חזור

מרפא בעיסוק


המערכת שתעזור לך לדעת בתוך דקות עד כמה המקצוע שאתה רוצה ללמוד מתאים לך

אחד מכל 4 סטודנטים לא מסיים שנה א'

רק 11% מהישראלים מרוצים מהמקצוע בו בחרו לעבוד

אל תבזבזו את הזמן שלכם - בדקו כבר עכשיו אם אתם מתאימים למקצוע

מערכת "המבדק", שפותחה על ידי צוות כיוונים לעתיד, בראשותו של פרופ' איתמר גתי מהאוניברסיטה העברית, נועדה לעזור לכם לבדוק באיו מידה מקצוע או תחום לימודים עליו אתם חושבים אכן מתאים לכם

התחל במבדק

אחד המקצועות המרתקים, שמסייעים לחברה לקדם אנשים בעלי מגבלה גופנית או מוטורית ולשפר את התפקוד הוא מרפא/ה בעיסוק. מרפאים בעיסוק עוזרים למעשה למי שסובלים מקשיים שונים בשכלול המיומנויות והכישורים. אלה יכולים להיות פציינטים בעלי מגבלות פיזיות, אתגרים רגשיים, קשיים חברתיים ובעיות התפתחותיות ובטווח גילאים רחב.
מרפאים בעיסוק משתמשים בעבודתם באסטרטגיות קוגניטיביות ופיזיולוגיות שונות, פיתוח מיומנויות מוטוריות עדינות כמו תיאום עין-יד, מעקב אחר תפקוד המטופלים והכוונת הסביבה והכל במסגרת של פעילות קבוצתית או פרטנית, הנחיית הורים, מסגרות פורמליות או א-פורמליות.
אם אתם מחפשים מה ללמוד והחלטתם על מקצוע שיש בו גם עניין וגם שליחות – הרי שאין ספק שמרפא/ה בעיסוק הם מה שבקשתם לעתיד. אלה הם מקצועות המותירים חותם על חייהם של המטופלים הפוגשים מרפא/ה בעיסוק.
בוגרי התחום ובעלי מקצוע זה יכולים לעסוק בתחום במסגרת עצמאית או להשתלב כשכירים בקליניקות לריפוי בעיסוק. תנאי הקבלה דורשים ציוני פסיכומטרי ובגרות גבוהים. לאחר סיום הלימודים ניתן להתמחות גם בעבודה עם ילדים, קשישים, להשתלב במרכזי שיקום, בריאות הנפש וכדומה. חשוב לדעת מראש כשמחפשים תואר ראשון ללימודים, שעל מנת לעסוק בתחום, יש להוציא רישיון של משרד הבריאות עם תום הלימודים האקדמיים.

מאפייני המקצוע וקהל היעד


במסגרת ייעוץ לימודים ינחו אתכם שעבודה במקצוע כמו מרפא/ה בעיסוק דורש סבלנות אין קץ, יחסים בינאישיים מצוינים, יכולת עבודה בצוות, יכולת עבודה עצמאית, יצירתיות ונכונות ללמידה והתמקצעות כמו יישום תוכניות טכנולוגיות ושיטות ייחודיות שונות לשילוב, שיפור הכישורים של המטופלים ועוד. העצמאות במקצוע היא רבה ודורשת גם ניהול וגם פיקוח.
ניתן להשתלב במגוון מקומות תעסוקה כמו מרכזים שיקומיים וגני תקשורת ולהעניק ליווי אישי תומך. העבודה השוטפת כוללת, בין היתר, ביצוע אבחונים, הדרכת בני משפחה ואנשי מקצוע (מורים, גננות וכולי) בנוגע לטיפול, כתיבת סיכומי אבחון וטיפול, עריכת ביקורי בית, מתן ייעוץ מקצועי, תיווך מול גורמים שונים בקהילה. חשוב לדעת לנהל ולהוביל, לעבוד באופן מסודר, להתכוון לעבודה מערכתית עם גורמים רבים והכל למען רווחת ואיכות החיים של המטופלים המגיעים למרפא/ה בעיסוק.

קורסים ראשיים

לימודי ריפוי בעיסוק מתקיימים בחוגים לריפוי בעיסוק. כבר במהלך ייעוץ תעסוקתי יסבירו לכם שהלימודים משלבים בין תיאוריה למעשה, כוללים שיעורים בביולוגיה, סוציולוגיה, פסיכולוגיה, פיזיולוגיה, תהליכים דינאמיים, שיטות מחקר, תיאורי מקרה, טכנולוגיה מסייעת, רפואה פנימית, בריאות הנפש, אתיקה ומשפט ועוד. הלימודים כוללים הכשרות קליניות, סדנאות, סמינרים ועבודות מחקר. המטרה היא לצבור ידע במגוון תחומים כמו עיכוב התפתחותי, תשישות נפש, אנשים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים וכדומה.

מתכונת הלימודים

הלימודים בריפוי בעיסוק הם לימודי תואר ראשון ונמשכים לרוב כ-3.5 שנים. הלימודים מתבצעים לרוב כחלק מהפקולטה לרפואה באוניברסיטאות ומעניקים תואר בריפוי בעיסוק. הלימודים מאתגרים ומשלבים שיעורים ומחקרים, הרצאות וסיורים, תיאורי מקרה. קיימים גם לימודי המשך לתואר שני וגם מסלולים תעודה שונים כמו מומחים בנגישות השירות ולימודי תעודה כמו התערבות קוגניטיבית מתווכת. מרבית מסלולי הלימוד מוצעים במתכונת של לימודי יום ומעטים במסלול של לימודי ערב או למידה מרחוק.

סוג התעודה

בוגר תואר ראשון בריפוי בעיסוק שהשלים את כל מחויבויות התואר נקרא B.O.T. ניתן להמשיך לתואר שני וגם לתואר שלישי. התעודה לעסוק בתחום לאחר השלמת תואר ראשון הינה תעודה ממשרד הבריאות ועמה ניתן לעסוק בתחום. התעודה חשובה ומעסיקים רבים מבקשים לראות גם רישיון של משרד הבריאות ואף מבקשים ניסיון בתחום. בתחילת הדרך ניתן לעבוד תחת הכוונת, הדרכת או השגחת מרפא/ה בעיסוק מנוסים כדי לקבל דגשים להמשך הקריירה.