חזור

עובד סוציאלי


המערכת שתעזור לך לדעת בתוך דקות עד כמה המקצוע שאתה רוצה ללמוד מתאים לך

אחד מכל 4 סטודנטים לא מסיים שנה א'

רק 11% מהישראלים מרוצים מהמקצוע בו בחרו לעבוד

אל תבזבזו את הזמן שלכם - בדקו כבר עכשיו אם אתם מתאימים למקצוע

מערכת "המבדק", שפותחה על ידי צוות כיוונים לעתיד, בראשותו של פרופ' איתמר גתי מהאוניברסיטה העברית, נועדה לעזור לכם לבדוק באיו מידה מקצוע או תחום לימודים עליו אתם חושבים אכן מתאים לכם

התחל במבדק

עובד/ת סוציאלי/ת הוא מקצוע המשלב תרומה משמעותית לחברה. זהו תחום עיסוק ששייך לתחום בריאות הנפש ומטרתו לשפר את איכות החיים של האנשים אותם העובדים הסוציאליים מלווים לאורך הדרך. במהלך תפקיד כמו עובד/ת סוציאלי/ת, ניתנת לנושאי המשרה הזדמנות לתמוך ולסייע, להשיג מימון כספי, למצוא מסגרות נכונות, לבצע מחקר חברתי ולהעניק שירותי טיפול המותאמים באופן אישי לכל אחד.
עבודה סוציאלית מתמקדת במתן ייעוץ, הכוונה, שיקום ותיאום בין גורמים מקצועיים ומשאבים. ההזדמנויות התעסוקתיות הן רבות, מעבודה בשירות הציבורי דרך משרות בחברות פרטיות המעניקות שירותי סיעוד ועבודה סוציאליות במיקור חוץ. המשרות לעובדים סוציאליים מוצעות במגוון מסגרות כמו בתי ספר, מערכת הרווחה או מערכת הבריאות כמו במרפאות ובתי חולים, ביטוח לאומי, מתנ"סים, סוכנויות ועוד גופים בקהילה. ניתן להתקדם לתפקידי ניהול ומחקר. לאחר הלימודים וההכשרה המעשית בתחום יש לבצע רישום בפנקס העובדים הסוציאליים.

מאפייני המקצוע וקהל יעד

רבים שמחפשים מה ללמוד מגיעים למקצוע של עובד/ת סוציאלי/ת בעקבות ייעוץ לימודים או ייעוץ תעסוקתי. חשוב להבין שהמקצוע דורש סבלנות רבה, אינטליגנציה רגשית, כישורי ארגון, מיומנות תקשורת. העבודה מלווה במפגש עם מגזרים שונים בעלי צרכים שונים וחשוב לשמור על חשיבה פתוחה, לגלות אמפתיה ועם זאת – לבחון כל מקרה לגופו תוך הפעלת שיקול מקצועי. העבודה הסוציאלית משלבת בין עבודה משרדית לעבודה בשטח כולל זמינות לעבודה בשעות נוספות. התפקיד דורש איסוף נתונים, פיקוח, גיוס משאבים, יכולת עבודה קבוצתית, קיום שותפויות, הכנת תסקירים קיום קשר שוטף עם גורמים מקצועיים שונים, השתתפות בוועדות. המקצוע מגוון, כולל מתן שירותים קהילתיים ודורש הכשרה ממושכת בת 3 שנים ולאחר מכן גם הכשרה מעשית.

קורסים ראשיים

לימודי עבודה סוציאלית כוללים מגוון קורסי ליבה וקורסי בחירה. הסטודנטים הלומדים באוניברסיטאות ובמכללות בפקולטה זו לומדים מגוון נושאים תיאורטיים בליווי התנסויות מעשיות. כמו למשל, מדיניות חברתית, יסודות בעבודה סוציאלית, מבוא לפסיכולוגיה, שיטות מחקר וסטטיסטיקה, תיאוריות התפתחותיות, פסיכופתולוגיה, עבודה סוציאלית במערכת הבריאות, סוציולוגיה, המשפחה כמערכת ועוד. השיעורים מורכבים מהרצאות פרונטאליות, דיונים, סמינרים, פרויקטים וסיורים לימודיים. קיימים מוסדות לימוד שונים המשלבים במהלך הלימודים הכשרה מעשית וכן עבודה קהילתית. ניתן לבחור לעיתים גם בין מסלולים מיוחדים ויש גם מסלולים ייעודיים למצטיינים. בכל מקרה, הלימודים כוללים הן עבודה פרטנית והן עבודה קבוצתית על מנת להכשיר את בוגרי התחום לעבודה במגוון מסגרות.

מתכונת הלימודים

עבודה סוציאלית נלמדת כתואר ראשון במוסדות אקדמיים ומכללות. אם חיפשתם מה ללמוד, תגלו שעובד/ת סוציאלי/ת הוא מקצוע שנלמד לרוב במתכונת יומית מלאה או במסגרת לימודי ערב. קיימות תוכניות הכשרה ממוקדות או לימודי המשך בבתי הספר לעבודה סוציאלית ברחבי הארץ, כמו הנחיית קבוצות, פסיכותרפיה, אימון, גישור משפחתי, פיתוח מיומנויות ניהול ועוד השתלמויות שניתן ללמוד בפורמטים שונים אחת לשבוע ואפילו בשלט רחוק בלימודים און ליין. ניתן לבחור גם הסבה מקצועית לעבודה סוציאלית במתכונת קצרה יותר במסלול לבוגרי תארים שונים במדעי החברה וכדומה. לרוב תוכנית זו נמשכת שנתיים בלבד.

סוג התעודה

לימודי עובד/ת סוציאלי/ת מקנים תואר ראשון B.A בעבודה סוציאלית כאשר יש גם לימודי תעודה בעבודה סוציאלית בתחומים מקצועיים שונים. ניתן להמשיך לימודי עבודה סוציאלית לאחר ייעוץ לימודים או ייעוץ תעסוקתי גם לתארים מתקדמים בהתמחויות שונות כמו לימודי עבודה סוציאלית קלינית ובכל מקרה, מדובר בהעמקת התחום הטיפולי, מתן כלים מקצועיים ותעודה מקצועית או תואר שני בעבודה סוציאלית. קיימים גם תארים מתקדמים כמו לימודי תואר שלישי בתחום ואפילו פוסט דוקטורט במוסדות שונים, בארץ ובחו"ל.