רוצה לייעץ לחברות באילו עובדים לבחור וכיצד לשפר את איכות העבודה שלהם במסגרת הארגונית?
פסיכולוג ארגוני המכונה גם פסיכולוג תעשייתי מעורב בכל הפעילות הארגונית שקשורה למשאב האנושי. מבחירת כוח אדם דרך הכשרתו ועד הערכת ביצועי עובדים.
פסיכולוג ארגוני מתמחה ביחסים בין עמיתים במקום עבודה, בגיוס כוח אדם, בדינאמיקה ובקשרים בין חברי הצוות ובשיפור האווירה הכללית בתוך המבנה הארגוני.
כפסיכולוג ארגוני תלווה את תהליך הגיוס של עובדים חדשים, תסייע לעובדים לשכלל את כישורי התקשורת והביצועים, להטמיע מדיניות ארגונית בדרך הטובה ביותר והכל מתוך שאיפה ליצור סביבת עבודה בריאה ונעימה עבור העובדים.
זהו תפקיד מאתגר המבוסס במובנים רבים על מחקר מדעי הנועד להבנת ההתנהגות האנושית במקום העבודה ופתרון בעיות שונות וכן כתיבת חוות דעת מקצועיות. כמו כן, פסיכולוג ארגוני ממנה על הדרכת עובדים ועל האינטראקציה השוטפת עמם בארגון. הוא למשל מדריך מנהלים כיצד להניע עובדים, כיצד לנהל נכון תהליך פיטורים או שיחת סיכום שנה.
לפסיכולוג ארגוני השפעה רבה על הצלחת הארגון – בבחירת וגיוס עובדים המתאימים לתפקידים ספציפיים, בשיפור רווחת העובדים ובעלת המוטיבציה שלהם, השבחה מקצועית לעובדים בנושאים שקשורים למנהיגות ואיכות חייהם, הטמעת תהליכים אסטרטגיים ארגוניים ועוד.
המטרה שלך כפסיכולוג ארגוני היא שלארגון יהיו עובדים מאושרים שיעזרו לו לצעוד קדימה ולהצליח בתעשייה בה הוא פועל.
כפסיכולוג ארגוני תוכל להשתלב במגוון מקומות עבודה, כמו למשל, מכוני אבחון תעסוקתי, רשויות מקומיות, מוסדות ממשלתיים, מחלקות משאבי אנוש בארגונים בתעשיות שונות. לעבוד בתור שכיר או פרילנס במתן ייעוץ, פיתוח קבוצתי או פיתוח פרטני. כדי לעבוד בתחום יש לעבור מבחן הסמכה מטעם משרד הבריאות.
בכל מקרה, מומלץ לעבור ייעוץ לימודים על מנת לבחון את ההתאמה לתחום של פסיכולוגיה ארגונית וכל מה שדרוש להצלחה בתחום.
מאפייני המקצוע וקהל היעד
פסיכולוג ארגוני נדרש לגלות סבלנות רבה, למיומנות שיח ולפתרון של בעיות מורכבות. מי שמתאים לתחום הוא בעל כושר מילולי מצוין ויכולת ביטוי גבוהה בכתב ובעל פה חשיבה ביקורתית ויצירתית וכן יכולת אבחונית טובה. יש לקחת בחשבון עיסוק אינטנסיבי בכלים ומחקרים מדעיים ולכן, כושר ניתוח נתונים יכול לסייע להצלחה.
התפקיד מתבצע תחת תנאי לחץ ודורש למידה פעילה של תהליכים ואסטרטגיות ניהול וכן עבודה בפיתוח המשאב האנושי ובמתן ייעוץ תעסוקתי וארגוני.
קורסים מרכזיים
לימודי תואר בפסיכולוגיה ארגונית כוללים קורסים מרכזיים בפסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, ניהול משאבי אנוש וכן ידע במתמטיקה וסטטיסטיקה. בין הקורסים: אבחון ארגוני, פיתוח והערכת עובדים, אתיקה בארגונים, פיתוח צוותים, פסיכותרפיה, מיון והערכת עובדים, שיקום תעסוקתי, פיתוח מבני הערכה, פסיכופתלוגיה ועוד. לרוב מדובר בתואר שני של בוגרי החוג לפסיכולוגיה המעוניינים להתמחות בפסיכולוגיה ארגונית תעסוקתית תעשייתית. הלימודים נמשכים כשנתיים.
מתכונת הלימודים
לימודי תואר בפסיכולוגיה ארגונית הינם לימודי תואר שני. מתכונת הלימודים משלבת בין מחקר ותיאוריה ובין פרקטיקום. ניתן לבחור מסלול עם הגשת תזה ומסלול ללא תזה.
מרבית בוגרי התחום נרשמים בפנקס הפסיכולוגים לפי דרישתם של מקומות עבודה רבה. הלימודים מתקיימים במסלולים שונים מלימודי יום ועד לימודי ערב, לימודים מלאיים או לימודים חלקיים – כל סטודנט וההעדפה שלו ומסגרת הלימוד בה בחר במוסד הלימודים הנבחר.
בבואך לבחור מתכונת לימודים, עליך לקחת בחשבון שבמסגרת תואר שני בפסיכולוגיה תעסוקתית יש לעבור פרקטיקום במקומות שונים על מנת לצבור את הניסיון הנדרש לעבודה בתחום.
סוג התעודה
M.A בפסיכולוגיה ארגונית-תעסוקתית-תעשייתית.
לפני שנכנסת לעולם הפסיכולוגיה הארגונית, בדוק את מידת ההתאמה שלך לתחום דרך מבדק אינטרנטי קצר ומדויק – ייעוץ לימודים מקוון.