אם תמיד אהבתם סדרות של חוק ומשפט, להגן על אנשים או לייצר טיעונים מעניינים, כדאי לכם לשקול מקצוע כמו עריכת דין.
זהו מקצוע דינאמי, מרתק, מאתגר ובעל מגוון סוגי ההתמחות המתאימים לתחומי תעסוקה רבים. ניתן להיות עורכי דין החותרים להוכחת חפותם של האשמים בעבירה, עורכי דין שאחראים על ניסוח חוזים עסקיים או עורכי דין המסייעים בניהול תקשורת מול מוסדות, למשל, ברכישת נכסים, חובות מס הכנסה או הקלה בעונשים מסוימים.
בתור עורך/ת דין תוכלו לבחור אם לעבוד בתחום הפלילי או האזרחי.
במקרה של סכסוך אזרחי עורכי הדין יכולים להיות מטעם התובע או מטעם הנתבע והמטרה של כל אחד מהם ולא משנה באיזה צד הם בחרו היא להגן על האינטרסים של הלקוח שלהם.
במקרה של הגנה מפני תביעה פלילית, תפקידו של הסניגור להוכיח שאינו אשם או להקל בחומרת העונש, שיכול לנוע מקנס כספי ועד ריצוי מאסר בפועל ותפקידו של עורך דין התביעה הוא להשיג הרשעה של הנאשם.
ניתן לבחור בין מגוון התמחויות כמו עריכת דין בענייני מס, קניין רוחני, נדל"ן, ליטיגציה, עורך דין לענייני משפחה וכל תחום מביא עמו סוגיות משפטיות מעניינות ואתגרים אחרים.
קריירה בעריכת דין כוללת עבודה משרדית מעמיקה, קשר עם מוסדות ציבור וניהול אישי של מיוצגים בתהליכים שיכולים להיות קצרים (למשל, במעמד של כתיבת חוזה) או ארוכים ולהימשך שנים ארוכות (בליווי מיוצגים בדיונים משפטיים או במתן ייעוץ משפטי על בסיס קובע).
עבודתו של עורך דין המתמחה בליטיגציה משפטית תכלול גם דיונים בבתי משפט.
בין המשימות השגרתיות בהווי המקצוע אפשר לציין עריכת חוזים, ניהול מו"מ, איסוף ראיות, מחקר מעמיק, פירוש חוקים ופסקי דין, הגשת מסמכים משפטיים כמו תביעות, ערעורים וייעוץ.
על מנת לעבוד בתחום, יש להשלים התמחות תחת פיקוח ולעבור בהצלחה את בחינת ההסמכה של הלשכה לעורכי דין.
עורכי דין רבים ממשיכים לתארים מתקדמים או משלבים את המקצוע עם התמחויות שונות כמו גישור, ייעוץ עסקי ומשתלבים בפירמות פרטיות, בארגונים ממשלתיים או פותחים משרד עצמאי.
כדי להחליט אם אתם מתאימים למקצוע כמו עורך/ת דין, כדאי לגשת לייעוץ לימודים ולקבל מושג לגבי המקצוע ומידת ההתאמה שלכם עיסוק עתידי בתחום.
מאפייני המקצוע וקהל היעד
מי שמחפש מה ללמוד ושוקל מקצוע כמו עורך/ת דין יגלה שהתחום מחייב מיומנויות תקשורת גבוהות, כושר ניתוח אנליטי וחשיבה ביקורתית, כמו גם כישורי מנהיגות, דיוק רב ותשומת לב לפרטים הקטנים ביותר.
מי שיתאים למקצוע הוא מי שבעל יכולת ביטוי גבוהה ויכולת ניסוח מצוינת, יחסי אנוש טובים, מיומנות מחקרית, עמידה בתנאי לחץ ועומס ונכונות לעבודה בשעות בלתי שגרתיות, נכונות להתמדה וחשיבה יצירתית.
במהלך המקצוע מבלים זמן רב באיסוף ראיות, חקירת עדים, ערכית הסכמים. אבל אל דאגה, במהלך לימודי תואר ראשון תוכלו לרכוש את הכלים הנדרשים לעבודה בתחום ולחיזוק כישורים שונים לקריירה מצליחה בתחום.
קורסים מרכזיים
ייעוץ לימודים יחשוף בפניכם את היסודות הנדרשים להשלמת לימודי תואר ראשון בעריכת דין.
בין היתר, הלימודים כוללים קורסי ליבה כמו דיני נזיקין, חוזים, דיני עונשין, דיני קניין, דיני תאגידים, משפט בינלאומי, דיני משפחה, דיני ראיות ועוד.
הלמודים משלבים בין תכנים תיאורטיים לפרקטיקה מעשית וכן סיורים לימודיים, דיונים וקליניקות משפטיות, קורסי חובה וקורסי בחירה. לקראת סיום הלימודים הסטודנטים עוברים גם הכנות לבחינות הלשכה וכן הכנה להתמחות.
במסגרת תואר שני, לרוב תתבקשו לבחור התמחות כמו למשל, משפט וחברה, משפט פלילי או משפט מסחרי והקורסים יהיו בהתאם לסוג ההתמחות המועדפת.
היום בלימודי משפטים יש גם קורסים מתוקשבים המאפשרים לסטודנטים לחזור על החומר תוך צפייה בהרצאות ובקורסים להפנמה מקסימלית של החומר הנלמד.
מתכונת הלימודים
לימודי משפטים המקנים את התואר הנחשק נמשכים לרוב כ-3.5 שנים. הלימודים הם במתכונת יומית מלאה, אך קיימים גם לימודי ערב לסיום תואר ראשון בעריכת דין. לרוב מדובר במסלול חד חוגי מורחב עם אפשרות לשלב עם חוג לימודים נוסף וכמו כן, יש מסלולי הסבה קצרים יותר לתחום המשפטים המיועדים לבעלי תואר אקדמי ומסלולים מקוצרים גם לסטודנטים מצטיינים. ישנם מסלולי לימוד המשלבים תואר ראשון ושני במשפטים במסלול אחד, לרוב למצטיינים.
סוג התעודה
לימודים לרכישת מקצוע עורך/ת דין הם לימודים אקדמיים המקנים תואר ראשון - Bachelor of Laws (LL. B) או תואר שני במשפטים ((LL.M. ניתן להמשיך לתארים מתקדמים כולל לימודי דוקטורט (הפתוחים בפני מי שהגיש עבודת תזה בסיום לימודי תואר שני) ולימודי פוסט דוקטורט בארץ ובחו"ל. קיימים גם תואר שני ללא משפטנים.