אחד התחומים המסקרנים בפסיכולוגיה הוא של פסיכולוגיה קלינית - טיפול בבעיות נפשיות והתנהגותיות מורכבות. הראשון שטבע את המושג בתחילת המאה ה-20 היה הפסיכולוג האמריקאי לייטנר ויטמר, שהגדיר אותה כ"מחקר של יחידים, על ידי תצפית או ניסויים, מתוך כוונה לחולל שינוי".
מאז הכל היסטוריה. היום פסיכולוג/ית קליני/ת היא אחד המקצועות המבוקשים ביותר בענף הפסיכולוגיה, כשכל פסיכולוג קליני יכול לבחור את שיטת הטיפול המועדפת עליו.
למשל, פסיכולוג שפועל על פי התפיסה ההתנהגותית, שבוחנת את הקשר בין המחשבות להתנהגות המטופל או התפיסה הפסיכודינמית, שמשתמשת בכלים פסיכואנליטיים, כמו אסוציאציות חופשיות, כדי לגלות איך התת מודע משפיע על המטופל.
לא משנה איזו שיטת טיפול תבחרו לאמץ, העבודה בתחום כוללת אבחון בעיות בבריאות הנפש, ייעוץ אישי או טיפול במסגרת קבוצתית. המטרה היא לעזור למטופלים להבין את הבעיות הנפשיות או הרגשיות וההתנהגותיות ולסייע להם התמודד אתן בדרך הטובה ביותר.
פסיכולוגים קליניים לא רושמים תרופות כמו פסיכיאטרים אלא מגבשים תוכנית טיפול על פי צרכיו האינדיווידואליים של כל מטופל ולכן זו עבודה מאוד דינאמית, כי כל מקרה שונה מהאחר ויכלול תהליכים טיפוליים אחרים.
הזדמנויות התעסוקה של פסיכולוגים קליניים רבות ומגוונות, מעבודה במרכזים לבריאות הנפש, בתי חולים, ייעוץ ופיקוח במוסדות ציבור וכלה במחקר אקדמי. מרבית הפסיכולוגים הקליניים מקימים קליניקה טיפול עצמאית בה הם מקבלים מטופלים ולעיתים משלבים את הפעילות עם עבודה במוסדות ציבור.
על מנת לעבוד בתור פסיכולוג/ית קליני/ת בישראל, יש לסיים תואר שני במסלול של פסיכולוגיה קלינית ולבצע התמחות של 4 שנים במוסד המוכר על ידי משרד הבריאות.
היות ומדובר בתואר שני, הוא פתוח בפני בוגרי תואר ראשון בפסיכולוגיה ותחומים משיקים, אך כדי להתקבל צריך להציג ממוצע ציונים גבוה במיוחד בלימודי תואר ראשון וכן לעבור בהצלחה את מבחן המתא"ם.
לפני שאתם בוחרים במסלול הכשרה ארוך זה, כדאי לעבור ייעוץ לימודים ולבחון את ההתאמה שלכם למקצוע.
מאפייני המקצוע וקהל יעד
פסיכולוג קליני הוא מקצוע שדורש סבלנות רבה, הבנה רחבה של בעיות הנפש, כישורים אנליטיים, חשיבה ביקורתית. מי שיתאים למקצוע הוא בעל אינטליגנציה רגשית גבוהה ויחסי אנוש מצוינים, שלא נרתע מהעיסוק בבעיות מורכבות ומאינטראקציה עם אנשים שונים ומפתרון של קונפליקטים. הלימודים ארוכים מאוד ומחייבים תואר ראשון ותואר שני ולכן נדרשות מהמועמדים השקעה והתמדה לאורך זמן.
קורסים ראשיים
לימודי פסיכולוגיה קלינית הם לימודים מרתקים, שיחשפו אתכם לתחומים שונים בעולם של בריאות הנפש, חברה ומדעי המוח. הם משלבים בין קורסים, שיעניקו לכם מיומנות לעריכת מבחני אישיות ותצפיות אפקטיביות, סיורים לימודיים, סדנאות מחקריות בנושאים שונים ופרקטיקום במבחר קליניקות.
בין הקורסים הבולטים: פסיכותרפיה, שיקום פסיכיאטרי, יסודות הריאיון הקליני, הערכה קוגניטיבית, אתיקה ועוד.
במוסדות לימוד שונים, ניתן לבחור בין מגמות שונות של פסיכולוגיה קלינית, ביניהן: מגמה שיקומית, מגמה קלינית של הילד, מגמה קלינית חברתית ארגונית.
בתהליך של ייעוץ לימודים יימסרו לכם הפרטים החשובים על קורסי החובה והבחירה של לימודי התואר הראשון והשני.
מתכונת הלימודים
אחוז גבוה מהלימודים בתחום של פסיכולוגיה קלינית מוקדש ללימודים במתכונת של שבוע לימודים מלא, כשניתן לבחור בין לימודי יום ללימודי ערב. מוסדות הלימוד שמציעים תואר בתחום משלבים בין התנסויות מעשיות בשטח ללימודי מחקר וכן קורסים מקוונים. במרבית מוסדות הלימוד בארץ מדובר בתואר שני שמחייב הגשה של עבודת גמר.
סוג התעודה
פסיכולוג/ית קליני/ת הוא מקצוע שמחייב תואר שני. אלה לימודים אקדמיים המקנים תואר אקדמי. עם זאת, חשוב להבין שלפי חוק הפסיכולוגים, יש לעבור התמחות ורק בסיומה ניתן להירשם במשרד הבריאות כפסיכולוג.