חזור

גנטיקאי


המערכת שתעזור לך לדעת בתוך דקות עד כמה המקצוע שאתה רוצה ללמוד מתאים לך

אחד מכל 4 סטודנטים לא מסיים שנה א'

רק 11% מהישראלים מרוצים מהמקצוע בו בחרו לעבוד

אל תבזבזו את הזמן שלכם - בדקו כבר עכשיו אם אתם מתאימים למקצוע

מערכת "המבדק", שפותחה על ידי צוות כיוונים לעתיד, בראשותו של פרופ' איתמר גתי מהאוניברסיטה העברית, נועדה לעזור לכם לבדוק באיו מידה מקצוע או תחום לימודים עליו אתם חושבים אכן מתאים לכם

התחל במבדק

הדרך לפיצוח ה-DNA מתחילה במחקר גנטי. גנטיקאי הוא מקצוע מרתק, מסקרן ופורץ דרך, שיאפשר לך לחקור את השפעת התורשה על המראה, ההתנהגות והבריאות, לעבוד בסביבת מעבדה, למצוא פתרונות לבעיות גנטיות, לפתח מוצרים פרמצבטיים, לאבחן תכונות תורשתיות, כיצד הגנים משחקים תפקיד בהתפתחות של מחלות, בהזדקנות, באינטראקציות שונות ועוד.

גנטיקאי מבצע ניסויים שונים כדי לאתר את המקורות בעלי השפעה גנטית, הוא מחפש כיצד גורמים חיצוניים סביבתיים כמו קרינה, כימיקליים ואפילו תנאי מזג האוויר משפיעים על ההרכב הגנטי, הוא מתעד תהליכים גנטיים ומנתח נתונים גנטיים על מנת למצוא ממצאים מחקריים מעניינים.
תוכל להתמקד ברמה המולקולרית, באורגניזם עצמו או באוכלוסיה שונה, לטפל באנשים הסובלים מהפרעות גנטיות, לבצע מחקרים של אפיגנטיקה – התהליך שבו הגנים מופעלים או מושבתים על ידי גורמים סביבתיים.
ניתן להתמחות גם בגנטיקה אקולוגית במסגרת הגנטיקאי חוקר את הגנטיקה בהקשר של סביבה משתנה לצורך שימור זנים שונים, רבייה ושיעורי הישרדות של קהילות תוך שינוי אקלים וסביבה. התמחות נוספת של גנטיקאי היא בהשבחת זנים שונים של צמחים.

העבודה ברובה היא עבודה מחקרית, מתודולוגית ותהליכית תוך שימת דגש על ניתוח של התנהגות גנטית, פיתוח טכניקות לאיתור מחלות גנטיות או פיתוח גידולים עמידים למחלות ובעלי חיים ואפילו ניתוח משפטי גנטי, למשל, בחקירות משטרה ועדויות בבית משפט. בתחום הגנטיקה תוכל להשתלב במגוון מקומות תעסוקה כמו בתי חולים, מוסדות מחקר, מכונים גנטיים, חברות תרופות, חברות חקלאות, ביוטכנולוגיה ועוד.

עבודת הגנטיקאי כוללת ייעוץ טרום לידתי, ייעוץ גנטי בשל סיכון לחלות במחלות מסוימות ועוד תהליכים לזיהוי גורמים גנטיים ותפקידם בחיים. העבודה כוללת לרוב שימוש בציוד מעבדה מתקדם ובמערכות ממוחשבות כמו גם עבודה במעבדה מולקולרית או במעבדה ציטוגנטית.
ניתן לעבוד כמדענים גנטיים או כיועצים גנטיים המספקים ייעוץ וחוות דעת על טיפולים אפשריים. למשל, לבחון את ההיסטוריה הרפואית ולנתח נתונים גנטיים כדי לחזות פגם בילודים. כדי לעסוק בייעוץ גנטי, יש לסיים תואר בגנטיקה, להשלים סטאז' של שנתיים לפחות ומבחן הסמכה של משרד הבריאות. על מנת לעסוק בגנטיקה קלינית יש לקבל תעודת הכרה.
הגנים שלך לא טועים? עיסוק הוא לא תמיד נטייה גנטית. ייעוץ לימודים יסייע לך להבין אילו מקצועות עונים על השיקולים האישיים שלך ולמצוא את הייעוד המקצועי.

מאפייני המקצוע וקהל היעד

גנטיקאי הוא מי שניחן במיומנויות אנליטיות וביכולת לשים לב לפרטים הקטנים ביותר. מי שמתאים לתחום הוא בעל חשיבה ביקורתית, מיומנות לפתרון בעיות מורכבות תוך שימוש בעקרונות מדעיים. הסבלנות חשובה מאוד להצלחה בתחום וכן יכולת לעקוב ולהעריך ביצועים, הבנה ביישומי מחשב.

קורסים מרכזיים

לימודי גנטיקה כוללים קורסים המקנים את הרקע התיאורטי במקצועות כמו ביולוגיה, מיקרוביולוגיה, ביוכימיה, מתמטיקה, כלים גנטיים, ביולוגיה מולקולרית, ביולוגיה של התא, ביוסטטיסטיקה, הנדסה גנטית, אתיקה ברפואה, בטיחות, כתיבה מדעית, מיקרוסקופיה ועוד.

מתכונת הלימודים

תואר ראשון או שני בגנטיקה נלמד כחלק מהפקולטה למתמטיקה ומדעי הטבע או למדעי ביו רפואה, תלוי במוסד הלימודים. הלימודים כוללים לימודי מחקר ותיאוריה וכן לימודים בסביבת מעבדה. ניתן להמשיך לתואר שני ותארים מתקדמים – דוקטורט ופוסט דוקטורט בגנטיקה. לרוב מדובר בתואר שני בגנטיקה כאשר ניתן ללמוד אותו במסלול מורחב או בתוכנית בין תחומית. הלימודים כוללים גם הגשת סמינריונים. ניתן לבחור התמחויות כמו ייעוץ גנטי, ציטוגנטיקה קלינית או גנטיקה קלינית מולקולרית / ביוכימית.

סוג התעודה

תואר B.Sc בגנטיקה
ייעוץ קריירה מקוון יכול לעזור לך להחליט מהו הכיוון המקצועי הנכון עבורך ואם אכן גנטיקה היא התחום בשבילך.