חזור

קלינאי תקשורת


המערכת שתעזור לך לדעת בתוך דקות עד כמה המקצוע שאתה רוצה ללמוד מתאים לך

אחד מכל 4 סטודנטים לא מסיים שנה א'

רק 11% מהישראלים מרוצים מהמקצוע בו בחרו לעבוד

אל תבזבזו את הזמן שלכם - בדקו כבר עכשיו אם אתם מתאימים למקצוע

מערכת "המבדק", שפותחה על ידי צוות כיוונים לעתיד, בראשותו של פרופ' איתמר גתי מהאוניברסיטה העברית, נועדה לעזור לכם לבדוק באיו מידה מקצוע או תחום לימודים עליו אתם חושבים אכן מתאים לכם

התחל במבדק

קלינאי תקשורת מתמחה בטיפול בדיבור, בין אם אלה בעיות פיזיולוגיות או הבשלה קוגניטיבית, גמגום או החלפת אותיות.
שפה היא המפתח לתקשורת וכקלינאי תקשורת תוכל לסייע לילדים ולמבוגרים עם בעיות דיבור לפתח את כישורי השפה ולסייע להם לתקשר טוב יותר.

במסגרת עבודתך תוכל לאבחן בעיות דיבור ולטפל בהן. לעיתים יש בעיות דיבור כתוצאה מטראומה, פגיעה מוחית, בעיות רגשיות או בעיות התפתחותיות ולכן, חשוב להתאים את טכניקת הטיפול לסוג הבעיה.
העבודה עם מטופלים תסייע להם לפתח ולחזק את השרירים האחראים לפעולת הדיבור, לשפר את השיח ואת איכות ומיומנויות הדיבור ולהתגבר על הפרעות קוליות שונות.
הטיפול יכול להיות אישי או קבוצתי. תידרש לפתח תכניות אישיות לטיפול, ללמד את המטופלים לחזק את שרירי הלסת והפנים וכן להדריך את הקרובים למטופלים, כדי שיוכלו לסייע להם בתהליך שיקום ושיפור הדיבור.

ניתן להתמחות באוכלוסיות מסוימות כמו למשל, טיפול בדיבור אצל ילדים או אצל חולים. העבודה ברובה היא עבודה טיפולית שנעה משלב האבחון דרך הטיפול ועד השיקום, אך יש לה גם היבט אדמיניסטרטיבי כמו תיעוד הטיפול, הגשת חוות דעת ודו"חות על הטיפול.

תנאי הקבלה לתחום גבוהים, אבל הזדמנויות התעסוקה של קלינאי תקשורת הן רבות. ניתן להשתלב במרפאות לטיפול בדיבור, בתי חולים, מוסדות חינוך, מרכזים רפואיים גריאטריים וכן לעבוד כשכיר או כעצמאי ולהמשיך לעבודה ניהולית או מחקרית בתחום.

קלינאי תקשורת הוא תחום מבוקש שדורש הכשרה ארוכה ומסירות רבה ולכן, כדאי לעבור ייעוץ לימודים לפני שבוחרים במסלול זה.

מאפייני המקצוע וקהל היעד

קלינאי תקשורת נדרש לגלות סבלנות רבה היות והטיפולים עשויים להיות ארוכים ודורשים הקשבה למטופל וסבלנות להדריך ולסייע לו בהתפתחות הדיבור וניהול השיח.
מיומנויות התקשורת בכתב ובעל פה של הקלינאי הן המפתח להצלחה, כי כמי שמדריך ומטפל באנשים עם בעיות דיבור, חשוב שתהווה עבורם מודל לחיקוי.
כישורי הדרכה אף הם חשובים, כיוון שעליך להדריך ולכוון את המטופלים ואת המסגרת הטיפולים כיצד לסייע למטופלים. יצירתיות תתרום לך לתפקוד מטיבי, כשתמצא דרכי טיפול נכונות לאפשר למטופל לשכלל את כישורי הדיבור.
חשובה גם עבודה בצוות וכן ארגון וסדר בכל הנוגע לטיפול בדוחות וביטוחים - עבודת הקלינאי היא לרוב תחת פיקוח.

קורסים מרכזיים

לימודי קלינאי תקשורת מעמיקים בבלשנות, אנטומיה, אקוסטיקה, התפתחות שפה ואוריינות, פיזיולוגיה של השמיעה, פסיכולוגיה התפתחותית ומעניקים כלים כיצד לטפל בהפרעות שפה ותקשורת, היגוי וקול, הכרות עם מכשירי שמיעה וביצוע בדיקות שמיעה ואימוני שמיעה, אבחון ליקויי למידה ועוד.
כמו כן, הלימודים כוללים סמינרים מחקריים בתחום וסימולציות. חלק בלתי נפרד מהלימודים מוקדש לתצפיות ולהתנסות קלינית בשפה ובדיבור ובאודיולוגיה.

מתכונת הלימודים

לימודי קלינאי תקשורת נמשכים כארבע שנים על בסיס יומי מלא ומשלבים לימודים תיאורטיים עם התנסות קלינית מעשית. בסיום הלימודים נדרשים הבוגרים לעבור בחינות רישוי ממשלתיות בקלינאות תקשורת המתקיימות פעמיים בשנה.
ניתן להמשיך מלימודי תואר ראשון ללימודי תואר שני בהפרעות תקשורת ולבחור מסלול עם תזה או מסלול ללא תזה.

סוג התעודה

תואר ראשון B.A קלינאי תקשורת או תואר M.A קלינאי תקשורת ותעודת הכרה ממשרד הבריאות.

ייעוץ לימודים יסייע לך להבין אם קלינאי תקשורת הוא המקצוע המתאים ליכולות ולשאיפות המקצועיות שלך.