורים הכפריים יהנו מעלויות נמוכות יותר באופן משמעותי. מלבד זאת העיר מציעה לסטודנטים הרבה יותר אופציות לבילויים ופיתויים לעומת לימודים באזור כפרי שבו תתמקדו בעיקר בלימודים ותוכלו לסיים אותם בהצלחה ובזמן.
שירותים נוספים שמציע המוסד
יש לבחון היטב מהם השירותים הנוספים אותם מציע עבורך מוסד הלימודים. לעיתים יש לכך משמעויות כלכלית למשל : מעונות , ספריות , אולמות ספורט ועוד מגוון שירותים שעשויים לחסוך הרבה כסף כאשר אינם ניתנים כחלק מהסל הבסיסי של המוסד.
קבלה ללימודים
סטודנטים המבקשים להתקבל ללימודים במחזור הראשון (Premier Cycle) באוניברסיטאות נרשמים באופן מרוכז דרך השגרירות הצרפתית. למחזורים הבאים, וכן ל"בתי הספר הגדולים" (Les Grandes Ecoles) נרשמים ישירות מול המוסד האקדמי. במרבית המוסדות, דרישות הקבלה ללימודים כוללות את הפריטים הבאים:
מסמכים ותעודות
גיליון ציונים
המועניינים להתקבל ללימודי תואר ראשון ידאגו לתרגום תעודת הבגרות שלהם במלואה לשפה הצרפתית. בוגרי תואר ראשון המעוניינים בלימודי המשך יתרגמו את גיליון הציונים של התואר האקדמי האחרון.
קורות חיים
מסמך קורות חיים המפרט בצורת חיבור את הרקע שלך, תחומי עניין אקדמאים וכלליים, תחביבים, קצת על אופייך, מטרותיך והשאיפות האקדמיות שלך. כדאי להתאים את החיבור לפילוסופיה החינוכית של האוניברסיטה ולציפיותיה מהסטודנטים שלומדים בה, כפי שהם מתבטאים במידעון שלה. כך שמומלץ לעשות קצת עבודת רקע לפני ולא לשלוח לכל מוסד את אותו החיבור. עבודת ההכנה תגביר עד מאוד את סיכויי הקבלה שלך.
תיק עבודות
לסטודנטים המעוניינים ללמוד את תחומי האמנות השונים.
מבחנים
ידיעת השפה הצרפתית
האוניברסיטאות ובתי הספר הגדולים (Les Grandes Ecoles) ידרשו לרוב מבחן פנימי להערכת כישורי השפה הצרפתית שלכם, או לחלופין - תעודה המעידה שלמדתם צרפתית בעבר.
עלויות לימודים ומחייה
שכר הלימוד
גופים ציבוריים
שכר הלימוד באוניברסיטאות ציבוריות ובבתי-ספר גדולים (Grandes Ecoles) ציבוריים בצרפת מסובסד על ידי המדינה, גם עבור סטודנטים זרים. התשלום היחיד שיש לשלם הוא דמי רישום בגובה 120-200 אירו.
עלויות מחייה
בצרפת ישנו הבדל גדול בעלויות המחייה בין סטודנטים הלומדים בפריז ובערים הגדולות לבין אילו הלומדים בערים הקטנות או באזורים הכפריים בדרום המדינה. באופן כללי, עלות המחייה הממוצעת לסטודנט זר בצרפת עומדת על כ- 600 עד 800 יורו לחודש, ובפריז הסטודנטים צריכים לצפות למחירים גבוהים בכ-20%. עלות חדר במעונות סטודנטים בפריז (ללא אוכל) נע בין 129-200 אירו לחודש, ואילו בערים אחרות הוא נע בין 115-173 אירו. מגורים בדירה עם שותפים יעלו בפריז 280-340 אירו לחודש, ובערים אחרות 160-320 אירו לחודש. להלן מספר דוגמאות למחירים הצפויים בצרפת:
פריז היתה מאז ומעולם אחת הערים היקרות ביותר באירופה, והמעבר למטבע ה"אירו" לפני מספר שנים לא בהכרח גרם לה להפוך להיות זולה יותר. העיר דורגה בשנת 2005 במקום ה-15 בעולם במדד יוקר המחייה, שמפרסמת חברת משאבי האנוש הבינלאומית Mercer. שנה לפני כן דורגה פריז במקום ה-12. כמו בכל מדינה גדולה, גם בצרפת המחירים יורדים באופן משמעותי כאשר מתרחקים מן הבירה אל הפריפריה. גם בתוך פריז עצמה יש הבדלים בין הרבעים השונים, כתלות במספר התיירים הפוקדים אותם. המחירים באזורי שאנז-אליזה ונוטרה-דאם עלולים להיות יקרים במיוחד. יתרה מזאת: בתוך חלק מבתי הקפה, למשל, יש הבדל בין המחירים על הבר לבין המחירים בישיבה על שולחן.
גופים פרטיים
אוניברסיטאות, מכללות ובתי ספר פרטיים בצרפת אינם מסובסדים על ידי המדינה, והרשמה אליהם כרוכה בתשלום שכר לימוד. גובה שכר הלימוד במוסדות אלה יכול להיות יקר מאוד, והוא תלוי כמובן בסוג המוסד, יוקרתו, אופי הלימודים, ועוד. הוא עשוי לנוע בין 3000-22,000 יורו לשנה.
תחבורה ציבורית:
1.30 אירו לנסיעה בודדת, 9.30 לכרטיסית 10 נסיעות
עיתון יומי:
1.20 אירו
בגט (250 גרם):
0.90 אירו
משקה קל (1 ליטר):
1.21 אירו
ארוחת ילדים במקדונלדס:
3.95 אירו
כרטיס טלפון (50 פעימות):
7.47 אירו
חפיסת סיגריות:
3.6 אירו
כרטיס קולנוע:
7 אירו
CD:
19 אירו
(דוגמאות המחירים לקוחות מתוך אתר שגרירות צרפת בארה"ב.)
מקורות תעסוקה ומלגות
מלגות לימודים
אוניברסיטאות ומוסדות לימוד ציבוריים בצרפת מסובסדים על ידי הממשלה, ואינם גובים שכר לימוד (למעט דמי הרשמה בסך 120-200 אירו), ועל כן במוסדות מסוג זה אין כלל צורך במלגות לימודים. מלגות ממשלתיות למימון לימודים במוסדות פרטיים מוצעות מטעם ארגון CNOUS לבעלי אזרחות צרפתית, על פי קריטריונים של הכנסת ההורים והסטודנט. תלמידים לתואר שלישי זכאים לבקש מענקים ומלגות גם אם אינם אזרחי צרפת.
ויזת הסטודנט של צרפת מאפשרת למחזיקיה עבודה חלקית, ויכולה בהחלט לסייע לסטודנטים במוסדות לימוד ציבוריים לפרנס את עצמם במהלך הלימודים. סטודנטים אחרים, הלומדים במוסדות פרטיים ולא מסובסדים שבהם נגבה שכר לימוד, ימצאו ששכר העבודה שלהם אינו מספיק כדי לממן את הלימודים. כך או כך, אחד מהתנאים לקבלת ויזת הסטודנט הוא אישור מהבנק על קיומם של מקורות מימון לתקופת השהייה בצרפת.
עבודה בצרפת
מחזיקי ויזת סטודנט, יכולים לעבוד בחצי משרה במהלך הלימודים, כבר משנת הלימודים הראשונה. במהלך חופשות ניתן לעבוד בהיקף של משרה מלאה. יש לזכור, כי הגם שקיימים בצרפת מסלולי לימוד בשפה האנגלית, כדי לעבוד בצרפת, מן הסתם, יהיה דרוש ידע מסוים בצרפתית. ויזת הסטודנט כשלעצמה אינה מאפשרת עבודה, ועל כן יש לגשת אל מחלקת ההגירה של משרד הפנים הצרפתי, ולקבל ממנו אישור עבודה זמני, התקף ל-9 חודשים.
מידע כללי
בדומה לשנת הלימודים האקדמית הנהוגה בישראל, שנת הלימודים בצרפת מתחילה אף היא במהלך חודש ספטמבר, נמשכת שני סמסטרים ומסתיימת ביוני. בחלק מהמוסדות ניתן להתחיל ללמוד גם בסמסטר השני, המתחיל בחודש פברואר.
הרשמה לתואר ראשון
ההרשמה לתואר ראשון בצרפת מתבצעת עבור סטודנטים זרים באמצעות הקונסוליה במקום מגוריהם. המועמדים ללימודים ממלאים טופס הרשמה ראשוני, ובו שתי חלופות ללימודים בצרפת, לפי סדר העדיפות. את הטופס מקבלים במחלקת הלימודים בצרפת של המכון הצרפתי בתל-אביב. אם אתם כבר מתגוררים בצרפת, תוכלו לקבל את המסמכים באוניברסיטה שנבחרה על ידכם. את הטופס המלא יש להחזיר למשרד שממנו קיבלתם אותו לפני ה-31 בינואר, ועמו הפריטים הבאים: - העתקים מתורגמים ומאושרים רשמית של התעודות המעידות על לימודיכם ותרגומיהן. - רשימת ציוניכם במהלך שתי שנות הלימוד הקודמות, אם עדיין אין בידיכם תעודה המעידה על לימודיכם בעת הגשת הבקשה. - תעודת לידה ותרגומה הרשמי לצרפתית. - 4 שוברי-תשובות בינלאומיים. - 2 מעטפות ממוענות לכתובתכם. בחודש פברואר ישלח אליכם זימון לבחינות בצרפתית. המבחן מאורגן בידי המכון הצרפתי בתל-אביב. אם אתם כבר שוהים בצרפת, תוכלו להיבחן באוניברסיטה הראשונה ברשימת העדיפויות שלכם. אם בידיכם תעודת DALF (תעודת שליטה בשפה הצרפתית), אתם פטורים מבחינה זאת. בין 1 ל-15 במארס ישלחו מסמכיכם והמבדק הלשוני לאוניברסיטה הראשונה ברשימת עדיפויותיכם. באפריל-מאי תודיע האוניברסיטה על החלטתה. אם התשובה שלילית יועברו מסמכיכם לאוניברסיטה המדורגת שניה ברשימת עדיפויותיכם. במאי-יוני תודיע האוניברסיטה השניה על החלטתה עם הציון שקבעה. אם התשובה חיובית תתבקשו לשלוח בדואר חוזר מכתב אישור כוונת הירשמות, לפני ה-31 ביולי. אם שתי האוניברסיטאות מסרו תשובה שלילית ואם הציונים שהתקבלו במבדק הלשוני מאפשרים זאת (ציון גבוה מ-10 מתוך 20), תוכלו להגיש למשרד החינוך של צרפת, לפני ה-10 ביולי, בקשה לקבלה למוסדות אחרים. התשובה תינתן לפני ה-15 בספטמבר ( הסיכויים לכך קטנים ביותר). הרישום הסופי מתבצע בספטמבר, באוניברסיטה שקיבלה אתכם.
הרשמה לתואר שני
ההרשמה לתארים מתקדמים בצרפת מתבצעת באופן ישיר מול המוסדות האקדמיים - או באמצעות שירות Prima של "Edufrance" הסוכנות הצרפתית לעידוד הלימודים בצרפת (טלפון בישראל: 03-5208500).
מסמכים ותעודות
גיליון ציונים
המועניינים להתקבל ללימודי תואר ראשון ידאגו לתרגום תעודת הבגרות שלהם במלואה לשפה הצרפתית. בוגרי תואר ראשון המעוניינים בלימודי המשך יתרגמו את גיליון הציונים של התואר האקדמי האחרון.
קורות חיים
מסמך קורות חיים המפרט בצורת חיבור את הרקע שלך, תחומי עניין אקדמאים וכלליים, תחביבים, קצת על אופייך, מטרותיך והשאיפות האקדמיות שלך. כדאי להתאים את החיבור לפילוסופיה החינוכית של האוניברסיטה ולציפיותיה מהסטודנטים שלומדים בה, כפי שהם מתבטאים במידעון שלה. כך שמומלץ לעשות קצת עבודת רקע לפני ולא לשלוח לכל מוסד את אותו החיבור. עבודת ההכנה תגביר עד מאוד את סיכויי הקבלה שלך.
תיק עבודות
לסטודנטים המעוניינים ללמוד את תחומי האמנות השונים.
מבחנים
ידיעת השפה הצרפתית
האוניברסיטאות ובתי הספר הגדולים (Les Grandes Ecoles) ידרשו לרוב מבחן פנימי להערכת כישורי השפה הצרפתית שלכם, או לחלופין - תעודה המעידה שלמדתם צרפתית בעבר.
בחינות הסף
לימודים אקדמאיים בצרפת נערכים ברוב המקרים בשפה הצרפתית, אך ישנם מספר תוכניות הנלמדות גם באנגלית. הקבלה לתוכניות בצרפתית כרוכה במבחן לקביעת רמת הצרפתית. בחינות ה-TCF וה-TEF הן בחינות רישמיות לבדיקת כישורי השפה הצרפתית הכללית, הזהות לבחינת ה-ToEFL באנגלית. TCF-בחינה הנבדקת על ידי המרכז הבינלאומי ללימודי פדגוגיה. זהו מוסד ציבורי הכפוף למשרד החינוך הצרפתי. היא כוללת 3 מבחני חובה האורכים שעה וחצי כל אחד ומספר מבחני השלמה – הבעה בכתב ובע"פ. TEF- זו בחינה המוצעת על ידי לישכת המסחר והתעשייה של פריז היא כוללת 3 מבחני חובה האורכים שעתיים וחצי – בע"פ ושני מבחני רשות – הבעה בעל-פה ובכתב.
טיסות
מנמל התעופה בן גוריון יוצאות מדי יום טיסות לנמלי התעופה של צרפת. מרבית הטיסות נוחתות בשדות התעופה של פריז ("שארל דה-גול" ו"אורלי"), אך ישנן גם טיסות למרסיי, ניס, וליון. הטיסות מופעלות על ידי החברות "אל על", "ארקיע", וכן ע"י חברת התעופה הצרפתית "אייר פראנס". טיסות נוספות, בתדירות נמוכה יותר, מופעלות גם על ידי חברת "ישראייר", וחברות טיסות שכר כגון "סאן דור", "Air Mediteranee", ואחרות. טיסה מנמה"ת בן-גוריון לפריז או מפריז לבן-גוריון אורכת כ-4 שעות. מחיר הטיסה עומד על כ-500 דולר, תלוי בעונה ובסוג הטיסה (שכר או סדירה).
מגורים
פתרונות הדיור הזמינים לסטודנטים בצרפת הם משלושה סוגים: מעונות סטודנטים באוניברסיטאות, מעונות סטודנטים בבעלות פרטית, או שכירת דירה רגילה. בפריז עצמה יש לצפות לשלם סכומים גבוהים יותר כשכר דירה, אך ניתן - כבכל מקום - לשכור את הדירה יחד עם שותפים. לסטודנטים בצרפת ישנה אפשרות לקבל מענק לסיוע במימון המגורים, אפילו אם הם אינם אזרחי צרפת או האיחוד האירופי. הזכאות למענק זה נקבעת לפי קריטריונים כלכליים, לפי הכנסת הסטודנט והוריו.
פתרונות דיור
מעונות סטודנטים אוניברסיטאיים
מעונות אלה נמצאים בבעלות מוסדות הלימוד, וממוקמים בקמפוס עצמו או בעיר. החדרים מרוהטים בריהוט בסיסי, והשירותים והמקלחות בדרך כלל משותפים. שכר הדירה במעונות מסוג זה נע בין 120-400 אירו לחודש. בנוסף, נדרש פיקדון בגובה חודש שכר דירה.
מעונות סטודנטים פרטיים
יזמים פרטיים מציעים ברחבי פריז לקהל הסטודנטים דירות סטודיו מרוהטות ומאובזרות עם מטבחון, שרותים ומקלחת. שכר הדירה בבנייני דירות אלה נע בין 600-700 אירו לחודש.
דירה בשכירות
סוכנות Edufrance לעידוד הלימודים בצרפת ממליצה לסטודנטים זרים לשכור דירה בשוק הפרטי. פתרון זה יאפשר לסטודנט את העצמאות הרבה ביותר, ויעלה לסטודנט בסביבות 250-350 אירו, ובפריז עצמה אפילו 500-550 אירו.
מענקי דיור
המוסד לביטוח לאומי בצרפת (Allocations Familiales) מציע מענקי סיוע במימון הדיור לסטודנטים, גם אם הם אינם אזרחי צרפת או האיחוד האירופי. כדי לקבל את המענק יש להציג מסמכים המעידים על המצב הכלכלי במשפחה - של הסטודנט עצמו ושל הוריו.
סידורי ויזה ודרכון
מיד לאחר הגעת הודעת הקבלה מהאוניברסיטה, בסביבות חודש יולי, ועוד לפני שמזמינים כרטיס טיסה, יש צורך להתחיל מיד בסידורי הויזה והדרכון. אלה הן שתי משימות בירוקרטיות - הראשונה מורכבת ודורשת זמן רב, והשנייה קצרצרה ופשוטה - ובדיוק משום כך נוטים לדחות אותה ולהיזכר בה ברגע האחרון, שבו כבר יש כל כך הרבה דברים אחרים לדאוג להם.
בדיקת הדרכון הישראלי
חשוב לא לדחות את בדיקת תאריך התפוגה של תוקף הדרכון שלכם. לא הייתם רוצים להיזכר במשימה הזו שבועיים לפני הנסיעה, ולרוץ למשרד הפנים (שמדי פעם בפעם גם פורצות בו שביתות עובדים שעלולות להיות ממושכות). אם במועד הנסיעה המשוער לארה"ב לדרכון שלכם יוותרו רק 6 חודשי תוקף - אנא דאגו להאריך את תוקפו בהקדם. כיום, הארכת דרכון היא פעולה פשוטה ביותר, שאינה כרוכה בתשלום: ניגשים לסניף הדואר הקרוב שבו יש תיבת שירות של משרד הפנים (פרטים באתרי משרד הפנים או חברת הדואר), ממלאים טופס, מכניסים אותו למעטפה עם תעודת הזהות והדרכון עצמו, ומשלשלים לתיבת השירות. בתוך מספר ימים הדרכון המוארך ותעודת הזהות יחזרו אליכם בדואר. כדי לקצר את התהליך עוד יותר, תוכלו להיכנס לאתר האינטרנט של משרד הפנים, להוריד את הטופס המתאים, ולבוא עם הטופס המלא לדואר.
הגשת בקשה לויזת סטודנט
בקשה לקבלת ויזת סטודנט יש להגיש רק לאחר קבלת האישור על הקבלה ללימודים בצרפת. את הבקשה יש להגיש באמצעות שגרירות צרפת בישראל, השוכנת בטיילת הרברט סמואל 112 בתל-אביב. הוצאת ויזת סטודנט כרוכה בתשלום אגרה בסך 50 אירו. בעת הגשת הבקשה לויזת סטודנט יש להציג את המסמכים הבאים:
צילום של הדרכון:
ושל עמוד הארכת התוקף
טופס בקשה לאשרת שהייה ממושכת:
בשני עותקים.
שתי תמונות דרכון:
מהתקופה האחרונה
אישור הרשמה למוסד אקדמי
חתום ע"י המחלקה לשת"פ של השגרירות
אישור לימודים ממוסד הלימודים האחרון:
או כרטיס סטודנט אחרון
הוכחת כתובת המגורים בצרפת:
אישור המארח, חוזה שכירות או בעלות
אישור בנק:
על הפקדת 7,320 יורו (או הפק' חודשית של 608 יורו)
אישור ביטוח של הסטודנט:
למשך שלושה חודשים
אישור על גובה המלגה
למקבלי מלגה מממשלת צרפת
יש להציג את המקור של כל המסמכים ולהביא צילום של כל אחד מהם.
עם הנחיתה בצרפת
מיד לאחר ההגעה למקום היעד בצרפת, יש לדאוג להירשם במשרד הפנים כדי לקבל אישור שהות - זהו אישור נפרד מויזת הסטודנט.
כלים שיעזרו לך לבחור מה ללמוד
המבדק
מחשבן סיכויי קבלה
מחשבון בגרויות
באנר פירסומי
מה מתאים לך ללמוד?
יש לבחור שיטת חיפוש, להזין את התחום
וללחוץ על אייקון החיפוש
סוג לימודים
  • מכינות, בגרות ופסיכומטרי
  • לימודי תואר ראשון
  • הנדסאים
  • לימודי תואר שני
  • קורסים ולימודי תעודה
  • לימודים בחו"ל
  • לימודי תואר שלישי
קטגוריה
תחום
איזור
345
مهنة
2538
مؤسسات
17566
مسارات تعليم