072-3300504

לימודים בהולנד

רקע
יחסית למדינות אירופאיות אחרות, הולנד נחשבת למדינה קטנה, בת 16 מליון איש בלבד. למרות זאת מדובר במדינה משגשגת בעלת תעשייה מתקדמת. ככלל, תושבי הולנד נחשבים לאנשים סבלניים מאוד ואוהבי ישראל (בעיקר באמסטרדם). הערים הגדולות בהולנד בהחלט לא זולות, אך מחוץ לערים הגדולות המחירים סבירים במונחים אירופאים. הלימודים מסובסדים חלקית על ידי המדינה ויש ביקורת מתמדת של המדינה על כל מוסדות הלימוד. בנוסף, הולנד מציעה מוזיאונים וארכיטקטורה המדגימים יצירה הולנדית בת מאות שנים כגון מוזיאון ואן-גוך המפורסם באמסטרדם.
יתרונות הלימודים בהולנד
היתרון המשמעותי של לימודים בהולנד הוא שפת הדיבור - 95% מהתושבים דוברי אנגלית. לכך הוסיפו את רמת הלימודים הגבוהה, המושגת הודות לפיקוח הממשלתי על האוניברסיטאות, ואת התנאים הסוציאליים הנאותים לסטודנטים הזרים. גם רמת החיים בהולנד גבוהה, והמדינה כולה - פרט אולי לאמסטרדם - נהנית ממחירים סבירים. הולנד אינה רק לימודים - יש בה גם תרבות פנאי מפותחת, ומוזיאונים רבים בהם תוכלו להרחיב את השכלתכם לאחר שעות הלימודים.
אוכלוסיית הולנד
אוכלוסיית הולנד מונה כ-16 מיליון תושבים. 96 אחוז מהתושבים נולדו בהולנד, ומיעוטם מהגרים ממדינות כמו חוף השנהב, טורקיה ואפריקה. באמסטרדם הבירה, חיים כ-724,000 תושבים; ברוטרדם - 598,000; בהאג - 445,000 ובאוטרכט 234,000 תושבים. הולנד היא מדינה חילונית ופתוחה מבחינה רעיונית. 52 אחוז מתושביה נוצרים, ואילו 40 אחוז אינם דתיים כלל.
יהודי הולנד
יהדות הולנד התפתחה בעיקר בעקבות גירוש ספרד ב-1492. היהודים שנמלטו מספרד הקימו קהילה יהודית באמסטרדם והתקבלו בסבר פנים יפה על ידי ההולנדים. מאז גדלה הקהילה והתפרסה לערים אחרות, עד שבמהלך מלחמת העולם השניה נהרגו 100,000 יהודים מבני הקהילה. כיום מונה הקהילה היהודית במדינה כולה כ-27,000 יהודים בלבד. רובם מתגוררים באמסטרדם, בה יש ארבעה בתי כנסת ומסעדות כשרות רבות. הישראלים שמגיעים ללמוד בהולנד מתרכזים גם הם בעיקר באמסטרדם, או באוטרכט השכנה.
גיאוגרפיה
הולנד היא מדינה מישורית בצפון מערב אירופה. כמחצית משטחה נמצא מתחת לגובה פני הים ומוגן מפני הצפות במערכת של סוללות סכרים ותעלות מתוחכמות. שטחה של הולנד הוא 41,535 קמ"ר בלבד. מצפון לדרום המרחק הוא 300 ק"מ וממזרח למערב 200 ק"מ. הולנד גובלת ממזרח עם גרמניה, בדרום עם בלגיה ובצפון ובמערב עם הים הצפוני.
הפרש שעות
בין ישראל להולנד קיים הפרש של שעה בלבד, כאשר ישראל מקדימה את הולנד בשעה (אם בישראל השעה היא 12:00, בהולנד תהיה השעה 11:00).
מערכת ההשכלה
בהולנד יש 13 אוניברסיטאות המכשירות סטודנטים למחקר מדעי עצמאי (מעניקות בעיקר תארים שניים ודוקטורט). הותיקה ביותר היא אוניברסיטת ליידן שהוקמה בשנת 1575. האוניברסיטאות של אמסטרדם ואוטרכט הן הגדולות והחדישות ביותר בהולנד. האוניברסיטאות בהולנד מתמחות כל אחת בתחומים שונים. תשע אוניבסיטאות מציעות קורסים במדעים, בריאות, כלכלה, משפטים, חברה ושפה. שלוש אוניברסיטאות מציעות קורסים בהנדסה ואחת מתמחה בחקלאות. האוניברסיטה הפתוחה של הולנד מציעה קורסים בלמידה מרחוק בדיוק כמו בארץ. בנוסף, פועלים בהולנד 56 מוסדות להשכלה גבוהה - Universities of Professional Education, המכשירים סטודנטים לקראת תארים מקצועיים (ראשונים ושניים) בתחומים של חקלאות וסביבה, התנהגות וחברה, בריאות, הנדסה וטכנולוגיה, אמנות פלסטית ואמנויות הבמה, כלכלה, ניהול וחינוך. מרכיב חשוב בתוכניות הלימודים היא ההתמחות המקצועית בחברות עסקיות. השנה הרביעית של התואר הראשון מוקדשת לפרויקט אישי ולעבודת מחקר. למוסדות יש קשרים עם חברות תעשיתיות המאפשרים להתאים את תוכניות הלימודים לדרישות שוק העבודה. בכל הולנד לומדים בשנה כ-500,000 סטודנטים, כאשר מתוכם כ-20,000 הם סטודנטים זרים. מערכת החינוך ההולנדית היא מהמושקעות באירופה וההשקעה השנתית של משרד החינוך ההולנדי בהשכלה הגבוהה מוערכת ב-4 מיליון אירו. כל המוסדות השונים להשכלה גבוהה בהולנד מוכרים על ידי הממשלה ההולנדית וחייבים לעמוד בסטנדרטים אקדמיים מחמירים. הקורסים מוערכים על ידי ועדות של מומחים עצמאיים. לפיכך אין דירוג רישמי של האוניברסיטאות על ידי המדינה. הולנד אינה מכתיבה פילוסופיה חינוכית כללית, אלא קובעת חוקים לגבי משך הלימודים וההשגים שהסטודנט אמור לעמוד בהם כדי לסיים את התואר בהצלחה. שפת הלימוד באוניברסיטאות היא לרוב הולנדית. עם זאת, בשנים האחרונות ניתן לקבל הנחיות לימודיות ולבצע עבודות אקדמיות באנגלית במסגרת הלימודים לתארים מתקדמים. כמו כן, יותר ויותר אוניברסיטאות ובתי ספר מקצועיים מאפשרים לסטודנטים זרים להשתלב בתארים הנלמדים בשפה האנגלית ובמסלול מיוחד לסטודנטים זרים.
בחירת מוסד הלימודים
בטרם קבלת החלטה על לימודים בהולנד, מומלץ להתייחס למספר גורמים העשויים להשפיע רבות על דרכך האקדמית בחו"ל, על מידת ההצלחה שלך ועל המשך החיים המקצועיים שלך בישראל ובחו"ל. להלן מספר שיקולים שיש לקחת בחשבון שיקלו עליכם לבצע את ההחלטה לאיזה מוסד לנסות להתקבל:
הכרה בתואר
לפני הבחירה במוסד הלימודים, ייתכן שכדאי לברר קודם האם התואר מוכר בישראל, לצרכים שונים: הכרה לצורך לימודי המשך, זכאות לגשת לבחינות רישוי מקצועי, או הכרה לצורך קביעת דירוג ושכר בשירות המדינה ובשירות הציבורי. אם אחד מהצרכים הללו רלוונטים לגביך, מומלץ לברר האם התואר מוכר בארץ. בקישור המצורף בתחתית העמוד ישנן הוראות כיצד לבדוק את ההכרה בתואר.
גודל מוסד הלימודים
בדוק עם עצמך אם אתה מעדיף אוניברסיטה גדולה שיש לה יותר משאבים ושרותים הניתנים לסטודנטים אך בה אתה אנונימי, או אוניברסיטה קטנה יותר שהיחסים בין מרצים לסטודנטים אישיים יותר והקשרים החברתיים הדוקים יותר.
בעיר או בכפר
בעיר יש יותר אפשרויות למציאת עבודה, אבל באזור כפרי העלויות נמוכות הרבה יותר. בנוסף, העיר היא יותר רועשת ויש אופציות רבות לבילויים, בעוד באזור הכפרי שקט יותר ואין כל כך הרבה פיתויים שיפריעו לך להשקיע את כל הריכוז בלימודים.
מה מציע המוסד בנוסף
יש לבחון היטב מהם השירותים הנוספים אותם מציע עבורך מוסד הלימודים. לעיתים יש לכך משמעויות כלכלית למשל: שירותי מעונות, ספריות, אולמות ספורט, ספריות ועוד מגוון שירותים שעשויים לחסוך הרבה כסף כאשר אינם ניתנים כחלק מהסל הבסיסי של המוסד.
קבלה ללימודים
כמו ברוב מדינות העולם גם בהולנד יש לכל מוסד לימודים עצמאות בהחלטה על קבלת הסטודנטים לתארים השונים. כמה מהדרישות דומות למרבית המוסדות האקדמיים בהולנד בתארים השונים, וככל שהאוניברסיטה נחשבת יוקרתית יותר, כל תנאי הקבלה אליה קשים יותר ונדרשים ציונים טובים יותר כדי להתקבל, בין אם זה לתואר ראשון או שני. במרבית המוסדות, דרישות הקבלה ללימודים כוללות את הפריטים הבאים:
ToFEL - מבחן אנגלית אקדמאית
המבחן בודק את יכולתו של המועמד להשתמש ולהבין את השפה האנגלית ברמה אקדמאית. הנבדק נבחן ב-4 תחומים שונים: האזנה, דקדוק, כתיבה (במתכונת של חיבור) ודיבור - חלק חדש שמחליף את הקריאה. המבחן נמשך בין 2.5-3.5 שעות, מול מחשב. טווח הציונים נע בין 0-120. בסיום הבחינה ניתן ציון משוער והציון הסופי ניתן לאחר כשלושה שבועות מביצוע המבחן. על מנת להתקבל לתואר השני באוניברסיטאות בהולנד יש לעבור את המבחן צריך לעבור בציון של 40-71.
מבחנים
NT2 - מבחן שליטה בשפה ההולנדית
בהולנד מוצעות תוכניות לימודים רבות בשפה האנגלית, אך מרבית התוכניות באוניברסיטאות נלדות בשפה ההולנדית, בעיקר במסגרת הלימודים לתואר הראשון (קורסים לתואר השני מתקיימים רובם באנגלית). מוסדות הלימודים מציעים לסטודנטים זרים קורסים למתחילים ולמתקדמים בהולנדית. בתום קורס זה ניתן לגשת למבחן ארצי לבדיקת רמת השימוש בשפה ההולנדית.
מסמכים ותעודות
גיליון ציונים
תעודת בגרות מלאה או פירוט ציוני התואר הראשון, עם דגש על מקצועות הקשורים לתחום הלימודים המבוקש. על התעודה להיות מתורגמת להולנדית בחתימת נוטריון. לקבלה לתואר שלישי יש לצרף פירוט ציונים של התואר השני, ואת הניסיון המחקרי בתחום.
IELTS - מבחן שימוש באנגלית
המבחן בודק את כישורי השימוש בשפה האנגלית בארבעה תחומים שונים: הבנת הנשמע, הבנת הנקרא, כתיבה ודיבור. המבחן מתבצע במשרדי "המועצה הבריטית לתרבות" בישראל, ונמשך כ-3.5 שעות. טווח הציונים הוא בין 1 ל-9, ביחידות של 0.5. הציון מתקבל כשבוע לאחר ביצוע המבחן. האוניברסיטאות בדרך כלל דורשות ציון של 6.5 לפחות.
עלויות לימודים ומחייה
תנאי המחייה בהולנד טובים, ועלותם אינה גבוהה באופן עקרוני, פרט לערים הגדולות כגון אמסטרדם הבירה. עם זאת, אפילו אמסטרדם אינה מדורגת בראש טבלת הערים היקרות בעולם - אפילו לאחר שהולנד נטשה את הכתר ההולנדי לטובת האירו.
עלויות המחייה
עלויות המחיה בהולנד משתנות מאזור לאזור. אמסטרדם, למשל, יקרה יותר באופן משמעותי. באופן כללי, סטודנטים יכולים להתקיים מ-600-700 אירו בחודש, ואלו מכסים עבור קניות בסיסיות, תשלומי מגורים, אוכל וכו'. אם ברצונכם לחפש דירה, המשרד לסטודנטים זרים במוסד הלימודי שלכם יוכל לעזור לכם במציאת מגורים מתאימים. להלן מספר דוגמאות למחירים בהולנד:
שכר הלימוד
תכניות הלימודים באוניברסיטאות הציבוריות בהולנד מסובסדות על ידי הממשלה ההולנדית, אם כי לימודים לתואר השני עשויים להיות יקרים במיוחד. שכר הלימוד באוניברסיטאות ובמכללות לתלמידים בעלי אזרחות אירופית שונה מזה הנדרש מתלמידים שמוצאם מחוץ לאיחוד האירופי. קורסים הניתנים בשפה האנגלית נוטים להיות יקרים יותר מקורסים הניתנים בהולנדית.
תואר ראשון
הלימודים לתואר הראשון אורכים כארבע שנים, והם מסובסדים על ידי הממשלה ההולנדית - גם עבור הסטודנטים הזרים. על כן שכר הלימוד השנתי עומד על כ-2000 אירו.
תואר שני
בזמן הלימודים לתואר השני - שאורכם כשנתיים - תוכלו לבחור ללמוד מגוון קורסים המתקיימים באנגלית. עם זאת, כדאי לזכור כי עלותם של קורסים בשפה האנגלית גבוהה משמעותית מקורסים המתקיימים בשפה ההולנדית. זה גם הגורם להפרש הרב כל כך במחירם המשוער של עלות הלימודים לתואר: 1,300-13,000 אירו לשנה (שהם כ-6,500-65,000 שקלים לשנה).
חדר בדירת סטודנטים (ללא אוכל):
300 אירו לחודש
אוכל:
כ-200 אירו בחודש
תחבורה ציבורית:
כ-1-2 יורו ליום
ביטוח רפואי:
500 אירו לשנה. ניתן לעשותו דרך מוסד הלימודים
משקה חם בבית קפה:
1.50 אירו
כרטיס קולנוע:
7.50 אירו
הודעת SMS:
0.07 אירו
מקורות תעסוקה ומלגות
החיים בהולנד, ואפילו באמסטרדם, אינם יקרים יחסית לערים גדולות אחרות כגון לונדון, פריז או ניו-יורק. עם זאת, על אף שפער המשכורות בהולנד אינו גדול במיוחד, סטודנטים נוטים למצוא את עצמם יחסית בתחתית של הסולם הכלכלי בהולנד. ויזת הסטודנט מתירה לזרים לעבוד, אך שעות עבודה מוגבלות במיוחד.
עבודה בהולנד
סטודנטים זרים, שאינם בעלי אזרחות אירופאית, נדרשים לקבל אישור עבודה (Working Permit) בכדי לעבוד. אולם, גם האישור הזה מוגבל; בפני הסטודנט הזר עומדות שתי אפשרויות: העסקה בהיקף של 10 שעות בשבוע בלבד לאורך כל השנה, או עבודה בהיקף מלא רק במהלך החודשים יוני-אוגוסט. לא ניתן לשלב בין שני האופנים. בהולנד, האחריות להוצאת אישור העבודה שלכם היא על המעסיק. לחלופין, ניתן לנסות לחפש עבודה באחת מהחברות הישראליות הפועלות בהולנד. כמועסקים בחברה ישראלית הפועלת בהולנד, תוכלו לעבוד בהיקף מלא. יש לזכור כי סטודנט השוהה בהולנד לצורך לימודים בלבד, פטור מתשלום מס הבריאות הממלכתי. עם זאת, ברגע שהסטודנט מתחיל לעבוד בעבודה כלשהי, אפילו בהיקף של שעה בשבוע, תשלום זה יחול גם עליו.
מלגות לימודים
אם עליתם לארץ מהולנד, או שאתם בנים או נכדים לעולים מהולנד, תוכלו לפנות לקרן לעולי הולנד וצאצאיהם, בבקשה למלגה. סטודנטים לתארים מתקדמים יוכלו לפנות לשגרירות הולנד בישראל (בטלפון 03-6957377), המעניקה מלגות לתארים מתקדמים. ניתן להגיש את הבקשה למלגה עד ה-1 בפברואר.
עבודה חלקית בויזת סטודנט
מידע, נהלים וטיפים לסטודנט הזר המעוניין לעבוד בהולנד
מידע כללי
שנת הלימודים בהולנד נפתחת בתחילת ספטמבר, אך יש מספר אוניברסיטאות המקבלות סטודנטים המעוניינים להתחיל את לימודיהם בסמסטר חורף (בחודש פברואר). בהולנד לא קיים גוף רשמי המרכז את הרישום למספר מוסדות לימוד במקביל. אי לכך, ההרשמה מתבצעת ישירות מול כל אחד ממוסדות הלימוד בהם אתם מתעניינים. בהולנד לא קיימת הגבלה על מספר מוסדות הלימוד אליהם ניתן להירשם, אולם מכיוון שההרשמה עולה כסף, מומלץ להתמקד במספר מצומצם של אוניברסיטאות אליהם מפנים את בקשות ההרשמה. בהולנד אין הגבלת זמן רשמית לרישום וניתן לבצע את התהליך בכל נקודת זמן לאורך השנה. עם זאת, מומלץ ועדיף להתחיל את התהליך כשנה לפני מועד תחילת הלימודים מאחר וזמן קבלת ויזת הסטודנט אינה תהליך קצר - התהליך עשוי לארוף מספר חודשים.
מסמכים ותעודות
גליונות ציונים
המועמדים לתואר ראשון יתבקשו להציג תעודת בגרות מלאה מתורגמת להולנדית וחתומה ע"י נוטריון. מועמדים לתארים מתקדמים ידאגו לתרגום גיליון הציונים האוניברסיטאי שלהם.
מבחני סף ומיון
כחלק מדרישות הקבלה ללימודים גבוהים בהולנד - ובמיוחד עם ההרשמה לתאריך המתקדמים - תידרש לעבור ולהציג את ציוניך באחד או יותר מהמבחנים הללו:
בחינות סף
באופן כללי, כל מוסד לימודים בהולנד עשוי לדרוש לעבור מבחנים אחרים המתאימים לתוכנית הלימודים שלו. נרשמים שלומדים לתואר השני ומתכוונים לעשות זאת באנגלית, צריכים לעבור לפחות אחד משני המבחנים הבאים:
ToEFL
המבחן בודק את יכולתו של המועמד להשתמש ולהבין את השפה האנגלית ברמה אקדמאית. הנבדק נבחן ב-4 תחומים שונים: האזנה, דקדוק, כתיבה (במתכונת של חיבור) ודיבור - חלק חדש שמחליף את הקריאה. המבחן נמשך בין 2.5-3.5 שעות, מול מחשב. טווח הציונים נע בין 0-120. בסיום הבחינה ניתן ציון משוער והציון הסופי ניתן לאחר כשלושה שבועות מביצוע המבחן.
IELTS
המבחן בודק את כישורי השימוש בשפה האנגלית בארבעה תחומים שונים: הבנת הנשמע, הבנת הנקרא, כתיבה ודיבור. המבחן נמשך כ-3.5 שעות. טווח הציונים הוא בין 1 ל-9, ביחידות של 0.5. הציון מתקבל כשבוע לאחר ביצוע המבחן. על מנת להתקבל לאוניברסיטאות בהולנד, יהיה עליכם בדרך כלל עבור את המבחן בציון של 6.0 לפחות.
טיסות
טיסות
טיסה מישראל להולנד ומהולנד לישראל אורכת כ-4 שעות. שדה התעופה היחיד במדינה הוא "סחיפול" (Schiphol) באמסטרדם. מדובר בשדה תעופה חדשני, הבנוי על שטח ימי שיובש, והוא נקי מאוד ונוח להתמצאות. מכיוון שהולנד אינה מדינה גדולה כל-כך, שירות הרכבות היעיל והנוח הוא דרך מומלצת ביותר להגעה משדה התעופה לכל מקום במדינה. מחיר כרטיס טיסה עומד על סכום של כ-400 דולרים (תלוי בעונה ובסוג הטיסה). חברות התעופה הטסות בקו בן גוריון-סחיפול הן "אל על" ו-KLM, חברת התעופה הלאומית של הולנד
סידורי ויזה ודרכון
מיד לאחר הגעת הודעת הקבלה מהאוניברסיטה או המכללה, ועוד לפני שמזמינים כרטיס טיסה, יש צורך להתחיל תכף ומיד בסידורי הויזה והדרכון. אלה הן שתי משימות בירוקרטיות - הראשונה מורכבת ודורשת זמן רב, והשנייה קצרצרה ופשוטה - ובדיוק משום כך נוטים לדחות אותה ולהיזכר בה ברגע האחרון, שבו כבר יש כל כך הרבה דברים אחרים לדאוג להם.
בדיקת הדרכון הישראלי
חשוב לא לדחות את בדיקת תאריך התפוגה של תוקף הדרכון שלכם. לא הייתם רוצים להיזכר במשימה הזו שבועיים לפני הנסיעה, ולרוץ למשרד הפנים (שמדי פעם בפעם גם פורצות בו שביתות עובדים שעלולות להיות ממושכות). אם במועד הנסיעה המשוער לארה"ב לדרכון שלכם יוותרו רק 6 חודשי תוקף - אנא דאגו להאריך את תוקפו בהקדם. כיום, הארכת דרכון היא פעולה פשוטה ביותר, שאינה כרוכה בתשלום: ניגשים לסניף הדואר הקרוב שבו יש תיבת שירות של משרד הפנים (פרטים באתרי משרד הפנים או חברת הדואר), ממלאים טופס, מכניסים אותו למעטפה עם תעודת הזהות והדרכון עצמו, ומשלשלים לתיבת השירות. בתוך מספר ימים הדרכון המוארך ותעודת הזהות יחזרו אליכם בדואר. כדי לקצר את התהליך עוד יותר, תוכלו להיכנס לאתר האינטרנט של משרד הפנים, להוריד את הטופס המתאים, ולבוא עם הטופס המלא לדואר.
הגשת בקשה לאישור שהייה זמני
אזרחי ישראל שאינם מחזיקים גם באזרחות אירופית, נדרשים להוציא "אישור שהייה זמני" בבואם להולנד לתקופה העולה על שלושה חודשים. אישור זה נקרא בהולנדית "Machtiging tot Voorlopig Verblijf", אך מוכר בשם המקוצר MVV. בקשה לקבלת אישור זה ניתן להגיש בשגרירות הולנד ברמת-גן (רח' א.ה. סילבר 14). בשלושת הימים הראשונים לשהות בהולנד, יש להגיע למשרדי משטרת ההגירה הסמוכים, ובהם להגיש בקשה לקבלת אישור תושבות (Residence Permit), שתוקפו תלוי במעמד האקדמי (סטודנט לפני הרשמה, סטודנט פעיל, חוקר, מרצה אורח, ועוד). בין המסמכים שתידרשו להציג בתהליך השגת האישורים, נמנים פריטים אלה:
דרכון:
בתוקף
שתי תמונות דרכון:
מהתקופה האחרונה
אגרת ויזה
בסך 50 אירו
הוכחת מימון עצמי:
למשל, אישור מהבנק
מכתב קבלה מהאוניברסיטה
ממוסד מוכר ע"י משרד החינוך ההולנדי
כלים שיעזרו לך לבחור מה ללמוד
המבדק
מחשבן סיכויי קבלה
מחשבון בגרויות
באנר פירסומי
מה מתאים לך ללמוד?
יש לבחור שיטת חיפוש, להזין את התחום
וללחוץ על אייקון החיפוש
סוג לימודים
  • מכינות, בגרות ופסיכומטרי
  • לימודי תואר ראשון
  • הנדסאים
  • לימודי תואר שני
  • קורסים ולימודי תעודה
  • לימודים בחו"ל
  • לימודי תואר שלישי
קטגוריה
תחום
איזור
345
מקצועות
2538
מוסדות
17566
מסלולי לימוד